2016. július 17., vasárnap

Putyin-riasztó


Egy ideje tudjuk, hogy ami az interneten le van írva, az mind igaz. No persze mindenki a saját ízlésének megfelelő forrásoknak hisz, és minden más csak kitaláció, az igazság elfedése, elhallgatása. Közösségi médiáknak köszönhetően villámgyorsan elérnek a hírek az olvasóhoz, legyen szó kitalált történetről, álhírről, vagy mezei egyszerű írásról. Persze a körítés sem mindegy, erről, illetve magáról a média manipulációs lehetőségeiről biztos vannak szakirodalmi kiadványok, egy biztos, vannak a bulvárhírek, vannak a kötelezően megosztásos hírek, és vannak bizony a teljesen elferdített manipulatív híroldalak. Ezekkel közösségi oldalainkon rendszerint nap mint nap találkozhatunk. 


(annyira kussol, hogy film is készült belőle)

Az ilyen hírek nagy részének az oka a hiszékenység, és a tájékozatlanság, ennek egyvelege valami elképesztően torz képet festhet világunkról.
A manipulációs lehetőségeket persze vannak akik jócskán kihasználják, és megpróbálják a maguk világképét minél jobban elterjeszteni. Több-kevesebb sikerrel, de a már fent említett hiszékenységre hajlamos olvasók, szinte tényleg, bármilyen képtelenséget elhisznek. Hiszen le van írva. Ott van fehéren-feketén.

Így működnek az orosz propagandahíreket közlő magyar "híroldalak" is, 1956 után eljutottunk oda, hogy ismét az orosz médiagépezet irányítja mindennapjainkat, és ennek megfelelő táptalajt biztosít a kormány gyűlöletkampánya is, mára sikeresen, teljesen beépültek ezek a mindennapjainkba, mindez a mi adóforintjainkból. Online háborús helyzet.

Aki már unja, nem érdekli, átlát ezeken az oldalakon, egyszerűen átlép ezeken a híreken, és ha a téma érdekli is, megfelelő(bb) forrásokból tájékozódhat, illetve az ilyen híreket szűrhetjük is, erről korábban már írtam egy kamuhír kapcsán, ez ITT található. 

Most pedig, nem is oly régóta elérhető az orosz szennymédia szűrésére a PUTYIN-RIASZTÓ, mely hasonló módon szűr, és jelzi, ha olyan oldalra kerülünk, amely az orosz érdekeknek megfelelő tálalásban, megtévesztő módon közli a végeredményben manipulációra alkalmas híreket.


Az mini, böngészőbe beépülő alkalmazást amúgy a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak köszönhetjük. A megbízhatatlannak tűnő weboldalakat megnyitva a felső sorban PUTIN ALERT! feliratot találhatunk, míg alul személyesen Putyin fog táncolni. Természetesen a jobb felső sarokban található X-re kattintva továbbra is olvasható marad az oldal tartalma. 

PUTYIN-RIASZTÓ - kiegészítő




Szóval óvatosan a hírekkel, a forrásokkal, és továbbra sem kell mindent elhinni elsőre, vagy másodikra sem, érdemes hivatalos és megbízható oldalakat keresni, ha bármiben kételkednénk.


Megosztás:

0 megjegyzés: