2018. augusztus 2., csütörtök

#7nap - 55


Hőhullám ide vagy oda, itt az új 7NAP! Témaindítónak rögtön essen szó a hőségről, egy biztos, ezt is túl fogjuk élni. Tippek, trükkök, némi uszodázás, ahogy mi is tettük múlt héten a strandok éjszakáján, Igalon. De térjünk vissza Dunaújvárosra, remek fotóválogatással várják az Így látjuk "MI" csoport tagjai az érdeklődőket az evangélikus templomba, szeptember 6-ig, azon túl persze a neten bármikor, keressetek rájuk a facebookon, megéri! Szomorú statisztika, 2018 első felére vonatkozóan a zebrán elgázoltak száma már 440. Lerágott gumicsont, de ugye egyszer ez a szám a második félévben csökkenni fog?! A kérdés persze költői, csak bízni tudok benne, hogy igen, ahogy abban is, hogy egyszer elérjük azt, hogy értelmes kezdeményezésekre költjük adóforintjainkat. Mondjuk ingyenes buszközlekedés? Na jó, ne szaladjunk annyira előre, mi mondjuk kezdhetnénk a jövő generációjával, a gyerekekkel... Zárásképpen pedig két programajánló, péntek-szombaton Nagyvenyimre várják az érdeklődőket a falunapi rendezvényekre, augusztus 24-én pedig Quintia koncert az Intercisa Múzeumban. Én szóltam! Start! Most és itt!

1. Hőség


Nem mindennapi időjárás van mostanában, és ha hihetünk az előrejelzéseknek, ez így is marad még egy kicsit. Nyilván, nyár van, erről szól ez az időszak, mégis... Mit lehet tenni, hogy elviselhetőbb legyen a mindennapi munka mindazoknak, akik mondjuk nem strandon hűsölnek. 
A nagy hőség még az egészséges emberek szervezete számára is extrém igénybevételt jelent. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A hőség idején gondoskodni kell a megfelelő folyadékpótlásról, ne várjuk meg, míg kialakul a szomjúságérzet. Kerülni kell az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A legmelegebb órákban, vagyis 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjunk a tűző napon, bőrünket megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védjük a leégéstől. A vízparton pihenők kerüljék a napozást, valamint ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A melegben a koncentrációs készség is gyengül, ezért az autósok fokozott óvatossággal vezessenek.
forrás: antsz.hu



További (jó)tanácsok:

Közegészségügyi tanácsok a hőhullámok hatásainak enyhítésére - hohullam_tanacsok.pdf

Közegészségügyi tanácsok a napsugárzás káros hatásainak megelőzésére - uv_tanacsok.pdf

Bárki által – saját nyitva tartásuk függvényében – igénybe vehető légkondicionált helyiségek Fejér megyében - fejer.katasztrofavedelem.hu

Egész télen erre vártunk NEM?! 


VIGYÁZZUNK MAGUNKRA ÉS CSALÁDTAGJAINKRA!

2. Igal


Régi bakancslistás hely, és legutóbb, amikor ott jártunk megfogadtuk, még visszatérünk. Így is lett, egészen pontosan múlt pénteken a strandok éjszakáján tértünk vissza "ünnepelni". Némi távolságbeli problémáink vannak, lehetne közelebb is, de az igali fürdőért azt hiszem érdemes ennyit utazni, még akkor is, ha nem éjszakai fürdőzésre megyünk. Gyerekbarát, családbarát, lehet fürdeni kint, bent, nagyon helyes kis retro nyakba akasztható kis tartóba lehet betenni a szekrényünk kulcsát, már persze ha kérjük, a kiszolgálás jó, köszönet a szervezőknek, a helyieknek, és külön köszönet a szállásadónknak is, remekül éreztük magunkat! 

Tud(t)unk élni! :)

Apropó, Dunaújvárosban mikor lesz ilyen?!

3. Fotókiállítás Dunaújvárosban


Nem gondoltam volna, hogy ennyien lesznek a tegnapi kiállításmegnyitón, talán maguk a szervezők sem. Fülledt meleg, 35 fok árnyékban, talán mindenki várta már, hogy a megnyitóbeszédek után kicsit megmozduljon a terem, életre keljenek a képek, az érdeklődők megcsodálhassák. Hiszen ezért indult ez az egész pár éve az Így látjuk "Mi" csoporttal. Lelkes amatőr fotósok, akik szabadidejükben járják a közelebbi és távolabbi szebbnél szebb helyeket, ezekből a képekből készült egy összeállítás, ezeket a képeket csodálhatjuk meg szeptember 6-ig az evangélikus templomban. A kiállításon Lukács János, Németh Zsolt, Szabó Nadett, Józsa Róbert, Holczer Tibor, Kuruczné Gál Kriszta és Nagy Zsolt városi, és nem városi képeit láthatjuk. Nem csak a kiállítást érdemes megtekinteni, de nap mint nap kerülnek fel szebbnél szebb fotók a csoportba is, akit érdekelnek, szerintem nyugodtan keresse meg őket a facebookon, és ha kedvünk támad, akár mi is feltölthetjük saját alkotásainkat. Fényképezőgépre fel, sok további szép képet mindenkinek.
Aki nem látta, szeptember 6-ig pótolhatja! 


4. Balesetek

Ki vigyen el? A taxis, a rendőr, a mentő, vagy a halottaskocsi?!
Még választhatsz!

Aggasztóan sok a baleset, főleg azért, mert ezeknek a nagy része egy kis odafigyeléssel elkerülhető lenne. Lerágott csont lenne végigvenni mikor ne üljünk be az autóba, viszont a zebra környékén mindenképpen gondoljunk mások testi épségére, másrészt az autó javítása sem egy olcsó dolog egy ilyen baleset után.. de ez már tényleg csak másodlagos.
2018 első felében 440 zebrán átkelő gyalogost gázoltak el. Sajnos Dunaújvárosban is volt 1-2 ilyen eset az elmúlt időszakban. Vigyázzunk rájuk!



Jó ha tudjuk:
A jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie a zebrát, hogy a jármű vezetője az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.
 

5. Ingyenes buszközlekedés


Hogy mi mindig le vagyunk maradva, azzal nyilván sokan egyet tudunk érteni. Néha csak kapkodjuk a fejünket mi mindennel járnak előttünk az úttörők, jelen esetben Észtország, ahol gondoltak egyet, és az ország jelentős részén ingyenessé tették a regionális közlekedést. Nos csak ha szeretett városunkra gondolok, jelen helyzetben még akkor sem tudnám igénybe venni a helyi buszközlekedést, ha ingyenes lenne, ugyanis még mindig vannak olyan városrészek, ahova csak átszállással tudnék eljutni, nem is beszélve a városnéző körutakról. Azért mégis jónak tartanám, hiszen itt elsősorban nem is rólam van szó. Ha kicsiben is, de el lehetne kezdeni, mondjuk ne csak az élményfürdőzést támogassuk a diákoknak, hanem az ingyenes buszközlekedést. Ha nem is mindenki, de mondjuk a diákoknak, a jövő generációjának egy külön iskolabusz, nem csak kiegészítő jármű... Ugye ismerős a szinte majd minden iskola előtti tumultus, amikor a lelkes szülők, még akár az osztályteremig is felvinnék gyermeküket?! Nos ha nem is tűnne el ez a jelenség, biztos vagyok benne, lenne rá igény. Aztán lehet továbbgondolni, helyi szinten kamatoztatni az ezzel járó előnyöket. Nem utolsó sorban, óvjuk a környezetünket. 

Igen, én megpróbálnám!


Az ingyenes tömegközlekedéssel két baj lehet: vagy nincs rá pénz – vagy túl jól sikerül - hvg.hu

6. Falunap Nagyvenyimen


Ismét elérkezett augusztus első hétvégéje, eltelt egy év, ismét falunap Nagyvenyimen. a programokról bővebben a Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár oldalán olvashatunk. Jó szórakozást, jó időt!  Mi ott leszünk! És Ti?!

Palágyi József Művelődési Ház és Könyvtár - muvhaz.nagyvenyim.hu

7. Quintia koncert

Csak halkan megsúgom, lesz egy fantasztikus koncert az Intercisa Múzeumban augusztus 24-én. Én időben szóltam! :)

Megosztás:

0 megjegyzés: