2018. szeptember 11., kedd

9/11


Az Index New York-i tudósítója, Hargitai József a támadás idején nem messze tartózkodott a WTC-től. E-mail-beszámolójából részlet:



16:14 (NY, 10:14)
Nem lehet tudni, mi van. Ott álltam több ezer emberrel, amikor ledőlt a torony. A másik is dől, mert már izzik, és nem bírja a struktúra. Nem tudok fényképezni - nem voltam felkészülve egy ilyen mértékű dologra - remeg a kezem, az emberek teljesen leverve. Ereszkednek a katonai helikopterek - hosszan kígyóznak visszafele a mentők a toronytól. 20 percen belől lezárják a várost.

16:18 (NY, 10:18)
Ürítik az utcákat - nem lehet sokáig itt lenni - talán nekem is jobb lenne indulni. Az egyetem vezetői üléseznek - nem lehet lezárni, mert itt van 30.000 diák. Az emberek rájöttek itt hamar, ez nem tv, ez valóság. Hányingerem van, jó lenne, ha írna valaki. Ez még megy, web már nincs

16:22 (NY, 10:22)
Egyre több a katona, jönnek a rendőrök Bostonból szállt le egy helikopter. Nem lehet mást hallani, mint szirénát - nem tudom, mit csináljak, talán lebiciklizek közelebb.

16:39 (NY, 10:39)
Fél millió ember az utcákon, a romba dőlt tornyok körül, próbálnak visszavonulni a hidak felé, de a hidakat lezárták. Gyögyörű őszi nap, a füst már lassan felér a Houston street felé, de a szél keleti, így Brooklyn felé megy a legtöbb - sajnálom, nem tudok írni jól, remeg a kezem, mint itt mindenkinek. A fő internetconnect éppen a Houston streeten van, ha az elszáll, nehéz lesz kimenni. Az irodatársam hirtelen elkezdett zokogni - nézzük most az ablakból, ami már nincs!

16:42 (NY, 10:42)
Van a levegőben - a hányinger nagyon rámjött megint, nem merek a déli oldalra nézni, az egész futópálya, a park zöldje egy füstös nagy kráter. Nostredamus - 2001: a két ördögi torony leomlik.

16:44 (NY, 10:44)
Pentagon: Minden repülőt lelövünk 300 mérföldre Amerikától.

______________________________

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadások (gyakori rövidítése: 9/11, ami a szeptember 11-ei dátum amerikai írásmódja; kimondva: szeptember tizenegy) az al-Káida terrorszervezet összehangolt öngyilkos merényletsorozata volt az Egyesült Államok ellen. Azon a reggelen 19 al-Káida gépeltérítő szállt fel amerikai utasszállító repülőgépekre, hogy az USA fő jelképeinek számító épületekbe vezessék bele a gépeket. A New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyaiba egy-egy repülőgép csapódott be, az épületek kigyulladtak, és két órán belül mindkettő összeomlott. Ezt követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott a környéken. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanástól. Ez a gép Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőgépek egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat.

World Trade Center építése



Építése és a tragédia képei:


World Trade Center központi épületeinek (4, 11) újjáépítése




Megosztás:

0 megjegyzés: