2017. április 27., csütörtök

Atomreaktor árnyékában

Kulturális központ Pripjaty főterén

Hogy milyen lenne az élet most Pripjaty városában, arra már soha nem kapunk választ, de azt tudjuk, milyen volt egykoron a nyüzsgő nagyváros. Olyan voltak, mint minden normális hasonló település.


1986 április 26-án viszont minden megváltozott...


A Vlagyimir Iljics Lenin atomerőműben bekövetkezett robbanás következményeivel a mai napig szembesülünk. Híradásokból, még ha késve is, ismerjük az egészségügyi hatásokat, látjuk a lezárt Zónát, látjuk a lepusztult szellemvárost, az elhagyatott környéket, ahol 1986-ban megállt az idő....

Aranyhalacska óvodában Pirpjatyban

Vajon mi mennyire vagyunk biztonságban?


kapcsolódó bejegyzések:






És mi van most a ZÓNÁBAN?



Egy lengyel csapat 360 fokos kamerákkal és 3D-modellezéssel örökítette meg a tragédia helyszíneit, így mint egy videojátékos karakter, bárki bejárhatja például az erőmű vezérlőtermét, a közeli szellemvárost. A reaktor fölé emelkedő új szarkofág a virtuális valóságban állva érződik csak igazán hatalmasnak.

Bár 2011 óra már hivatalosan szervezett túrák keretében is fel lehet keresni a katasztrófa helyszínét, sokan érthető okokból ennek ellenére sem utaznának Csernobilba személyesen. Számos videofelvétel és fotógaléria örökítette meg az elhagyott várost, ahogy a pripjatyi vidámpark soha nem használt – eredetileg a katasztrófa után néhány nappal átadni tervezett –  óriáskereke a videojátékokban és filmekben is kulturális szimbólummá vált.

Pripjaty a magasból

A lengyel The Farm 51 fejlesztőcég fantáziát látott abban, hogy speciális technológiákkal: 3D-szkennelésére alkalmas berendezéssel, drónra szerelt és kézbe fogott 360 fokos kamerával egy virtuális valóságban bejárható alkotást készítsenek a baleset tavalyi, harmincadik évfordulójára.

A valódi helyszínek egy 360 fokos virtuális térben éledtek újjá. Ezt elsőként drágább, Oculus Rift és HTC Vive VR-sisakokkal tudott bebaragolni az érdeklődő, aztán múlt év végén Playstation VR-ra, majd nem sokkal karácsony előtt a jóval olcsóbb a Samsung Gear VR platformra is megjelent a Chernobyl VR Project – jóval szélesebb tömegek számára elérhetővé téve a virtuális utazást.


Bővebben a "doku-virtual-reality"-ről: 24.hu


Megosztás:

0 megjegyzés: