2018. március 1., csütörtök

#7nap - 37


Nem tudom ki hogy van vele, március van. Első két hónap szinte észrevétlenül elsuhant, és lévén csütörtök van, itt az új 7nap! 7 tételes bejegyzésben szó esik többek között a téli örömökről, - mikor ha nem most - virtuálisan megölelgetjük a könyvtárosokat, majd kultúrhírek, előbb színház épületén kívülről, majd bepillantunk a megújult Zeneakadémiára is. A folytatásban képes játékra invitálom az érdeklődőket, majd két programajánló, egy koncert az MMK-ban holnap, és egy passiójáték hónap végén Rácalmáson. Start! Most és itt.

1. Téli örömök


Tény, sokaknak okoz problémát ha leesik 1-2 cm hó, az utak csúsznak, mégis gyermeki örömmel alkottuk meg kicsike kis hóemberünket a frissen lehullott hóból, és ugyanilyen nagy lelkesedéssel vettük meg gyermekünknek az első hójárművet, amivel persze aztán napestig, de inkább kifulladásig lehetne közlekedni. Tavaly nem volt erre esélyünk, most egy kicsi tél jutott nekünk, használjuk ki, az utakon pedig vigyázzunk magunkra, és egymásra.

ui.: a játszótéren fotózott hóemberért (felső kép) köszönet a Szenczi családnak! :)


Ha hihetünk az előrejelzéseknek, még lesz egy kis hó a héten, mielőtt végleg elbúcsúztatjuk a telet. Jó volt, köszönjük, de már jöjjön a tavasz, és a jó meleg nyár! Addig pedig még:

SÁL, SAPKA, KESZTYŰ!




2. Ölelj meg egy könyvtárost világnap


Igen, éppen ma van, merthogy a Könyvtárosok világnapja (április 14.) mellett ilyen is van. Szóval miután meghívtad sörözni a lelkészedet/papodat alkalmára is van világnap (szeptember 9.), ugyan miért ne lehetne egy kicsit felvidítani a könyvtárosokat is, akár egy évben többször is? Szóval kedves könyvtáros ismerőseim! Bocsássatok meg, ha nem szaladok be a könyvtárba emiatt, de fogadjátok tőlem sok szeretettel virtuális ölelésemet, és ezzel minden elismerésemet, köszönet a munkátokért! (még találkozunk!)


3. Összefogás ereje


Demokráciának nevezett közös társasjátékunkban jobb esetben működnek rendesen a játékszabályok. Viták, programok ütköztetése, a jelöltek akár személyesen is tiszteletüket teszik a választópolgárnál valamilyen formában, "ésatöbbi". Magyarországra leginkább  a svindli lehet igaz, aminek a lényege a nagyotmondás, vagy a "füllentés". Itt már nincsenek viták, politikai műsorok, pláne ha a helyi "kiskirályok" ezt akadályozzák.
Valamiért nekem az egykori Bumeráng kitiltás ugrott be, 2011 márciusában  valami egészen hasonló történt, ment a huzavona, majd a le/kitiltás... aki nem emlékezne rá:


Egyrészt sajnálom, hogy a kitiltott rendezvény miatt a hidegben kellett "tüntetni" a Bartók Kamaraszínház előtt, és a jelenlévő 200-250 ember is biztos másképpen képzelte el az esti programját. Szívesen hallgattam volna kérdéseket, és pláne feleleteket. Köszönet a jelenlévő 3 képviselő-jelöltnek, akik többé kevésbé próbálták kihozni a helyzetből a maximumot. Név szerint: Mezei Zsolt (DK), Pintér Tamás (Jobbik), és Kaszó Róbert (Momentum) tisztelte meg a hideg, és a megváltozott körülmények ellenére a rendezvényt. Rövid felszólalásuk alapján számomra az este abszolút politikai nyertese Mezei Zsolt volt.
Hiányoltam a többi jelöltet, biztos vagyok benne, hogy lesz még néhány név a szavazólapon, amennyiben nem lesznek visszalépések, akkor - ha sikerül leadniuk az ajánlóíveket -  lesz LMP, Kétfarkú Kutya, és még ki tudja milyen szervezetek jelöltje. Ők most hol voltak? Remélem, jelenlétük hiánya már egy jele az esetleges összefogásnak, aminek amúgy nem vagyok feltétlen híve és támogatója. Egy biztos,

ÁPRILIS 8-ÁN VEGYÜK KEZÜNKBE A TOLLATÉS SORSUNKAT!

Bízom benne, hogy egy újabb ciklus végén már nem lesz ilyen problémás társasjátékunk lebonyolítása. Ez már csak rajtunk múlik!





4. Kultúra - online



Nem mindennapi élményben lehetett részünk, az index.hu-nak köszönhetően tegnap este online bekapcsolódhattunk az Óbudai Danubia Zenekar koncertjébe, így mindenféle utazás, kiöltözés, drága jegyek nélkül részesei lehettünk egy remek koncertnek. A helyszín sem utolsó, 2013 októberében adták át a közönségnek a felújított Zeneakadémiát. Aki még nem látta, ajánlom, szép lett, és akár virtuálisan is körbejárhatunk az épületben.




Nem mellékesen a műsor sem volt utolsó:
  • Aaron Copland - Fanfare for the Common Man
  • Wagner - Tannhauser-nyitány
  • Wagner - Siegfried rajnai útja az Istenek alkonya c. operából
  • Richard Strauss - Imígyen szóla Zarathustra
Csupa szép egykori emlék. Copland fanfárjának egy vonós átiratát még én is játszhattam Németországban, Zarathustra pedig valamikor a 90-es évek elején "égett bele" a fülembe, amikor a budapesti  Kongresszusi Központban a San Franciscó-i Szimfónikus Zenekar  játszotta. Akik nem ismerik, az első hangok után azt hiszem lesz egy olyan sejtésük, hogy mintha valahol már hallották volna. Nem hiába...
Remek kezdeményezés, sajnálom, hogy csak 400-500 online néző volt, és halkan megsúgom, a hozzászólásokat ki lehet kapcsolni ha épp zavarónak tartjuk. Remélem lesz még ilyen, illetve azt is remélem, hogy adódik még olyan alkalom is, hogy a Zeneakadémia nézőteréről élvezhessem a koncerte(ke)t.
Most pedig, akik esetleg lemaradtak róla, itt újra meg lehet nézni, 5. perc körül indul:



5. GuruShots


Elképesztő mennyiségben készülnek a képek telefonjainkkal, vagy egyéb fényképezésre alkalmas készülékeinkkel. miért is ne mutathatnánk ezt meg szélesebb körben, ország-világnak? Egy kis játékra invitálok mindenkit, aki lát ebben fantáziát.
A GuruShots lényege, hogy az elkészített képeinket különféle témakörben indított versenyekben megmutathatjuk. Már a regisztráció során 4 képünkkel benevezünk automatikusan az újoncok versenyére, onnan pedig már kedvünkre válogathatunk a különböző témákban indított versenyek között, akár már 1 db képpel is. Nem csak a mi képeinkre lehet szavazni, de nekünk is az a jobb, ha minél többet szavazunk, ugyanis ennek alapján kerülnek mások elé a mi képeink is. Ha nem szavazunk, a mi képeinket is kevesebb eséllyel találják meg.
Rengeteg felhasználó, rengeteg kép, akár inspiráló hatással is ajánlom mindazoknak, akik szeretnek fotózni. Sajnos magyar nyelven még nincs, de alap angol tudás bőven elég a használathoz. Telefonra telepítve pedig egész egyszerű a feltöltés... Mi mást is kívánhatnék: Jó játékot, sok szép képeket!





6. Hazajárók - Szekeres András és a Ladies 1st




Ladies 1st koncert az MMK-ban
2018. 03.02. 18:00


7. Passió 2018


Hétvégén megkezdődnek a Passió 2018-as előadásának előkészületei. Egyedülálló előadás, lelkes amatőrökkel, és egy igazán remek helyszín, a rácalmási Jankovich Kúria. Jó lesz, reméljük idén is sokan eljöttök, megnézitek!


Mikor:
2018. 03. 25.  14:00

Hol:
Rácalmás Jankovich Kúria

Tavalyi, 2017-es előadás felvétele:



Korábbi blogbejegyzéseim:



Megosztás:

0 megjegyzés: