2018. július 26., csütörtök

#7nap - 54


Hőség ide, vagy oda, a jól megérdemelt szabadság után újra itt a 7NAP! Mai körképünkben essen szó egy kicsit a focistákról, akik az elmúlt hónapban izgalomban tartották az egész világot. Némi földrengés, gratula a francia győzelemhez, és hát déli szomszédaink is kitettek magukért. U20-as kéziseink is világbajnokok, nem semmi teljesítménnyel fordítottak a döntőben. Szép volt lányok! Ha már világsiker, essen szó egy magyar animációs rövidfilmről is, a Wireless-ről, ami most már online is megtekinthető. Hétvégére pedig reméljük a legjobbakat, rengeteg program közül válogathatunk, többek között vár ránk a pénteki Holdfogyatkozás, és a Strandok Éjszakája, szombaton pedig éjjel is libegőzhetünk, már ha persze van kedvünk hozzá, és kicsit kimozdulunk. Megéri. Jövő héten pedig vár minket Székesfehérvár a hétfőn kezdődő Alba Regia Feszt koncertjeire. Nem fogunk unatkozni... Helló NYÁR! Start! Most és itt.

1. Labdarúgó-világbajnokság


Míg a magyar focisták az elmúlt bő egy hónapban elfáradtak a televíziónézésben, addig a francia csapat szépen csendben megnyerte az orosz rendezésű labdarúgó-világbajnokságot. Ki gondolta volna?! Ha az elején kérdezik, talán Argentína, vagy Brazília lett volna a favorit. A "nagyok" pedig szépen csendben kihullottak, ki-ki a maga módján értelmezte, de ne felejtsük el, akik elbuktak, azok legalább kijutottak. No nem is nagyon ostoroznám, ilyen a sport, a foci, és hatalmas gratuláció a "mi kutyánk kölkének", Horvátországnak is, nagyon megkedveltem őket, és nem csak azért mert épp a döntő előtt értünk haza a dalmát tengerpartról...
.. és miközben nálunk a másodosztály focipályáit fogják szorgalmasan fűteni, addig déli szomszédainknál:
"Történelmet írtunk. Lehet nincs olyan stadionunk, amelyben az ősszel rajtoló Nemzetek Ligájában fogadhatjuk az ellenfeleket, de van szívünk és büszkeségünk"
- válaszolt Zlatko Dalic szövetségi kapitány arra a kérdésre, hogy mit jelent egy olyan kis ország, mint a négymillió lakosú Horvátország számára a fináléba jutás.

2. U20 kézilabda-világbajnokság


Ami nem sikerült az aranylábú focistáinknak, azt bőven túlteljesítette az U20-as kézilabda csapatunk, ugyanis nem csak kijutottak a világbajnokságra - jelen esetben épp Debrencen volt a házigazda - , de iszonyatos energiával a fináléban Norvégia nemzeti csapatát múlták felül. Hatalmas gratula a hölgyeknek!
Boldogok és büszkék vagyunk. Az aranyérem, a világbajnoki cím nem az én sikerem, hanem természetesen a lányoké, és azoké az edzőkollégáké, akik megtanították őket kézilabdázni. A siker közös, mindenkinek köszönöm, aki részese volt. Nagyon egységes volt a csapat
– nyilatkozta a szövetségi kapitány Golovin Vlagyimir.

A világbajnok magyar válogatott névsora:
Binó Boglárka, Faluvégi Dorottya, Fodor Csenge, Giricz Laura, Háfra Noémi, Hlogyik Petra, Hornyák Bernadett, Horváth Laura, Kácsor Gréta, Klujber Katrin, Kuti Bettina, Lakatos Rita, Márton Gréta, Pásztor Noémi, Pénzes Laura, Suba Sára, Szabó Kitti, Tóvizi Petra, szövetségi edző: Golovin Vlagyimir, edző: Pigniczki Krisztina

kép, forrás: index.hu/sport

3. Wireless



Pataki Szandra 2016-ban készült vizsgafilmje, a Wireless az elmúlt években bejárta a nagyvilágot, több, mint 20 különböző fesztivál programjába válogatták be, közben több díjat is kapott, például megnyerte a Magyar Filmdíjat animációs kategóriában, de ott volt a 2017-es cannes-i filmfesztivál Short Film Corner elnevezésű programjában,  Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon, Kanadában a Festival Stop Motion programjában és a horvátországi Supertoon animációs filmfesztiválon is, csak hogy néhányat említsünk. Több díjat is elnyert a Wireless, például idén februárban a magyar filmkritikusok neki ítélték a legjobb rövid animációs film díját. Az elmúlt évben pedig a Slow Film fesztiválon a legjobb animáció díját kapta, de díjazták az amerikai Womanimation nevű fesztiválon is.

A Wireless egy bábanimációs film, ami stop motion technikával készült. Egy olyan világban játszódik, ahol minden ugyanabból az egy, végtelen hosszú drótszálból jött létre. A történet főhőse egy kapzsi alak, aki először csak az előtte lévő drótot próbálja saját magának megszerezni, közben fogalma sincs, hogy mi ellen küzd. De miután megszerezte, még erősebb lesz, így még több drótot tud bekebelezni.

De inkább nézzük....


Pataki Szandra mellett a film kreatív csapatában benne volt Kubinyi Krisztina és Márton Noémi, a zenét Tornyai Péter szerezte, az operatőr Nemes Sándor volt.
Így készült:


forrás: index.hu/kultur
4. Holdfogyatkozás


Nem mindennapi eseménynek lehetünk szemtanúi, a pénteki holdfogyatkozás különlegessége, hogy a 21. század leghosszabb teljes holdfogyatkozását láthatjuk, már amennyiben az időjárás engedi. Az esemény maximuma magyar idő szerint 22:21-kor lesz látható, maga a teljes holdfogyatkozás pedig 1 óra 43 percen át fog tartani. Ezzel csupán 4 perccel marad el minden idők leghosszabb teljes holdfogyatkozásától. Szóval akit érdekelnek az égi jelenségek, ki ne hagyja, biztos szép lesz és látványos!

5. Strandok Éjszakája


Idén július 27-én, 9. alkalommal rendezik meg a Strandok Éjszakáját, amelyhez országos szinten több fürdő is csatlakozott már. Hosszabbított nyitvatartással, sztárfellépőkkel és kedvezményes belépőkkel várják az érdeklődőket. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a figyelmet a magyar fürdőkre, az évezredes magyar fürdőkultúra hagyományaira.

Aquaworld Resort Budapest - www.aquaworldresort.hu:
DJ-vel, tűzzsonglőrökkel, szauna szeánszokkal, és táncosokkal várják a vendégeket a fürdőben. A kedvezményes belépőjegy aznap csak 3 690 Ft! Hosszabbított nyitvatartás 01.30 óráig.

Harkányfürdő - www.harkanyfurdo.hu:
9.00-22.00-ig várják az érdeklődőket a fürdőben.

Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidő Központ - www.cegledfurdo.hu:
Medence party DJ MAD aka GustavM-mel! 50% kedvezmény-t adnak, így a belépő szaunahasználattal csak 1 200 Ft. A fürdő 20.00-24.00-ig tart majd nyitva.

Kecskeméti Fürdő - www.kecskemetifurdo.hu:
Az éjfélig tartó buliban élő DJ Show, lézer show, táncfellépés, tűzzsonglőr, ajándék világító karkötő várja a vendégeket. A belépő ára 14 év felett 1 300 Ft/fő, 14 év alatt 900 Ft/fő.
A helyszín jó idő esetén a Kecskeméti Élményfürdő és Csúszdapark (Kecskemét, Csabay Géza krt. 3.), rossz idő esetén a szomszédos Kecskeméti Fürdő (Kecskemét, Csabay Géza krt. 5.).

Tisza Parti Gyógy- és Élményfürdő - www.tiszapartifurdo.hu:
A fürdőzés éjfélig tart, Vastag Csaba koncert 20.00-tól, pizza- és koktélkupon, lézershow, tűzzsonglőr. A napi belépő ára tartalmazza az éjszakai fürdőzésen és programokon való részvételt.

Igali Gyógyfürdő - www.igal.hu:
Igal Night – Éjszakai fürdőzés, Buli a csillagok alatt -zenés éjszakai fürdőzés, fényszínház, lézershow, koktélok. A rendezvény napi belépőjeggyel látogatható, 18 óra után érkezők pedig kedvezményesen válthatnak belépőt: felnőtt – 1500 Ft (20-60 év), Szép korúak 60 év felett 1200 Ft, Ifjusági (6-20 év) 1100 Ft. Nyitva egészen 24:00-ig!

Tősfürdő - www.toserdo.com:
Fontos információ: A rendezvény nem 27-én, hanem július 28–án szombaton kerül megrendezésre! A program: retro medencés party és Dj Gazso 24:00-ig!


Teljes lista, még több fürdő a www.furdoszovetseg.hu/programok/strandok-ejszakaja/ oldalon

6. I. Libegők Éjszakája


Libegőzz úgy mint még soha, élvezd az éjszakai libegőzés élményét, és nézd meg a hegytetőkről a Piscis Austirnidák hullócsillagrajt mindenféle fényszennyezés nélkül, július 28-án, szombaton!
Magyarországon több helyszínen is részese lehetsz az éjszakai libegőzés élményének, mint például:


Zemplén Kalandpark, Sátoraljaújhely

Élmény és kikapcsolódás az egész családnak, miért is maradnátok otthon?!

7. Alba Régia Feszt 2018


Most aztán igazán érdemes lesz jövő hét elején Székesfehérvárra utazni, mert remek - és nem utolsósorban ingyenes - koncertek várják az érdeklődőket.


 Alba Régia Feszt
Megosztás:

0 megjegyzés: