2016. július 20., szerda

Dunakanyar II. - Visegrád

Királyi Palota 2011-ben, egy borongós téli napon...

Dunakanyar fővárosa címet bátran megkaphatja a királyi város. Itt található a Fellegvár, ahonnan gyönyörű kilátásban gyönyörködhetünk, a Salamon-torony, és a Királyi palota, mely az utóbbi években kezd megszépülni, a felújítás során megpróbálják rekonstruálni az eredeti állapotokat. Egy biztos, 

aki Visegrádra érkezik, nem fog unatkozni!



Kisorosziból is gyönyörűen látszik a Fellegvár, de ha a vízállás engedi, még a Salamon-tornyot is láthatjuk a szigetcsúcsról, ám ha ennél részletesebben szeretnénk megismerni a környéket, érdemes túrabakancsot húzni, és nekiindulni a Pilisnek. Nem fogjuk megbánni!


Túráink elég nagy része vezetett a Fellegvár, nagy kedvenc lett a Zsitvay-kilátó, akárcsak megépülte után a Visegrádi bobpálya, melyek nem csak nyáron látogathatók.

télen-nyáron szép kilátás

téli örömök, 2010-ben

A síelés szerelmesei pedig, ha az időjárás kegyes, akár hódolhatnak szenvedélyüknek ha éppen működik a Nagyvillám sípálya.



 
ha van hó, kezdőknek, gyerekeknek ideális környezet

Sípályától nem is olyan messze található Makovecz Imre tervei alapján épült Madas László Erdészeti Erdei Iskola.

belesimul, és kiemelkedik... 

Ugyanitt, a Mogyoró-hegyen található megannyi fából készült gyerekbarát játszótér, az Erdészek Barátság Parkja, és a Boglárka forrás is, ahol nem egyszer feltöltöttük a kulacsainkat.




A kilátás nem csak a Mogyoró-hegyről szép, hanem a Nagyvillám tetején található Zsitvay-kilátóról, illetve a fellegvárból is érdemes körbe pillantani ha ott járunk.

előttünk a Fellegvár 1994-ben

Fellegvár

Ottttttvan Kisoroszi!

Visegrád és Nagymaros

zászló(k) a szélben....

Túrázás szempontjából nekünk jobban bejött ha a Mogyoró-hegy felől érkeztünk a Fellegvárhoz és úgy ereszkedtünk le. Útközben elhaladunk az Ispáni vár romjai mellett, majd megérkezünk a Salamon-toronyba. 


1983-as képek, fotók a fiókból

azért innen is szép a kilátás

Salamon-torony és a Fellegvár a Dunáról -2007

 Visegrádon a Duna hűs vize és az éttermek várják a megfáradt túrázókat, de tényleg érdemes betérni a Királyi Palotába is, az utóbbi években nagyon sokat fejlődött.

Herkules-kút, az eredeti (már ami megmaradt) és maketten


terülj, terülj asztalkám...

haccp előirásoknak megfelelő konyha



palotához illő tágas terek

az Oroszlános kút

Természetesen nem csak a nagyokra gondoltak, a palotával szemben jó időben (és nyitvatartási időben) a Mátyás királyról elnevezett történelmi mesekert várja a gyerekeket.


Idén tavasszal ki is próbáltuk!


Aki Visegrádra utazik, nagyon nem tud mellényúlni, kiváló közlekedéssel rendelkezik, nincs messze Budapesttől, a túrázás és a várak, történelmi helyszínek szerelmesei biztos megtalálják számításaikat.

Visegrád Dobogókőről

Folytatás hamarosan!

Megosztás:

0 megjegyzés: