2015. június 24., szerda

Csak pozitívan!


Bátran kijelenthetjük, a vasmű mocska ellenére rengeteg zöld felület várja a városlakókat, ezzel országosan is kiemelkedő helyen vagyunk. Nyilvánvaló, pihenni, kikapcsolódni nem a véderdőbe megyünk, erre sokkal szebb, tisztább helyek is rendelkezésünkre állnak. Lássuk a részleteket!

Dunaújvárosban tíz éves ütemezés szerint határozzák meg azokat a feladatokat, amik alapján eldől, milyen munkát kell elvégezni a parkokban és az erdőkben.

Az erdőkben változatos fafajtákat telepítettek, zömmel a lombos, keményfa fajtákat, mint a juharok, hársak, kőrisek, gyertyánok, -  de megtalálhatóak a gyorsan növő fajták is, mint az akác vagy a nyárfa is. Az értékes fafajtáknak a telepítése folyamatosan történik. A város körüli kertek körzetekre vannak osztva, ennek alapján tervezik meg az erdők gondozását.
  • A 6-os út menti akácosok. Folyamatosan történik az akácfák cserélése, hogy az alattuk növekvő hosszabb életű fák, juhar, hárs, kőris, tölgy, gyorsan növekedésnek indulhassanak.
  • A régi víztorony körül lévő erdők, a nyolcvan - kilencvenes évek kedvenc kirándulóhelyei voltak a város lakosainak. Nem csak az óvodások, iskolások látogatták az ott lévő játszótereket, de a fiatalok gyakran sétáltak az erdei utakon, gyönyörködve az ott lévő fák szépségében. Még az erdei utakat is naponta söpörték, hogy a terület tisztaságát és rendjét megőrizzék. Sajnos az évek folyamán az erdő arculata sokat változott. Ma már hajléktalanok lakta területté vált, ahol az esőbeállókat lebontották, a padok, és a játszóterek is eltűntek. 
  • Az erdei tornapálya is parkerdő. A kilencvenes évekre elöregedtek a nyárfák, ezért szükségessé vált azok kivágása. Ma már egy virágzó lombos keményfa erdő található helyette, a város lakóinak örömére.
  • A Szaki-sziget szintén parkerdő. Annak idején - a mai camping területén található, - öreg fűzeket kitermelték. Itt, a kb. 15 hektáros térségben iszapkotrást végeztek, az iszapos rossz talaj kicserélték, és erre a területre az erdészet értékes fákat telepített, többek között kőrist, fekete nyársat, fehérfüzet, tölgyet. Itt is sok értékes fa található. Az erre látogatók, kényelmét segítik elő az itt elhelyezett padok, és szalonnasütő helyek is.
  • Az Aranyvölgyi út öreg és beomlott pincéinek helyére is fák kerültek, de hiába omlottak be, a „rézsűt” ma már gyönyörű lombos és fenyőfákból álló erdő borítja.
  • A Kádárvölgytől induló 8.17 hektáros terület egészen a vasútállomásig tart. A völgyet őshonos fák és fekete fenyők teszik igazán látványossá. A sétáló utak mentén asztalok és padok vannak a pihenni vágyók örömére.
  • A „mini” arborétumot még Nagy István kezdte telepíteni: A Baracsi úti arborétumot, erdészeti és parképítészeti céllal telepítették a városon keresztülhaladó Alsó-foki patak völgyében. Itt több száz különleges növény mellett, - melyek táblával vannak jelölve, - virágot és gombát is találhat az ide látogató.
  • A cirkusztérnél is van parkerdő, ahol a lombos fák mellett tűlevelű örökzöldeket is láthatunk. Eredetileg a Béke krt, üres terület volt, aminek a betelepítésében nem sokan bíztak, hiszen ezen a földön magas a mésztartalom, de a tervek elkészültek, és a város végül saját forrásból és a támogatók segítségével egy nagyon szép vegyes erdőt telepített. Ma már a terület nagyrészt fehér hárs, törökmogyoró, és tölgyfa borítja, az emberek nagy örömére.
  • A Salbert-sziget Dunaújváros déli határában a Pentele-híd közelében helyezkedik el. Régen ezen a területen nagy kiterjedésű gyümölcsös volt, ma már nyárfaerdőt találunk itt.
  • A Duna parton, a 65 hektáros terület gondozását a Partfenntartó Vállalat és az erdészet együtt végzi. Itt helyezkedik el a város közterületeinek egy jelentős része, köztük több hektárnyi véderdő is.
  • A munkáslőtéren is van egy jelentősebb parkerdő terület, ami szintén az erdészeti és parkfenntartási ágazat gondozásában van.

Dunaújváros nem csak a legnagyobb zöldterülettel rendelkezik Magyarország városai közül, de parkok és virágos díszkertek terén is az elsők között van. Ezek után bátran állíthatjuk, hogy az ország egyik legzöldebb és legvirágosabb városában élünk.


aktualizált, szerkesztett felsorolás, eredeti forrás: dunaujvarosialapitok.hu

Megosztás:

0 megjegyzés: