2015. április 5., vasárnap

Apablog IV.

ÁLDOTT HÚSVÉTI ÜNNEPEKET!


Hosszú, és meglehetősen eseménydús március áll mögöttünk, nemzeti ünnepünk családi körben, az első szuri a dokinál, rögtön kettő is. Ez volt a kéthónapos kötelező oltás. De ne is szaladjunk ennyire előre, 

lássuk mit kíván a magyar nemzet Anya.



1. Kívánjuk az anya emberi szabadságát  (mármint napi 10 percet amit magunkban tölthetünk - a napi háromszori zárt ajtós pisilés nem számít bele!)

2. Felelős Apákat magunk körül (a csoki/nápolyi/túró rudi stb. nem reggeli/ebéd/vacsora még ha üvölt is a gyerek, hogy csak azt eszik)

3. Havi egy csajos estét (ahonnan hazaérve bájosan alvó gyerek(ek), mérsékelten széttúrt lakás és - ez opcionális - szexi férj, két megtöltött borospohárral a kezében várnak)

4. Törvény/munkahely/közvélemény előtti egyenlőséget azokkal a nőkkel, akiknek nincs gyerekük (gyerekkel otthon lenni felér egy komolyabb projektmenedzseri MBA továbbképzéssel, harcászati, vegyészeti, orvosi, pszichológiai és vendéglátó mellékszakirányokkal kiegészítve, szóval ki épült le szellemileg?!)

5. Alvónapot (legalább egy hétvégi napon kelljen fel apa reggel hatkor közép langyos kakaót főzni, majd kiönteni, mert mégis inkább csak mézes tejecskét kér az a.... gyerek.)

6. Közös teherviselést (a háztartási munka nem női szórakoztató levezetés az egész napos hajtás után még ha az a cuki kis kötényke olyan szexi is rajtunk)

7. Úrbéri viszonyok megszüntetése (a GYED zsebpénz, amiből pelenkát, cuki, lebüfizhető ruhácskákat meg biozöldséget veszünk a gyereknek, tudod mennyibe kerül egy tiszta bőr supinád cipő?!)

8. Az emberi identitásunk visszaállítását (Nem az a nevem, hogy Anya. Pláne nem ..... Anyukája. Önnek sem az szerepel a személyiében, hogy Kovácsné Védőnéni vagy Kissné Óvó néni, nem?)

9. Társkártya Apa számlájához (korlátlan limittel)

10. Apa esküdjék fel a családra (a cuki, anyánál 10 évvel fiatalabb, 20 kilóval könnyebb titkárnéni azért olyan hamvas és ropogós, mert nem szült még gyereket, hetente ötször jár aerobikra és csak füvet eszik, azt is light öntettel. Verd ki a fejedből! Most!)

11. Még egy pár cipőt (Most komolyan tűsarkúban kéne tolnom a babakocsit?)

12. Csoki (SOK!)


Áttekintve, nagy részük teljesítve, a többiről pedig még tárgyalhatunk! :)

Márciusi egyveleg



Márciusban Lili nagynénikéje, és barátja jöttek meglátogatni minket, és összességében a családot, így nemzeti ünnepünket egy nagy családi körben töltöttük Rácalmáson. 

Lili nagynénjével kávézik a Kúriában...

Ők gyakorolnak, mi pihenünk

"Piszkos" munka szigorú anyai felügyelettel

Dédipapával 

Vártuk, várták, és nagyon jól sikerült hétvége volt, ha minden igaz, nyáron újra látjuk hugomékat, egy kis rövid hétvégére megint jönnek gyakorolni, elvégre most már rajtuk a sor! :)

Lili is nagyon jól érezte magát

Lili egyre kevesebbet alszik, a nap nagy részét már a relax fotelben tölti, figyel, nézelődik, anyát fárasztja napközben, de mindeközben vajon ilyenkor mire gondolhat? Erre ezen az oldalon találtunk válaszokat, melyből idéznék is:
Egy átlagos csecsemő élete első évében: 4745 órát alszik , 2788 pelust használ el, 25 és fél centit nő, megháromszorozza a súlyát, 263 kg anyatejet vagy tápszert eszik meg, és nagyjából 730 órát sír... No de mire gondol mindeközben?
Száz évvel ezelőtt még úgy írták le a kisbabák agyát, mint „zsibongó összevisszaság”-ot. A jelenlegi álláspont az, hogy folyamatosan gondolkodnak; attól kezdve, hogy az anyaméhet elhagyják, próbálnak valami értelmet kihámozni a körülöttük lévő világból. Az újszülöttek kis kísérletezők. Gyűjtik az információkat a környezetükből, és szakértőket megszégyenítve állítanak fel bizonyos formulákat. Kutatók például azt is tanulmányozzák, hogy milyen hosszan néznek az újszülöttek egy, a szemük előtt kibontakozó eseményt. Rájöttek arra, hogy sokkal több ideig tudják odavonzani a kicsi figyelmét, ha valami váratlan dologgal lepik meg. Például, ha egy madzagon lógatnak egy dobozt, mintha lebegne, ahelyett hogy a polcra tennék, mint előtte, akkor a baba sokkal jobban belemélyed a szemlélődésbe. A csecsemőket nem foglalkoztatják világmegváltó, filozófikus elmélkedések, azonban sokat foglalkoznak azzal, hogy mi történik a tárgyakkal…
Miről álmodnak a kicsik?
A szakemberek úgy gondolják, hogy talán sohasem fogunk bizonyosat tudni ebben a témában. Az álommal foglalkozó kutatások alanyai arra vállalkoznak, hogy elmondják a szakértőknek, mikor és mit álmodtak. A babák még nem állnak készen erre. Azt tudjuk, hogy a felnőtteknél az álmodás az alvás REM időszakában történik, és hogy a kicsik a bóbiskálásuk 50 százalékát REM alvásban töltik. Ez több mint a kétszerese annak, ami a felnőtteknél tapasztalható. A következtetés az, hogy a kicsik is álmodnak, és az álmodásnak köze van az agyuk fejlődéséhez, hiszen az alvásuk nagy részét ez a típusú alvás teszi ki. De nehezen elképzelhető az álmaik milyensége, mert ebben a korban még nincs pontosan kialakult képük a körülöttük lévő világról, az emberekről. Valószínűleg rémálmaik sincsenek, hisz még nem alakult ki bennük semmilyen félelemérzet. A szakemberek úgy vélik, hogy a kisgyermeknél két-három éves koráig nem alakulnak ki rossz álmok, csak amikor már jobban átéli a félelmet mint érzést, és elég élénk a fantáziája ahhoz, hogy mindenféle félelmetes dolgot képzeljen el magának.
Valóban mókásnak talál valamit, amikor nevet?
A gyerekek fejlődésével foglalkozó pszichológusokat megosztja ez a kérdés. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a babák születésüktől fogva képesek négyféle alapvető érzelem átélésére és kifejezésére, beleértve a boldogságot is. Mások azzal érvelnek, hogy az újszülöttek a környezetükkel való kommunikáció útján, tapasztalással tanulják meg beazonosítani az érzelmeket. De abban mindannyian egyetértenek, hogy a csemete nem a papa viccein derül jókat. Azzal sincs valószínűleg tisztában, hogy valami vicceset mondunk vagy teszünk. De ez nem von le semmit a kacarászások és gurgulázó nevetések értékéből. Mindig jó, ha a kicsi nevet, azt jelenti, hogy jól érzi magát. Az első kacagása, ami valószínűleg négy hónapos kora körül következik majd be, a szocializálódás egyik jele. Felismeri azokat a kifejezéseket, valamint hanghatásokat, amelyeket mi adunk, amikor együtt vagyunk és élvezzük egymás társaságát.
Elmondhatjuk, hogy miközben várjuk minden nap, hogy végre át tudjuk aludni az éjszakát, minden percét élvezzük - még fáradtan is -, hiszen ezek olyan vissza nem térő pillanatok, amiket kár lenne kihagyni. 

Van-e szebb dolog gyermekünk mosolyánál?


Ajándékokkal, kis apró játékokkal már most tele van az ágy, komplett kis állatkert vigyázza az álmát, otthon is, nagyinál is, de ezen felül már a korán érkező nyulaktól is kapott már apróságokat.

Újdonság varázsa a hinta

Otthoni vizes labdajáték a katicás naggyal...

.. és a sok színes kicsivel

Ezen felül ha megtanulja rázni is, sok kellemetlen zajongó percet fog még nekünk okozni:

rumbatökkel - még csendben

Azért nem csak játékos napok vannak, a kötelező orvosi vizsgálatokon meg kell jelenni, bármennyire is kellemetlen a szemvizsgálat, vagy éppen a kötelező védőoltások beadása. Szerencsére ilyenkor (is) igazi hősként viselkedik, nagyon hamar vigaszt tud nyújtani apa-anya közelsége.

2 hónapos védőoltások a következő betegségek ellen:
  • diftéria (torokgyík) - pertusszisz (szamárköhögés) - tetanusz (merevgörcs)
  • haemophilus influenzae b okozta agyhártyagyulladás
  • inaktivált poliovírus (gyermekbénulás)
Alternatív - vicces - gyerekbarát módszer 


Köszönjük, hogy ma is elolvastál!

Megosztás:

0 megjegyzés: