2017. június 29., csütörtök

#7nap - 3


7NAP! Repül az idő, alig fejeztem be a múlt heti bejegyzésemet, máris itt van a következő alkalom, igazából a meleg ellenére elég sok minden történt, és még a fürdőszobai csaptelep is megadta magát, igaz volt a háta mögött egy majdnem kerek 15 évnyi szolgálat, okunk nem lehet a panaszra.

Hétvégén Múzeumok éjszakája, és ha már kultúra, akkor Art Major Session kedvcsinálónak, persze csak ha már meguntuk a királyi propagandaadókat. Szóba kerül még Kishantos a hármas metró körüli hercehurca, az ingyenes roaming, és ne felejtsük el, tűzgyújtási tilalom van érvényben az ország egész területén! Hétvégén pedig sporté lesz a főszerep, újra triatlonosoké a terep. Start. most és itt.

1. Múzeumok éjszakája - III. Dalai Dávid dalest
Szerencsére sokan eljöttek az esti koncertre, hamar megtelt a terasz, a jó időnek köszönhetően az eredeti terveknek megfelelően kint került megrendezésre a III. Dalai Dávid dalest. Ezeknek a zenés rendezvényeknek egy igen fontos jellegzetessége van, a házigazda Dalai Dávid együttes minden alkalommal vendégekkel, vendégművészekkel dúsítja a műsort, és az itt,így elhangzott közös produkciók egészen egyedivé, szinte megismételhetetlenné teszik az estét. Az első alkalommal Várnai Gyulával csaptak a húrokba, második alkalommal pedig egykori zenésztársak, barátok látogattak haza városunkba, Zoo Zenekar és a Galapagos. A mostani eseményre Késmárky Szabolcsot hívták meg a Band In The Pit együttesből.

Szabolcs egy szál gitárral, pedálokkal, gombokkal, potméterekkel... 

Akik most hallhattak először ilyen egyszemélyes zenei produkciót, (instrumentális, pszichedelikus rock) talán nem is érthették, pedig az egy szál gitárból nagyon sok minden kihozható mindenféle elektronikai eszközök segítségével. Szabolcs lábainál  pedálokat, gombokat elnézve, mi egészen kicsi betekintőt kaphattunk az ilyen jellegű zenei világba.

Jelentkezzen akinek van olyan képe, ahol Szabolcs nem térdel :)

Természetesen a közös zenélés sem maradhatott el, igazi "örömzenévé" fajultak a dolgok. Szóval erre az eseményre (is) mondják, hogy ez igen, ez nagyon jó volt. A közelben lakók nagy örömére nem sokkal 10 után elhallgattak a szabadtéri hangfalak.

Horváth Tamás (@htomi77) által megosztott bejegyzés,


A háttérben futó videókat (ez szemből kevésbé látszott, inkább csak oldalról) Várnai Gyulának köszönhettük.
Köszönet a házigazdának, Késmárky Szabolcsnak, az alkalomnak helyet adó KMI-nek, készülhetünk a IV. dalestre!

2. Art Major Session



Igaz kultúrparadicsom, a nem is oly rég indult youtube zenei csatorna, a zenei paletta megannyi szegletéből meghívott zenészek, együttesek ülnek le a mikrofon elé, és előadják kedvenc, vagy éppen épp aktuális slágerüket. semmi flaxni, semmi tátika, vegytiszta, élő zene.


Feliratkozni, követni a hetente felkerülő videókat itt lehet, és érdemes is!



3. Tűzgyújtási tilalom


Hiába a sok eső, június 20 óta - visszavonásig - országos tűzgyújtási tilalom van. Épp tegnap olvashattunk róla, hogy a Fertő tónál tűz pusztított. Szélre, eső utáni  szárazságra való tekintettel szabadban NE gyújtsunk tüzet, de otthon sem árt az óvatosság, és a kellő figyelem.

Tűzgyújtási tilalom idején TILOS TÜZET GYÚJTANI az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezektől mért 200 méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon.

Ide kell érteni a felsorolt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag és gazégetést is.


4. Helló Kishantos!


Mérhetetlen keserűség, barbarizmus, embertelenség, amit Kishantoson az ökogazdasággal műveltek. Talán még emlékszünk a 2014-es földosztásra, ahol a biogazdálkodással foglalkozó mintagazdaság és népfőiskola minden nemzetközi egyezmény és tiltakozás ellenére mehetett a kukába. A tiltakozókat jogerős határozat ellenére erőszakkal elzavarták, beszántották a területet, mintha mi sem történt volna, mit sem törődve az addigi eredményes törekvésekkel. Csúnya világ volt van, de legtöbben csak legyintünk már, ingerküszöbünket már nem nagyon mozgatja meg ez az esemény (sem). 


Sovány vigasz, hogy az elsőfokú döntést megerősítő másodfokú jogerős ítélet szerint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetnek ki kell fizetnie a kishantosi ökogazdaság számára a 2013-ban elvégzett közel 20 millió forint értékű mezőgazdasági munka árát, vagyis a mezei leltár értékét.
Mezei leltár annak az elvégzett munkának a költségeit jelenti, amellyel a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ biztosította, hogy a területet ökológiai gazdálkodásra alkalmas állapotban tudja átadni az új bérlőknek. Külön pikantériája a dolognak, hogy erre egyébként 2013-ban még maga az NFA szólította fel a kishantosiakat.
A mezei munka a 2013-as őszi vetést jelentette, amelynek közel 20 millió forintos költségét – amelyet a jogszabályok alapján az NFA-nak ki kellett volna fizetnie az ökogazdaság számára, miután a területet átadta az új bérlőknek – a kishantosi ökogazdaság viszont sosem kapta meg.
A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ 2014-ben bírósághoz fordult ma, jogerős ítéletével a magyar államot képviselő NFA-t közel 20 millió forintos tartozás megfizetésére kötelezte.
Kishantos pedig - sajnos - már soha nem lesz olyan mint rég..... Miért hagytuk, hogy így legyen?!

5. M3 - a hármas metró
Aki Budapesten jár, vagy járt, biztos tudja mennyire bosszantó dolog, ha a metró épp nem jár, még bosszantóbb, ha épp velünk áll meg, jobb esetben még épp elérve az állomást. 1896-os indulása óta is működő Millenniumi Földalatti Vasúttal, a Kisföldalattival, mely egyedülálló volt a maga nemében a kontinensen, nincs annyi gond, mint a hármas, "kék" metróval. Az időközben lemaradt, és elmaradt metrófejlesztéseknek köszönhetően már annak is örülni lehet, ha épp elindulnak a szerelvények, nem füstölnek el és eljutunk a célállomásunkig.


 Az idő vasfoga, folyamatos hibáknak köszönhetően végre elindulhat a hármas metró felújítása. Első körben a szerelvények estek át egy jelentős ráncfelvarráson, ami drága is, a végeredményt tekintve pedig okkal lehet panasza az utazóközönségnek,  ilyen nyári melegben például igen jól jönne a légkondi a kocsikban. Tegnap a Párbeszéd Magyarország politikusai és aktivistái erre a problémára hívták fel a figyelmet, de már örülnének neki sokan, ha ez lenne a legnagyobb probléma. További szakmaibb hibákról itt lehet olvasni.



Ennyi pénzből már újat is lehetett volna venni, de hát mint azt tudjuk, Magyarországon nem így mennek a dolgok, kár is lenne szavakat, betűket pazarolni erre a kérdéskörre. Utoljára iskolás koromban használtam rendszeresen a metrót, évekig utaztam Népligetből a belvárosba, majd tovább, és leginkább a jegyellenőrök viselkedését próbáltam több-kevesebb sikerrel tanulmányozni, de ez már egy más történet...



Egy dologban biztos vagyok, Budapest, de minden utas megérdemli, hogy egy jól működő rendszert használjon, ne kelljen rettegni, és gyorsan eljusson A pontból B-be. Valami ilyesmire találták ki a metrót, nem szabadulós játéknak.

A témához Lovas Gábor instagram fotóit használtam fel, érdemes megnézni többi képét is!




6. Ingyenes roaming
Még mielőtt megállítanánk teljesen Brüsszelt, tavasszal elfogadták a roamingdíjak nagykereskedelmi árairól szóló határozatot, így június 15-től az EU országaiban nincs roaming díj, ugyanannyiért telefonálhatunk bárhonnan, mintha itthon tennénk ugyanezt.


Búcsút inthetünk a méregdrága adatcsomagoknak, a külföldi feltöltős kártyáknak, egyszerűen magaddal viszed a telefonodat, és használod, ahogy szoktad, és nem kell rettegni a számla érkezésekor, mert elküldtél szeretteidnek egy képet a tengerpartról, valamint bátran használhatjuk tájékozódást elősegítő alkalmazásainkat is.

Minden, amit az ingyenes roamingról tudni akart

7. III. Aquarius Triatlon
Rangos sportesemény lesz városunkban, július 2-án kerül megrendezésre negyedik alkalommal az Aquarius Triatlon verseny.


Erőpróba fél távon: 1,9 km úszás, 90 km kerékpározás, 21 km futás,
negyed távon: 0,95 km úszás, 45 km kerékpározás, 10,5 km futás.

A verseny természetesen útlezárásokkal is jár, talán a leglátványosabb része a versenynek épp az egész várost átszelő kerékpáros szakasz.


Egy biztos, a versenykör teljes útzárat jelent az egész városban, így autóval délelőtt 9 órától előreláthatóan 15 óráig nincs áthaladás, kivételt képeznek természetesen a mentők, tűzoltók, rendőrök, és a buszok, illetve gyalogosa, bringával is átengedik az arra haladókat. Egy kicsit most aki teheti, hagyja otthon a kocsiját. a szervezők nevében is köszönet a türelemért, és a megértésért.

Bővebb, teljesebb információ a verseny honlapján találhattok:

Versenyzőknek minél jobb eredményeket, szervezőknek problémamentes lebonyolítást, érdeklődőknek pedig látványos versenyt kívánok, no meg persze egész napra jó időt! HAJRÁ!
Megosztás:

0 megjegyzés: