2013. május 17., péntek

Eurovíziós Dalfesztivál


Magyarok az Eurovíziós Dalfesztiválon. Vajon ki emlékszik Szigeti Csaba, Ádok Zoli, vagy a NOX, netán a V.I.P. szereplésére?

Az Eurovíziós Dalfesztivál (angolul: Eurovision Song Contest, franciául: Concours Eurovision de la Chanson, 2007 és 2009 között az MTV az Eurovíziós Dalverseny elnevezést használta) egy évente megtartott verseny az Európai Műsorsugárzók Uniójának (angol nevének rövidítése, EBU) aktív tagállamai között. A fesztivál keretében minden résztvevő ország benevez egy zeneszámot, amit élő adásban előadnak, majd szavaznak a többi résztvevő által benevezett számokra, hogy megtalálják a verseny legnépszerűbb dalát. Az országok az EBU-tag tévétársaságaikon keresztül szerepelnek (Magyarországon az MTVA a tagja az EBU-nak), melyek feladata az országot képviselő énekes és dal kiválasztása.
A fesztivált 1956-os kezdése óta minden évben megtartották, így egyike a leghosszabb ideig tartó televíziós műsoroknak a világon. Ez egyben a világ legnagyobb dalversenye a nézők számát tekintve, melyet az előző években 100 és 600 millió közé tettek. A világ nagy részén közvetítik, Európán kívül, többek közt Ausztráliában, Kanadában, Hongkongban, Indiában, Dél-Koreában, Új-Zélandon és az USA-ban; annak ellenére, hogy ezek az országok nem vehetnek részt a versenyen.
A Dalfesztivált általában a megrendezett popzene fellegvárának tartják, azonban a szereplő dalok stílus tekintetében széles skálán mozognak, van köztük arab, balkáni zene, dance, folk, görög, latin zene, metal, északi zene, pop-rap és rock is.

A Dalfesztivál egyedi lehetőség egy ország bemutatására turista-célpontként. A műsor alatt nem lehetnek reklámok, de az egyes számok között leadott videoklipek (amíg átszerelik a színpadot a következő számhoz) alkalmat adnak az ország jellegzetességeinek bemutatására, és felkelthetik a 100 millió európai néző figyelmét az ország iránt.

Minden országnak be kell küldenie egy dalt a részvétel évében. Egyetlen kivétel ez alól az első Dalfesztivál, amire mindegyik ország két dalt küldött be. Szabály tiltja meg a verseny napjától függő dátum előtt kereskedelmi forgalomba bocsátott, vagy sugárzott dalok beküldését. E szabály célja biztosítani, hogy csak új dalokat küldenek be, és nem már sikerre szert tettek, ami előnyben részesítené a beküldő országot.

Az országok saját belátásuk szerint választják ki a dalokat: lehet ez a televízió belső döntése vagy a televízió közönsége telefonos szavazáson választhat több dal közül. Az EBU ez utóbbit ajánlja, hiszen ez több nyilvánosságot hoz a Dalfesztiválnak. Ezeket a nyilvános versenyeket Nemzeti Döntőknek nevezik. Magyarországon 2012 óta A Dal című műsorfolyam során választják ki az indulót.

Magyarok az Eurovízión



1979-ben az Eurovízión a Németországot képviselő Dschinghis Khan együttes egyik tagja a magyar származású Leslie Mandoki, egyik énekesnője pedig az Edina Pop nevet használó Késmárky Marika volt. Késmárky 1969-ben az Egy fiú a házból című dallal megnyerte a magyar Táncdalfesztivált, majd az NSZK-ba költözött. 1972-ben a Meine Liebe will ich dir geben című dallal benevezett arra a versenyre, melyen kiválasztották, hogy mi legyen az NSZK versenydala abban az évben az Eurovíziós Dalfesztiválon, de nem ő nyert.


1993-ban a Dalfesztiválon való részvételhez Magyarországnak a Kvalifikacija za Millstreet nevű előválogatáson kellett részt vennie, ahol Szulák Andrea Árva reggel című számával nem ért el kvalifikációs pozíciót. A nem kvalifikáló országok a következő évben indulhattak, az 1993-as fesztivál utolsó helyein végzettek helyett.


Így, magyar vonatkozásban Bayer Friderika az első olyan magyar énekes, aki részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarország képviseletében, az 1994-es versenyen, Dublinban. Ő érte el a legjobb eredményt magyarként, negyedik helyezett lett Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával.


A sikert kudarc követte 1995-ben, a Szigeti Csaba által előadott Új név a régi ház falán című dal mindössze három pontot kapott, és így Magyarország a 22., utolsó előtti lett.
1996-ban - a házigazda Norvégia kivételével - mindegyik országnak részt kellett vennie egy előválogatón. A 29 dalból az első 22 jutott tovább. Delhusa Gjon Fortuna című dalával holtversenyben végzett Finnországgal a 22. helyen, de végül Finnország kapta az utolsó továbbjutó helyet, így Magyarország 1993-hoz hasonlóan nem vehetett részt a nemzetközi döntőn.


A kudarc után a következő próbálkozás 1997-ben történt, a V.I.P. együttes Miért kell, hogy elmenj? című dala a 12. lett, majd a következő évben Charlie a A holnap már nem lesz szomorú ismét kudarcot hozott; 4 ponttal, és az elért 23. helyezéssel (a 25 indulóból) ez eddig Magyarország legrosszabb helyezése a Dalfesztivál döntőinek történetében.



Charlie szereplését követően Magyarország sokáig nem indult a Dalfesztiválon, egészen a NOX 2005-ös nevezéséig. Ők Forogj, világ! című dalukkal az első indulók voltak, akiknek a 2004-ben bevezetett elődöntőben is meg kellett küzdeniük a közönség kegyeiért a döntőbe jutáshoz. A döntőbe az elődöntőből 167 ponttal, 5.-ként jutottak tovább, a döntőben 97 ponttal ismét a 12. pozíciót hozták el Magyarországnak.


2006-ban nem volt magyar induló, pénzügyi okok miatt. 2007-ben, mint az Év Felfedezettje kategória győztese a Fonogram Díjátadón Rúzsa Magdi képviselte Magyarországot a Helsinkiben tartott Dalversenyen. Rúzsa Magdi a korábbi magyar fellépőkkel ellentétben angolul adta elő dalát. Bár majdnem kizárták a versenyből, mert az Unsubstantial Blues (magyarul Aprócska Blues) című dalának egy részletét a szabályokban megadott határidő (2006. október 1.) előtt elénekelte (2005. november 2., Megasztár 3. széria; 2. válogató), kiadója tagadta, hogy megszegték volna ezzel a szabályokat. Az elődöntőből 224 ponttal, a későbbi győztes Szerbia mögött másodikként jutott tovább, a döntőben 128 ponttal a 9. helyet érte el.


2008-ban a Magyar Televízió nemzeti döntő keretében választotta ki az országot képviselő énekest, és ebbe telefonos szavazással a nézőket is bevonta. A győztes Csézy lett, egy addig kevésbé ismert énekesnő, Szívverés című dalával. A dal szerzője Rakonczai Viktor maga is részt vett már Eurovízión, a V.I.P. együttes tagjaként. A nemzeti döntő végeredménye sok résztvevőnek nem tetszett, bundát emlegettek. Hivatalos információk szerint az összesített végeredmény döntetlen volt Csézy és a második helyezett Szekeres Adrienn között, akit a szakmai zsűri első helyre sorolt, de Csézyre többen szavaztak a közönségből, ezért lett ő az első. A 2008-as Eurovíziós Dalfesztiválon először két elődöntőt rendeztek. Csézy a második elődöntőben szerepelt, de nem sikerült továbbjutnia a döntőbe. 


2009-ben Ádok Zoltán volt a Magyar Televízió jelöltje, de végül Dance with Me dalával nem sikerült kivívnia a továbbjutást.


2011-ben hazánkat az MTV belső kiválasztásával a 2010-es X-Faktor egyik versenyzője, Wolf Kati képviselte a What About My Dreams? című dallal, és a döntőben a 22. helyet szerezte meg.


2012 januárjában és februárjában az MTV és az MTVA közreműködésével egy háromrészes nemzeti döntőt rendeztek, A Dal-t. A február 11-én megtartott harmadik döntőt végül a Compact Disco nevű formáció nyerte Sound Of Our Hearts című dalukkal, így ők képviselhették Magyarországot 2012-ben Azerbajdzsán fővárosában a nemzetközi versenyen, ahol az elődöntőben 52 ponttal a 10. és a döntőben 19 ponttal a 24. helyezést érték el.


2013-ban ByeAlex képviseli Magyarországot Svédországban a Kedvesem című dalával. Sok sikert neki a döntőben (is), ugyanis sokak fanyalgása ellenére tegnap bejutott a szombati fináléba! Egy biztos, véleményem szerint pont ez a legnagyobb előnye, - ebben a mezőnyben - hogy nem szalagon "gyártott" tucat-előadó, van saját, mások által kritizált egyénisége. Ide, pont ez kell.


Az Eurovíziós Dalfesztiválon sokszor nem csak a zene miatt, hanem a színpadra vitt műsor miatt is szavaznak egyes országokra. 2008-ban már rengeteg ország nem is a zenével érdemelte ki a közönség figyelmét. Gondoljunk csak 2006-ban a finnekre, vagy 2007-ben az izraeliekre vagy az ukránokra. Az ukránok 2007-es sikere után 2008-ban a lett, spanyol, bosnyák, észt és az ír induló is viccesre vette a figurát. Például az írek Dustin-t, a pulykabábot nevezték a versenyre.

Megosztás:

0 megjegyzés: