2018. február 8., csütörtök

#7nap - 35


Mai összeállításban az utóbbi napok legnagyobb, legmenőbb hírével kezdem a mai 7NAP bejegyzését. Naná, hogy egy tűzpiros Tesláról van szó, Don't panic! Nem maradunk sokáig a (z)űrben,  ma egy kicsit a környezettudatosság irányába kalandozunk, szó esik a napenergiáról, a megújuló energiákról, majd egy magyar találmányról, naná, hogy a napenergiát hasznosítják, aztán egy példa, hogy kell újrahasznosítani egy focipályát, meglepő, de van ilyenre is példa, kicsit hazai vizekre evezve pedig egy információ, hogy térhetünk át e-számlára a DVCSH-nál, majd két programajánló, jövő héten nyit a Body kiállítás, és ideje jó előre készülni, anyák napja alkalmából május első hétvégéjén ingyen libegőzhetnek az ünnepeltek Eplényben. Tartsatok hát ma is velem, illetve a hírekkel. Start! Most és itt.

1. Tesla az űrben


Kis lépés az embernek.....  - hallhattuk ezt Neil Armstrongtól majd 88 éve, most meg tessék, egy Tesla van az űrben. Sajnos a Holdra, Marsra jutással még várni kell, de ahogy fejlődik az űrkutatás, lassan arra is készülhetünk, talán unokáink látni fogják. Mindenesetre nem mindennapi ez a reklám, de egy biztos, nagyon jól néz ki! :)

A Tesla feljuttatásának modellezése:



Szóval ott ül a szkafanderbe ültetett bábu egy piros kabrióban, a fellövés sikeres volt, még akkor is, ha az egyik üzemanyagtartály (a háromból) nem jutott vissza épségben, és mindez persze nem is a NASA, hanem egy magánszemély alapította űrkutatási cég, a SpaceX eredménye. Halkan megjegyezném, hogy az alapító Elon Musk egyben a Tesla alapítója is. Szóval bármeddig is pörögjön felettünk a tűzpiros kabrió, helló Starman, helló Tesla, jó utat, jó pörgést a világűrben!

2. Napból (is) áram


Tudatában vagyok annak, hogy végeláthatatlan vita forrása az atomenergia kérdése, nagy okos politikusaink is megmondták, este nincs nap, ezért nem is kell foglalkozni a megújuló energiákkal, amúgy is itt lesz nekünk Paks2, valamivel meg kell majd hajtani Dunaújvárosban is az éjszakai "trolleybuszok"-at, ahogy egy korabeli könyvben olvashattuk. Persze a helyi trolikból nem lett semmi, Paks2 pedig elég drága lesz neked is, nekem is, meg úgy kb. mindenkinek itt az országban.
Magyarország elindult egy olyan úton, aminek vannak működő alternatív lehetőségei, amik környezetbarátabbak, és talán olcsóbbak is. A megújuló energiák segítségével olyan rendszert lehetett volna kialakítani, ami nem csak zöld energia, de még munkahelyet is teremtett volna. De ha véletlenül valaki mégis kiiratkozna a csodarendszerből, netán saját magának termelné meg a "betevőt", szélerőművet működtetne, nos az már korántsem olyan egyszerű.

A következő ábra pedig azt hiszem magáért beszél, 2017-ben így alakult az Európai Unió energiatermelése.


Természetesen nagyon sok minden nincs benne, a kérdés továbbra is nyitott, én még inkább választanám a megújulókat... itt Pakstól nem is oly messze....


3. Napelem az úturkolatban


Hogy mennyire itt vannak a megújulók, arra itt egy új magyar találmány, napelemet az útburkolatba, ráadásul mindezt újrahasznosított műanyagból. Kell ennél több?

"A Platio nevű magyar startup újrahasznosított anyagokból fejleszt moduláris napelemes térburkolatot. A megoldásuk lényege, hogy olyan kültéri energiatermelő burkolatot építenek, ami nagy teherbírású, a napsütéses órákban a rendszer áramot termel és azt elraktározza, majd az elektromos hálózattól függetlenül sokfajta rendszerhez lehet csatlakoztatni, hogy a megtermelt áramot aztán fel is használhassuk (például közvilágításra, közlekedési eszközök működtetésére). A rendszer a napenergia mellett a mozgási energiát is képes eltárolni - tehát a járókelők észrevétlen is áramot termelhetnek, ha a Platio burkolatán mennek keresztül. "

Kívánom, hogy ne csak egy hamvában halt kísérletekről legyen szó, igenis minél több helyen használjunk megújuló energiákat!

Hajrá napelem, hajrá zöld energia!


forrás, még több információ a kezdeményezésről:

4. Ha valami nem megy...

Akasztó - 2016

Stadionok országában talán hihetetlen, de mégis van olyan hely, ahol egész egyszerűen felszántották, bevetették a focisták játszóterét. Nem, ez nem a környéken történt, az Amerikai Egyesült Államokban, Dallasban esett meg, hogy a csőd szélén álló főiskola amúgy is rosszul teljesítő csapatának pályáját egyszerűen felparcellázták, belevágtak egy egészen másba. Nem bánták meg.

- Aki meg szeretné érteni, hogy miért kezdődött el ez az egész, annak el kell látogatnia olyan térségbe, ahol 95%-os a kisebbség, és ahol mélyszegénységben élnek az emberek. Több kilométerre vannak üzletek, ahol friss tápláló ételhez juthatnának az emberek. Ebben a környezetben nincs értelme sikertelen focicsapatot működtetni. Másra van szükség.
A zömében hátrányos helyzetű diákokból álló főiskola vezetését 2009-ben vette át Michael Sorrel, aki látva az iskola nehéz helyzetét, úgy érezte, hogy teljes szemléletváltásra van szükség.
A korábbi focimeccsek helyét most 1500 epertő, valamint hagyma,  spárga, paradicsom, paprika, zöldség  és több tucat más növényi fajta teszi értékessé.

Vajon kicsiny kis hazánkban lesz hasonló szemléletváltás?! A kérdés megválaszolását mindenkinek a saját gondolataira bíznám.



Apropó.. olvastatok már arról, hogy ha hihetünk a krónikáknak, egykor a feldühödött tömeg meglincselte, és megette az ország első emberét? ITT  van róla egy cikk.

6. E-számla

Legtöbb szolgáltatónál alapból működik a dolog, a számlát nem a lakásunk postaládájába kapjuk, hanem kérésre, akár email fiókunkra is kérhetjük. Valamiért a helyi víz-, csatorna- hőszolgáltatónak ez még nem igazán ment, de most végre! 2018 januárjában valaki feltette a rég várt kérdést...


.. és válaszoltak is rá. A képlet egyszerű, és világos, email-ban jelezni kell a DVCSH-nak az igényünket. Egyenlőre. Fentiek tükrében várjuk az ígért fejlesztéseket!



6. A csodálatos emberi test
Februárban 15-én Budapesten megnyílik a világhírű BODY kiállítás! A kivételes hangulatú tárlat 2200 négyzetméterén több száz eredeti, egykor emberi testben megtalálható szerv preparációját mutatja be az érdeklődők számára, így például megtekinthető az ember vázrendszere, izomzata, légzőszerve, szaporítószervei, és az egész keringési rendszer.


A tárlaton felkészült orvostanhallgatók várják az érdeklődőket, akik minden felmerülő kérdésre választ adnak a szakmai, háttér információkkal kapcsolatban. A galériákban az érdeklődők megismerhetik a lenyűgöző emberi testrészeket, különböző életszakaszokban. A szemünk elé tárul élőben, hogy tetőtől talpig valójában mi rejlik a bőrünk alatt. A kiállítás egész területét 3D-s animációkat bemutató nagy képernyők és dokumentumok egészítik ki, ezzel teljessé téve a tárlat vizuális élményét. Speciális részleget szentel a kiállítás az emberi magzat fejlődésének bemutatására, amely közérthetően elmagyarázza a fiatalok számára a születés csodáját.

Egyénileg és csoportosan is várjuk szeretettel az érdeklődőket a BODY Kiállításon.

A csoportokat a kiàllìtàs medikusai vezetik körbe a tàrlaton, akik örömmel àllnak rendelkezèsre a felmerülő kèrdèsek kapcsàn. A kiállításon található preparátumok különböző testhelyzeteket mutatnak be, így a mozgás, sportolás, valamint pihenés közbeni állapotokat ábrázolják.

További információk:

Csoportos jelentkezés a csoport@jvsgroup.hu e-mail címen. 

A kiállítás 2018 június végéig megtekinthető Budapesten.

2018. 02. 15. Budapest, Komplex Event,  Király utca 26.
BODY Kiállítás Budapest Megnyitó Nap

7. Anyák napi libegőzés


Senki nem mondhatja, hogy nem szóltam jó előre, Május első hétvégéjén, irány Eplény! Részletek az esemény facebook eseményénél! 


2018. 05. 05-06. Kaland Hegy - Eplény
Anyák napi libegőzés

Megosztás:

0 megjegyzés: