2018. augusztus 9., csütörtök

#7nap - 56


Sokat kell inni, lehetőleg minél többet vízparton lenni, és nem utolsó sorban, csütörtök lévén lehet olvasni az új 7NAP bejegyzést. Ígérem a hőségre való tekintettel inkább hűsítő tartalmakkal fog találkozni a kitartó olvasó. Kezdjük rögtön a strandokkal, örök probléma, hogy hol hűsölhetünk, szerencsére vannak még jó helyek, akár a Dunán is. Ha már Duna, akkor hétvégén Hartán rendezik meg az Őrült Hajók Versenyét, némi fesztivál hangulattal megspékelve egész pofás rendezvény várható. Érdemes lesz az eget is kémlelni, csillaghullás, és úgy néz ki, egy szál felhő nem fogja zavarni az égi "adást". Hatalmas gratuláció Snétberger Ferencnek, aki egy újabb díjjal térhetett haza Németországból. Van miért, van mire büszkének lennie. Térjünk még egy kicsit haza, Dózsában börze várja a látogatókat, akár vennél, akár eladnád megunt dolgaidat, érdemes lesz benézni. Székesfehérváron Királyi Napokkal, pompás programokkal várják a kicsiket és nagyokat, és még egy hazai program, szeptember elsején adják át az MMK-ban a NépmesePontot, egész napos családi programokkal várják a mesevilág rajongóit. Start! Most és itt.

1. Strand, strand, strand


Szerintem mindannyian egyetértünk, hogy legyen minden munkahelyen egy nagyobb hidegvizes medence, vagy minimum vízparton, láblógatva tudjunk dolgozni, természetesen hűs szellő, és árnyék kíséretében. Akinek ilyen munkahelye lenne, innen is üdvözlöm! Nincs is mit tenni, munkaidő végeztével irány a vízpart, lehetőleg minél közelebb. Helyben is több lehetőség adott, uszoda, élményfürdő, hogy az egykor szebb napokat megélt szabadstrandunkról inkább ne is beszéljünk. Kis utazással Velencei-tó, esetleg Balaton. Ha Duna, akkor Budapest alatt inkább már nem, viszont a Dunakanyarban annál több jó strandot találhatunk. Személy szerint szívem csücske a Szentendrei-sziget északi csücskében található Kisoroszi, ha ajánlani kellene, ezt mindenképpen. 


De lássuk hát milyen strandok vannak, esetenként nem is oly távol Dunaújvárostól.


Természetesen óvatosan, vigyázzunk magunkra!

2. V. Őrült Hajók Versenye - HARTA


V. ŐRÜLT HAJÓK VERSENYE / HARTA - DUNAPART

Két napos fesztivál festői környezetben és 'legyünkegykicsitmáshol' hangulattal, csudajó koncertekkel, csomó értelmes-értelmetlen programmal, illetve a jó öreg Dunával! Ott a helyed!

2018. augusztus 10-11. (péntek-szombat)

2018. augusztus 10. péntek12:00 - kapunyitás
13:00 - Bográcsos Ételek Főzőversenye START
15:00 - Sárkányhajózás, kajak – kenu, + „szervezés alatt”
15:00 - 16.00 - Los Hartaos Banditos
17:30 - Bográcsos Ételek Főzőversenye END
18:00 - a versenyen résztvevő ŐrültHajók megtekintése a parton 
18:30 - eredményhirdetés
18:00 - VERACRUZ
20:00 - PATAKY MŰVEK
21:30 - Mécses úsztatás a Duna vizén
22:00 - PEDROFON
00:00 - best of the 80’-90’ (válogatott rock/pop himnuszok az MTV korszakból)

2018. augusztus 11. szombat
12:00 - Start
13:00 - Hajószentelés 
14:00 - ŐRÜLT HAJÓK VERSENYE elődöntő
15:00 - COUNTRY ROAD (gyermekkoncert) - a gyereksarokban
16:00 - SEXY BEAST zenekar
17:00 - ŐRÜLT HAJÓK VERSENYE döntő
18:00 - Eredményhirdetés
18:30 - NEW GENERATION
20:00 - SUPERNEM
22:00 - giga tábortűz
22:30 - PADDY AND THE RATS 

A fesztivál egész ideje alatt: 
Gasztro sarok: street food & borutca (Oszvald Pince, Savanya Pálinka Manufaktúra, stb.), kézművesek, Hartai sültkolbász, bazár, lovagoltatás, sörös rekesz mászás, stb.

Szombaton programok még:
12:00 - 18:00-ig Gyereksarok: kézműves programok, arcfestés, kishajó építő verseny lovagoltatás, légvár, stb.

Hartaiaknak lakcímkártyával, 14 éven aluliaknak és a versenyzőknek ingyenes, egyébként a két napos támogatói belépőjegy 2000 HUF-ért a rendezvény helyszínén kapható.


még több info:

2018. 08. 10-11.


3. Jönnek a Perseidák!

fotó: ng.hu / Landy-Gyebnár Mónika

Reméljük több szerencsénk lesz az augusztusi csillaghullással mint a korábbi holdfogyatkozással, és teljes mértékben átadhatjuk magunkat az égi jelenségnek. Mit is érdemes tudni a Perseidákról?
A Perseidák az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A hullócsillagokat Szent Lőrinc könnyeinek is nevezik. Az első megfigyelések a Perseidákról kínai csillagászoknak köszönhetően Kr.u. 36-ból származnak. Japán, kínai, koreai megfigyelések már a 8. és 9. században is előfordultak, később azonban a 12. század körül már csak szórványosan említik őket. Újkori újrafelfedezésük Adolphe Quetelet-nek köszönhető, aki 1835-ben Brüsszelben írta le először, hogy az augusztusban előforduló meteorok a Perseus csillagkép irányából sugárzódnak szét. A Perseidák elnevezés is innen eredeztethető. A Perseidák szülőégitestje a 130 éves keringési idejű 109P/Swift-Tuttle üstökös. Radiánsa a Perseus csillagkép területén van (innen kapta nevét), maximuma általában augusztus 12-re vagy augusztus 13-ra esik, függően a naptárszámítástól. A köztudatban emiatt augusztust a hullócsillagok hónapjának is nevezik. A raj sok apró porszemcséből áll, melyek a földi légkörben nagy sebességük következtében felhevülnek és elégnek, a földfelszínt nem érik el. Megfigyelésükre legalkalmasabb az éjféltől hajnalig terjedő időszak, ilyenkor láthatók legnagyobb számban.
Amikor a Perseus csillagkép alacsonyan van a látóhatáron, a meteorok száma kisebb, de azok hosszabb utat tesznek meg a légkörben. Nyomuk gyakran többszínű, vékony csík. Ezek megfigyelésére a 21-23 óra közötti időszak alkalmas.
Az augusztusi Perseidák maximuma idén igen szerencsés időben, 12-én és 13-án éjszaka várható, sötétedéstől pirkadatig akár óránként 50 meteort is megpillanthat az ember. Az éjszaka folyamán lehetnek csendesebb és meteorokban gazdagabb percek, a Perseidákra is jellemző, hogy általában pár percen belül számos rajtag néha valóban záporszerű benyomást keltve hullik, majd utána pár percig nem látunk egy hullócsillagot sem.  Ezt a látványt is a sötét, fényszennyezéstől távoli területeken élvezhetjük igazán. Bár a Perseidák közt is sok a fényes rajtag, amelyeket akár városi égen is megpillanthatunk, de nem fogjuk megbánni, ha ezt az éjszakát inkább a közvilágítástól messzebb töltjük el. Mivel a maximum vasárnapról hétfőre virradóan köszönt ránk, talán nem mindenki engedheti meg magának, hogy ekkor gyönyörködjön a meteorok fenséges látványában, viszont a Perseidák már a maximum előtt és után 1-2 nappal is megörvendeztetik a megfigyelőket, aki nem akar hétfőn álmosan menni munkába, annak a szombat éjszakát érdemes szabadban tölteni.

forrás: wikipédia - ng.hu

4. Snétberger Ferenc

fotó:  Béres Attila / Magyar Nemzet

A JTI Trier Jazz Award elnevezésű díjat érdemelte ki Snétberger Ferenc, amit a gitárművész a Mosel Musikfestivalon vehetett át.

"Nagyon örülök és nagyon büszke vagyok" – hangsúlyozta Snétberger Ferenc. A gitárművész emlékeztetett arra, hogy a rangos zenei elismerést olyan hírességek vehették át eddig, mint Stefano Bollani olasz zeneszerző, Markus Stockhausen német tromibatművész-zeneszerző és Toots Thielemans belga szájharmonika-művész, zeneszerző.

Snétberger Ferenc a díjat zenei munkásságáért, valamint a Snétberger Zenei Tehetség Központ létrehozásáért érdemelte ki, amely hátrányos helyzetű tehetségeket támogat.

forrás: papageno.hu



A Snétberger Zenei Tehetség Központ ötlete 2008-ban Berlinben, Snétberger Ferenc lakásán merült fel először, egy hosszú beszélgetés alkalmával.
A szinto-roma gyerekek berlini gitáriskolájában addigra már tapasztalatokat gyűjtött Snétberger Ferenc, és Mészáros Zoltán közösen fogalmazták meg, hogy jó lenne Magyarországon is egy kifejezetten a roma származású zenei tehetségek felkarolásával foglalkozó iskolát alapítani.
Az ötlethez a finanszírozási hátteret az EGT Norvég Finanszírozási Mechanizmus (Norvég Alap) és a Magyar Állam teremtette meg 2009-2010-ben. A kettős dotáció eredményeként 2011 júniusában Felsőörsön megnyílt a Snétberger Zenei Tehetség Központ, amely azóta is minden évben 60-65 hátrányos helyzetű tehetséges fiatal számára biztosít 12 héten át tartó zenei képzést és tehetséggondozást.


Példaértékű munka, le a kalappal, GRATULÁLOK!

5. Dózsa Börze - ki ne dobd!



6. Székesfehérvári Királyi Napok 2018





7. NépmesePont az MMK-ban


Hamarosan elkészül az MMK első emeletén a NépmesePont, szeptember elsején várják a kicsiket és természetesen a kísérő nagyobbakat is a hivatalos átadóra, illetve az egész napos rendezvényre. Igazi családi program ígérkezik...



Megosztás:

0 megjegyzés: