A tévé kékes bársonyával kibélelt világ
Stéphane Jégo és Mohammad El Khaldy
Nyáron a párizsi L’Ami Jean étteremben szokatlan étlap fogadta a vendégeket: a menüben vöröslencse püré, kibbeh és spenót, marinált makréla és tahini, valamint fürj freekeh-vel is szerepelt. Stéphane Jégo séf és tulajdonos elsősorban arról híres, ahogyan a baszk konyha felé fordul. Azon az estén azonban nemcsak ő vezette a konyhát, hanem a szír Mohammad El Khaldy is, aki az elmúlt húsz évben, egészen addig, míg menekülni nem kényszerült, Damaszkuszban dolgozott szakácsként. A különleges párizsi estén Szíria ízei kerültek terítékre, de francia stílusban. Ez az étterem az első, amely részt vett a Refugee Food Festival rendezvénysorozatában, amely Párizsban zajlik. A Migratory Cooks egy egészen új kezdeményezés, amelynek az a lényege, hogy menekült séfek mutatják be a hazájuk ízeit a franciáknak. Az ötlet, hogy a többezer menekült között megtalálják a legjobb szakácsokat, két fiatal vállakozó agyából pattant ki. Louis Jacquot és Sébastien Prunier célja nem más, mint hogy a franciák nyitottabban tekintsenek a menekültekre, és megismerjék ezeket a távoli, ismeretlen, de nagyon jó ételeket is.
Három szíriai, egy csecsen, egy iráni, egy indiai, egy etióp és sli lankai séf közreműködésével már február óta zajlanak különböző események, de már sorban áll egy afgán és egy tibeti séf is, hogy megmutathassa, milyen ételekkel büszkélkedhet a hazája.
forrás: www.diningguide.hu
2015 őszén Budapesten is volt egy hasonló gasztrohét, erről bővebben itt:
http://index.hu/kultur/eletmod/2015/09/26/mit_esznek_a_menekultek/
http://index.hu/kultur/eletmod/2015/09/26/mit_esznek_a_menekultek/
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése