2016. szeptember 22., csütörtök

Tudta? XVI. - Szír Menekültek Filharmonikus Zenekara


A tévé kékes bársonyával kibélelt világ

Szír Menekültek Filharmonikus Zenekara

Zenekart alapítottak a polgárháború miatt Szíriából elmenekült zenészek, első koncertjüket 2015 szeptemberében, a németországi Brémában adták.

Raed Jazbeth

A menekült muzsikusokat a Brémában élő Raed Jazbeh nagybőgős gyűjtötte egybe a Facebookon. A kezdeményezés célja, hogy az embereknek ne csak a háború borzalmas képei jussanak eszükbe Szíriáról, amely gazdag kulturális és zenei élettel is rendelkezik.

Raed Jazbeh elmondta, hogy a szíriai zenészek gyakorlatilag mind ismerik egymást, mert az országban egyetlen helyen, a damaszkuszi zeneakadémián folyik zenei képzés.

A zenekar repertoárjában az európai zeneműveket éppúgy megtaláljuk, mint a klasszikus arab alkotásokat, népzenei feldolgozásokat.

A zenészek remélik, hogy a koncert révén jobban megérti az európai közönség a szíriai zenét és kultúrát.

- Muzsikusként az a dolgom itt Európában, hogy bemutassam a szír kultúrát, zenét. Itt békében élhetünk együtt, és ehhez a zene a legjobb eszköz – mondta az arab fuvolán játszó Mohamad Fityan.


Az együttes tagjainak többsége Németországban telepedett le, de olyanok is vannak köztük, akik Rasha Rizkhez hasonlóan Párizsban leltek menedékre. A karmester, Ghassan Alaboud például Montrealból jár a próbákra, koncertekre.


berlini koncert plakátja

- A nosztalgia köt össze bennünket, mindennél erősebben. Felidézzük a régi történeteket, mit tettünk, és mit nem kellett volna megtennünk, és bizony mindez nagyon megható – magyarázta a karmester.

A berlini teltházas koncerten európai és arab zenei klasszikusok, valamint arab népzene is felcsendült a berlini Gendarmenmarkt nevű patinás belvárosi téren álló Konzerthausban. Az estet a KulturLeben Berlin nevű szervezet rendezte, amely a főváros alacsony jövedelmű lakosai számára szervez koncerteket.

Részletek a zenekar malmői koncertjéből


forrás: origo.hu, fidelio.hu
Megosztás:

0 megjegyzés: