2017. augusztus 21., hétfő

Miskahuszár, célegyenesben


A több mint 10 éve kezdődött történet lassan végére ér, Miskahuszárunk már teljes harci díszben várja, hogy az őt körülvevő állványokat leszedjék, és a tereprendezés után végre mindenki megcsodálhassa teljes valódi nagyságát. 12,5 méter magas, 70 tonna, Magyarország legnagyobb szabadtéri szobra.

az első "vázlat" 2006-ból

Rohonczi István egy dunaújvárosi gimnáziumban alkotta meg az első, még emberi mértékű 1 méteres gipszszobrot, majd innen került öntőformába az első, már 2 méteres szobor, amiről a végleges, teljes méretű szobor készült.


Az érdemi munka már Rácalmáson zajlott egy egykori lovarda udvarán, az elmúlt évek alatt itt nőtt ki a semmiből a helyi lakosok szeme láttára a később Miskára keresztelt rekordméretű ólomhuszár.



2014-ben elbúcsúztattuk a szerkezetkész Miskát, elindult végső helyére, bár ekkor még csak remélhettük, hogy nem kerül messze.

Horváth Tamás (@htomi77) által megosztott bejegyzés,

2016 nyár végére felgyorsultak az események. Miskát becsomagolták, feldarabolták, és az új öntőformák segítségével 2017-ben megkezdődött a szobor kiöntése.

Horváth Tamás (@htomi77) által megosztott bejegyzés,

2017 augusztus végére már a festéssel is készen vannak, lassan minden a helyére kerül. Miska utazása végére ért, de története még nem. A végleges helyszín választása sem véletlen, azon a dombon áll, ahol a történetírók szerint Jellasics sátra állt.


"Fut Bécs felé Jellacsics, a gyáva,
Seregének seregünk nyomába’,
Megrémülve fut a magyar hadtól;
Magyar hadban egy vén zászlótartó."
(Petőfi Sándor: A vén zászlótartó)


2017. augusztus 19. - KÉPEK



Friss információk, további érdekességek:
www.miskahuszar.hu


2017. szeptember 29. 14:00
MISKAHUSZÁR AVATÁS
Megosztás:

0 megjegyzés: