2018. május 17., csütörtök

#7nap - 47


Fókuszban a szórakozás, és a kikapcsolódás, némi kitérővel az oktatás irányába. Ha június, akkor nyit az élményfürdő, kedvezményezettek sorával próbálja újra elcsábítani a látogatókat az önkormányzat. Ha meleg lesz, azt hiszem garantált lesz a teltház. Oktatás, és a helyzete, némi kivagyisággal, avagy így működik a NER. Kiss Guy után itt van az új tehetséges Victoria Anthony, aki 12 éves korával Pinket (és a világot) győzte meg rögtönzött bemutatójával, majd AWS "in da house", irány Európa, nálam a legjobbak voltatok! Zárásképp pedig 3 programajánló, fedezzük fel a rácalmási vizitúra jövő hétre, már most érdemes helyet foglalni, ezen a hétvégén Hungária Cirkusz a szokott helyen, illetve ha indul a nyár, akkor indul a fesztiválszezon, idén június 13-án kezdődik a jubileumi 10. DUDIK Fesztivál. Tartsatok hát velem ma is. Start! Most és itt.

1. Élményfürdő


Itt van lassan a nyakunkon az élményfürdő hivatalos nyitása, majd 1 éve írtam róla, hogy elkezdik rendbetenni, és idén újra birtokba vehetik a látogatók is.  Mára már talán a próbaidőn is túl vagyunk,  várjuk a nyitás napját, ha minden a terveknek megfelelően halad, június 1-én már csobbanhatunk is az élményekben. És íme a mai közgyűlésen meghozott határozat, miszerint:

2018 év végéig:
  • minden dunaújvárosi óvodás (834 gyermek + minden 5 fő után 1 fő kísérő)
  • minden dunaújvárosi bölcsődés (376 gyermek + 121 fő bölcsődei dolgozó)
  • minden dunaújvárosi, aki az ESZI és Árpád-házi Szent Erzsébet intézmény által nyújtott szolgáltatást igénybe veszi (bentlakásos ellátásban kb.:105 fő, nappali ellátásban: 13-18 fő, házi segítségnyújtásban: 40-50 fő, étkeztetésben kb.: kb. 160 fő + az Intézmény 171 munkavállalója)
  • minden dunaújvárosi, aki az Útkereső Segítő Szolgálat, Családok Átmeneti Otthonának lakója (40 fő)
  • mindenki aki a Dunaújvárosi Tankerületi Központhoz tartozik (kb. 4000 fő)
a 7 hónap alatt összesen kb. 22 alkalommal ingyen mehet be az Élményfürdőbe.
  • minden dunaújvárosi nyugdíjas (kb. 12.000 fő) 
a 7 hónap alatt összesen kb. 5-6 alkalommal ingyen mehet be az Élményfürdőbe.

Amennyiben a támogatást nem használják fel az intézmények és a nyugdíjasok, úgy üzemeltető köteles az élményfürdőt megnyitni a dunaújvárosi lakosok előtt, ingyenes belépést biztosítva a lakosság számára.

Nos mindenkinek jó szórakozást, akár kedvezményesen, akár kedvezmények nélkül, és csak bízhatunk abban, hogy nem kerül újra lakat a bejáratra. Mindezek után várjuk a Fabó Éva Sportuszoda felújítását, és a két "vizes" intézmény összevonását.

2. Tanulni akarunk



Oktatás helyzetét azt hiszem nem kell nagyon ecsetelni. Aki érintett egy kicsit is, nagyon jól látja a hibákat, a diákok pedig szintén nagyon jól teszik, hogy alkalomadtán hallatják hangjukat. Nyilván ez nem feltétlenül tetszik a rendszernek, így legtöbb esetben tulajdonképpen nem történik semmi, minden megy tovább a már megszokott mederben. Ezen a helyzeten már csak 1-1 piti megtorló akció tud rontani. Aki emlékszik rá, nem is oly rég került fel a netre noÁr Tanulni akarunk című videója, ahol rap stílusban fejezi ki elég sarkosan véleményét az oktatási rendszerről. Íme, erről van szó:



Persze tudjuk, a kőműves falazzon, a sofőr vezesse a járművét, mindenki foglalkozzon csak a maga dolgával, amúgy is mit szól bele egy színész az oktatásba.  Molnár Áron mégis a maga módján, egy elég jól sikerül videóval próbálja/próbált görbe tükröt tartani a rendszer elé, tulajdonképpen nem sok sikerrel. A NER rendszere kiveti magából azokat az elemeket/egyéneket, akik egy ilyen akcióhoz hozzájárultak, így szinte biztosak lehetünk, a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium igazgatónője biztos lehet benne, legközelebb nem érdemes benyújtania a pályázatát az igazgatói posztra... és akkor még örülhet. Ugyanis legnagyobb bűne, hogy "saját hatáskörben engedélyezte az intézmény volt diákjának, Molnár Áron "noÁr” rapper klipjének forgatását. Mivel nem értesítette a tankerületi központot, így bérleti díjat nem állapíthattak meg, ezzel megsértette a belső eljárásrendet, ezen felül nem kötött bérleti szerződést, és ingyen üzleti és politikai célokra adta oda a közintézményt, ezzel megkárosította a fenntartót, a magyar államot. " 
Nos ilyenkor három dolog jut eszembe minimum:
  1.  Mégis mire számítottunk?!
  2. Van még lejjebb? 
  3. Vége lesz ennek valamikor is?
Az ügyről részletesebben:


3. Fiatal tehetség
Nemrég tűnt fel Foo Fighters koncerten Kiss Guy, most pedig itt az új "reménység, egy 12 éves "kislány", aki egy Pink koncerten mutathatta meg tehetségét a ország-világ előtt. Victoria Anthony reméljük nem hagyja abba az éneklést, és még hallunk róla, és nem vész el egy magyar iskolarendszerhez hasonlóban....



4. AWS - új lehetőségek


Bár a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválnak vége, a magyar csapatnak egyáltalán nincs oka a panaszra. Nem csak azért, mert megkapták a legjobb színpadi látványért járó díjat, (megérdemelten), de nagyon nagy szeretettel fogadták a csapatot Portugáliában, illetve meghívást kaptak a világ egyik legjelentősebb metálzenei fesztiváljára, a németországi Wacken Open Airre és egy máltai fesztivál szervezői is megkeresték már őket. Egy biztos, unatkozni nem fognak, köszönet az élményért, köszönet, hogy magyar dalnak is helye volt a döntőben, illetve srácok, nincs más hátra, irány Európa, mutassátok csak meg, milyen az igazi magyar virtus!
Megmutattuk a nézőknek, hogy a metál szubkultúra létezik, rengeteg új ember hallotta a zenénket, számunkra tökéletes az eredmény.
Siklósi Örs


5. Rácalmási Duna szépsége


Dunát leginkább a Dunáról érdemes megismerni, minderre most minden lehetőség adott, aki teheti, éljen vele, bár csak remélni lehet, hogy lesz még ilyen! Kalandra, Rácalmásra, Dunára fel!

6. Díjnyertesek a porondon - Hungária Nagycirkusz Dunaújvárosban


Újra élettel teli a Baracsi út melletti cirkusztér, a héten városunkba érkezett a Hungária Nagycirkusz. Nagyobb cirkuszok esetén már-már természetes ilyenkor, hogy a produkciókban szereplő kisebb-nagyobb állatok kint vannak a szabadban, így ha kerítésen keresztül is, de megfigyelhetőek a nagyvadak, vagy éppen a szelíd növényevők is. Előadásokon kívül érdemes körbejárni a területet, egyfajta mini állatkertben érezhetjük magunkat, de a cirkuszi előadásra is érdemes bekukkantani, nem mindennapi élményekkel gazdagodhatunk. 

7. X. DUDIK Fesztivál
Ha jó idő, akkor fesztiválszezon, és idén sem maradhatunk DUDIK nélkül, ráadásul idén 10. alkalommal kerül megrendezésre az esemény. Még sokszor 10 évet!

Megosztás:

0 megjegyzés: