2015. május 27., szerda

OpenDNS


Sulinet nyílt nap keretén belül szó esett a tartalomszűrésről is, fő érdeklődésem is erre összpontosult, vártam, hogy valami korszakalkotó dologgal álljanak elő. Nos nem. Hiába a törvény, hiába a határidők, és a kötelezettségek, no meg szerencsétlenkedés az általuk is ajánlott Norton Family programmal, ami oktatásra IS ingyenes, nem csak otthoni felhasználásra. Tartalomszűrés hatékonysága 2015-ben eléggé megkérdőjelezhető, már ha csak arra gondolunk, hogy a gyerek a telefonjával együtt hozza magával az internetcsomagját is, ezekre már aztán semmi rálátásunk nem lehet, és nincs is. Arra viszont van, és kell is, hogy hogyan védjük meg a saját hálózatunkat a kártékony oldalaktól, a kártékony programoktól.

Egyetlen fontos információ, ami reményeim szerint a leghasznosabb - az ajándék pendrive-on kívül - hogy elhangzott: létezik egy OpenDNS szolgáltatás, ami igény szerint szűrésre is alkalmazható. 


HURRÁ!

Ingyenes regisztráció után a nortonhoz hasonlóan kategóriánként beállíthatjuk a szűrni kívánt kategóriákat, beállítjuk a kívánt gépeken az új DNS szervereket, és már kész is vagyunk.


Fiókunk sikeres aktiválása, és bejelentkezés után beállíthatjuk hálózatunkat, IP címünket, ez szerencsére intézményenként fix IP címet jelent, de azoknak sem kell aggódni, akik dinamikus kiosztással dolgoznak, van erre is segédprogram.


Érdemes még bekapcsolni a naplózást, ami alapból ki van kapcsolva, lehet érdekes adatokat nyerhetünk a visszajelzésekből.

Egyre figyeljünk, a hálózatunkra előre beállított DNS értékek minden gépre vonatkoznak, így ennek megfelelően szűrjük, korlátozzuk a weboldalakat, majd gondoljuk végig azt is, melyik a célravezetőbb, a tiltás, vagy a megfelelően koordinált információáramlás és oktatás .....

szűrés előtt, és után...

Megosztás:

0 megjegyzés: