2018. március 15., csütörtök

#7nap - 39


Tisztelet a bátraknak, a hősöknek, múltnak és jövőnek, hiszen tudjuk, múlt nélkül nincs jövő. Március 15-i rendhagyó 7NAP bejegyzésben idézzük fel a 12 pontot, búcsú Stephen Hawkingtól, majd körbenézünk mi maradt az egykori dunaújvárosi Vidám Parkból. Folytatásban személyes gratuláció egy remek pedagógusnak, embernek, majd egy kicsit a jövő nemzedékéről, a gyermekekről, zárásképpen pedig egy kis agytorna, és egy rockmusical ajánló. Mindenkinek jó pihenést, ünneplést a mai napra! Start! Most és itt.

1. 12 pont


Talán már unalmas közhelynek számít, hogy a 12 pont ugyanúgy fontos, és aktuális, mint egykoron Petőfiék idejében. Nem lehet elfelejteni a Népszabadság megszüntetését, vagy éppen a média túlnyomó részének kormányzati, vagy kormányközeli oldalról való bekebelezését, a felelőtlen urizálást, a haverok, az uram-bátyám világot... Állítsuk meg, mert nem lesz ennek jó vége! 

ÁPRILIS 8!

2. Stephen Hawking 1942-2018




3. Vidám Park


Fiatalabbaknak már talán nem is jelent semmit az egykori Vidám Park területe, hiszen már egy jó ideje nem üzemel, sőt, az egykori játékoknak a hűlt helyét találhatjuk, vagy már azt sem, ugyanis a területen focipályák épültek. Mementóként viszont megmaradt az egykori dodzsempálya betontorzója, az IFI park elpusztíthatatlannak tűnő színpada, vagy éppen a szabadtéri nagyszínpad, aminek a környékére rá sem lehet ismerni, a természet visszafoglalta a helyet, az üres lelátó mára egy kisebbfajta erdőnek ad otthont, de a kisállatok ketrecei is üresen állnak már nagyon régen.
Fiatalabbak talán még emlékezhetnek rá, itt kapott helyet a Movie, egykoron nagyon sok koncertnek adott otthont. Különlegessége talán abban rejlett, hogy a koncertterem részének az oldalában egy csuklós ikarus volt, így akár egy buszban üldögélve is élvezhettük a színpadon történteket. Nincs már se busz, se Movie, a kis Muki viszont megmenekült.... Vasmű út egyik gyöngyszeme lett sok kis gyermek örömére...
2018. idestova majd 20 éve, hogy utoljára koncertet láttam ott, ma már csak a tavaszi napfényben csicsergő madarak hangjától hangos a terület. Az egykori kiszolgálóépületek csontvázai egyfajta szemétgyűjtőként üzemelnek, elkeserítő, és szomorú a látvány.  A jobb sorsra érdemes terület már soha nem lesz olyan, mint egykoron. Lehet lesz helyette más.. máshol... de az már nem lesz ugyanaz.... 

Vidám Park - a velünk élő múlt



4. MOL Mester-M Díj 2017. évi kitüntetettje


Kedves Enikő! Gratulálok, és sok szeretettel gondolok vissza a közösen eltöltött "gimis" éveinkre, köszönet a beszélgetésekért. Remélem még alkalomadtán lesz alkalmunk felidézni ezeket a szebb napokat.


5. Jövőnk


fotó: Dunaújvárosi Hírlap

Sokáig hezitáltunk rajta, hogy nekiinduljunk-e az amúgy nem nagy útnak, részt vegyünk-e a dunaföldvári babaemelésen, illetve az azt követő báb-előadáson. Tanácstalanságunkból adódóan pont odaértünk 11-re, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom világrekord-kísérlet kezdésére. Jó volt látni ennyi embert, jó ilyen közösségbe tartozni, ahol fontos a gyermek, elvégre róluk, nekik szólt ez a nap, meg összességében az év összes napja. Az ország több helyszínén zajlottak az események.
"A gyermek valóban orvosság - mondta Csaba testvér az esemény egyik fővédnöke -, ha én lennék a magyar nemzet orvosa, egyetlen orvosságot írnék fel, gyereket." A gyermek olyan orvosság, amit használat előtt jól fel kell rázni, fűzte tovább a gondolatmenetet a szerzetes. Elmondta, mennyire felvidítja őt is, amikor felemel, a magasba dob egy-egy picit, és azok visszamosolyognak rá, hallja a kacagásukat.
Az esemény sikeres volt, vasárnap óta egészen pontosan 3015 magyar kisgyerek mondhatja magát világrekordernek.
A hivatalos része után az Aranyszamár Színház előadásában Az állatok nyelvén tudó juhász című báb-előadást nézhettük meg. A színház nagyterme megtelt kicsikkel, nagyokkal.
Köszönet a szervezőknek, nagyon jól éreztük magunkat, és lesz még ilyen, lehet nagyobb helyet kell keresni! :) Jó, hogy ennyien összejöttünk..... 


6. Agytorna


Egészen más tartalommal jelent meg egy figyelemfelhívó kis képecske, amiről egyből eszembe jutott ez a kis japán iq-teszt-nek becézett fejtörő. A cél adott, át kell jutnia mindenkinek a folyó túlpartjára. Bevallom töredelmesen, évekkel ezelőtt már rájöttem a megoldásra, most ilyen sok kihagyás után újra felpörgettem a fogaskerekeket, és tanúsíthatom: szintidőn belül teljesíthető a feladat. Kalandra, játékra fel, menjünk át a túloldalra mindannyian! 


7. Talpra, magyar! - rockmusical


Talpra, magyar! ősbemutató az Arénában!

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóját egy látványos rockmusicallal ünnepelhetjük meg a Papp László Budapest Sportarénában. Március 15-én új szemszögből ismerhetjük meg a történelmi eseményt többek között Kiss Ramóna, Détár Enikő, Oláh Ibolya, Xantus Barbara, Varga Miklós, Vastag Tamás és még sok más ismert művész játékában.

A Talpra, magyar! ősbemutatója új megvilágításból tárja fel a 1948-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit. A kétrészes rockmusical táncosokkal, hatalmas korhű díszletekkel és nagyívű dalokkal varázsolja elénk a történelemformáló pillanatokat. Az előadáson közel száz szereplő lesz a színpadon a tánckarral és az ensemble-vel együtt. 

Az első rész 1849. januárjától március 15-ig, a forradalom első évfordulójáig tart. A debreceni színházban játszódik. Jellasics és Windisch-Grätz elfoglalja Pestet, a kormány és a Nemzeti Színház társulata Debrecenbe költözik, menekül... 

A szegedi színházban játszódó második rész 1849 júliusának három hetét öleli fel. Az oroszok már Debrecent fenyegetik, Pest újra ostrom alatt. A kormány, a debreceni valamint a pesti színészek is kénytelenek Szegedre tenni a székhelyüket… 

A darab rendezője Szurdi Miklós, aki Topolcsányi Laurával közösen egyben a darab írója is.

A rockmusical zeneszerzője Mátyássy Szabolcs, a Bartók Plusz Operafesztivál 2016. évi operaíró versenyének nyertese.
Megosztás:

0 megjegyzés: