2014. szeptember 15., hétfő

Dunakanyar - Kisoroszi


2014 szeptember 18-án a Dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium hajóra száll, és meghódítjuk újra Nagymarost, és Magyarország egyik legszebb, látnivalókban bővelkedő területét, a Dunakanyart. Munkahelyem már évek óta szervez ilyen jellegű iskolakirándulást, a legelsőt a hivatalos feljegyzések szerint 1973-ban szervezték, és a hagyományoknak megfelelően 4 évente rendezték meg. Pontos feljegyzés nincs hogy ez hányadik alkalom is lesz, mert sajnos voltak kimaradások, legutóbb 2011-ben lett volna aktualitása, de a kialakult helyzet miatt sajnos nem volt megoldható, így a diákok és tanárok bánatára csúszott a közös kirándulás lehetősége.

Most viszont 2014-ben újra megtöltjük élettel a Hunyadit, majd csütörtök késő délutántól a környék szállásait. Egykoron még elfért az egész iskola a verőcemarosi ifjúsági szálláson, de az elmúlt években átalakult a környék, az sokat megélt faházakat és főépületet lebontották, pedig annak idején még mi is, dunaföldvári "emelgések" is megjártuk a tábor majd minden szegletét.

hangulatfelelős 2003-ban....

.. és 2007-ben

Kár is tagadni, kiszabadulni a betondzsungelből pár napra, a legjobb amit kívánhat magának az ember, és már maga a Dunaújváros-Nagymaros hajóút is maga egy élmény. Visszafelé is természetesen. 


Szüleim jóvoltából már 3 éves koromtól életem részévé vált a környék, a Szentendrei-sziget csücskében  található Kisorosziban kempingeztünk majd minden nyáron, de kamaszként, és már felnőttként is örömmel térek vissza a szigetcsúcsra, vagy akár a környező településekre.

szabadon - szabadban... 1994-ben 

szigetcsúcs Visegrád tövéből

A környék legszebb, legjobb helyei:
  • Mogyoró-hegy az Erdészek Barátság Parkjával és Makovecz Imre által tervezett Madas László Erdészeti Erdei Iskola,
  • Zsitvay kilátó,
  • Fellegvár,
  • Visegrád,
  • Nagyvenyim felett a Julianus barát-torony
  • Zebegény,
  • Dömös,
  • Rám-szakadék
.. és még megannyi látnivaló.

2010 február

2003-ban a hajókirándulás alatt (is) átmentem Kisorosziba, ott találkoztam szabadnapos grafikusokkal, a következő két képet ők készítették....

 




Kisorosziról röviden...
Az egész sziget és szemben mindkét oldalt part, bizonyítottan lakott térség az őskor óta.
A honfoglalás korában az egész sziget a Rosd-nemzetiség birtokába került. Legközelebb lévén az ősi fővároshoz, a község első neve is Rosd volt, egészen Könyves Kálmán uralkodásáig, amikor orosz egyházatyák érkeztek Visegrádra, és itt telepedtek le.
Ettől kezdve Kisoroszi.
A község létét igazoló első hivatalos oklevél 1394-ből származik, amely szerint a falu a Kalászi család birtoka lett. Visegrád, királyi település, kiszolgáló személyzetének jelentős része is itt élt akkoriban, így a középkor számít a falu fénykorának. Vízi védettsége alapján a további évtizedekben is megtartotta jelentőségét. Kiváltságait I. Lajos, Zsigmond, Ulászló, sőt, I. Lipót is megerősítette.
Múltja és védettsége alapján a törők uralom alatt is virágzó település maradt. 1692-ben, mint életben maradó, munkaképes lakossággal rendelkező település, mentesült a császári sorozás alól, nem kellett katonát adnia. Így érthető, hogy ha rövid időre is császári érdekeltség lett. 1700-ban gróf Kontzia Valkard, majd gróf Stahremberg Tamás tulajdona volt. 1715-től a kamara igazgatása alatt, kiváltságokkal felruházott nemes helységként tartják nyilván. 1770-től gróf Keglevich Károly és örökösei kapják meg 1848-ig, majd a tagosítás során a koronauradalom része, a két világháború közti időszakig
A II. világháború utáni társadalmi változás a falu életében is szomorú időszak kezdetét jelentette. Kisoroszi népessége egyenletesen lassú ütemben fejlődött, egészen a II. világháborúig. A téeszesités bevezetésével sok család állást változtatott és megindult az elköltözés, párhuzamosan ezzel az idős parasztcsaládok kihaltak.
A rendszerváltással ismét népesedni látszik a falu, ami az erős vonzást jelentő idegenforgalommal függ össze, mert kezd nőni főleg szezonálisan az üdülőket kiszolgáló vállalkozók száma.
Jelenleg Kisoroszi élesen elkülönülő két településből áll. Az egyik az ófalu, a parttal párhuzamos főutcával, mint szalagtelepülés, a másik az üdülőkörzet a védett területekkel és vizisporttelepekkel, golfpályával.

2013 nyár, szigetcsúcs, napsütés, strandidő



Megosztás:

0 megjegyzés: