2017. április 12., szerda

Passió 2017


A rácalmási Jankovich-Kúria idén 5. alkalommal adott otthont a már hagyományosnak mondható passiójátéknak. Keresve sem találhatnánk szebb, és jobb helyszínt.


A felújított Jankovich-kúria belső udvara 2008-ban



Lelkes amatőr városlakók öltik magukra a jelmezeket, ragadják meg a kellékeket, így lehetünk évről-évre részesei Jézus utolsó óráinak. Előttünk, élőben zajlik a bevonulás Jeruzsálembe, az utolsó vacsora a tanítványokkal, Júdás árulása, az elfogás pillanatai, majd miután Péter háromszor is megtagadja Jézust, akit mindeközben elítélnek, és keresztre feszítenek. A történet ismert már elég régóta, mégis az élő játék magával ragadja a nézőt, elgondolkodtatja az embert. A maga nemében egyedülálló a környéken.


Az első magyarországi passiójáték is a világhírű oberammargaui passió mintájára készült, a Heves megyei Mikófalván, 1922-ben. Kizárólag helyi lakosok szerepeltek benne. A betanításban és a szereplőválogatásban viszont sok pesti színész is segített, a rendező pedig az ekkor mindössze 24 éves Fejős Pál volt, aki ebben az időben éppen az Egri csillagokat forgatta.
kép forrása, bővebb leírás: mno.hu

Idén, 2017-ben harmadik alkalommal dolgozhattam együtt ezzel a fantasztikus rácalmási csapattal, akik az elmúlt évek alatt igazi közösséggé kovácsolódtak.





2017-re teljesen megújult hanganyaggal és kicsit átdolgozott koreográfiával készült az előadásra a csapat, és szerencsére az időjárás is kegyes volt hozzánk, így egy remek produkcióval örvendeztettük meg a nézőket. Újfent csak köszönettel tartozom a csapatnak, örülök, hogy részese lehettem ennek a produkciónak, minden egyes percét élveztem, és várom a további közös munkát!


Megosztás:

0 megjegyzés: