2018. június 7., csütörtök

#7nap - 50


Júniusi első, összességében pedig az 50. 7NAP bejegyzése induljon a köszönetekkel, elsősorban pedagógusnap alkalmából hála a pedagógusoknak, hogy vannak, és lesznek, illetve a rácalmási, és nagyvenyimi gyereknap szervezőinek is hatalmas dicséret, gyermekünk mindkét helyen nagyon jól érezte magát. Folytatásban a londoni magyarok, akik a húgommal együtt csak nagyon ritkán vannak itthon. Sajnos 2018 (is) a videócsetelő nagycsaládoké. A hétvége viszont a miénk, vár minket a pentelei Bolhapiac, a Könyvtér, az Alcsúti Arborétum, (igen, kisvonatozni is lehet). Zárásképpen pedig egy jövő szerdai koncertmeghívó Nagyvenyimre. Izgalmas programok, reméljük marad egy kis jó idő, hogy a szabadtéri rendezvényeket meg tudják tartani. Start! Most és itt.

1. Pedagógusnap

MLG - Szécsi házaspár - a legjobbak! /2010 - büszke EMELGÉsek

Június első vasárnapja a PEDAGÓGUSOKÉ. Ebből az alkalomból a hálás diákok virágokkal, műsorokkal köszöntik az év végi hajrá előtt álló tanítójukat, tanárukat, pedagógusaikat. Tapasztalat, főleg így a nyári szünet előtt felerősödik a "bezzeg a tanárok" mentalitás, ugyanis sokan azt hiszik, nyáron egy tanárnak semmi, de semmi dolga nincs, láblógat valahol a tengerparton, de minimum a Balatonon. Pedig ez nincs így. Míg a gyerekek szinte az utolsó kicsengetést sem megvárva már valahol az utcán nyalogatják a fagyit, a tanárok bent épp zárják le a jegyeket, készülnek a bizonyítványok, hogy nagyjából egy héttel később már hivatalosan átadhassák ezeket a diákoknak. Összesítenek, évet zárnak, rendet raknak az asztalon, majd jönnek az érettségik, melyek nagyjából június végéig kitartanak, és aki emlékszik, aki nem, reggeltől kifulladásig tartanak ezek a napok. Végzősök vizsgái után jön egy kis pihi, ami tényleg már a nyári szünet, még a tanároknak is. Mindeközben az épületben zajlanak a tatarozások, felújítások, leltározások, selejtezések, amihez néha bizony a tanári jelenlét is szükséges. A következő tanévet is valamikor elő kell készíteni, az elsősöket nem árt felkészülten várni, gólyatábort kell szervezni, egyes helyeken pedig táborokban felügyelni a lurkókra, ami valljuk be, néha nem egy egyszerű dolog. Augusztus közepétől pedig már készül az új órarend, egyeztetések napestig, hogyan is jön ki jobban, kinek mikor, melyik teremben lesz helye. És még mennyi mindenről nem esett szó... Tényleg ezt irigyelnénk tőlük?
Kedves pedagógusok, egykori tanáraim, egykori kollégáim! Köszönet a munkátokért, köszönet, hogy gyermekeinket irányítjátok, tanítjátok. 
Próbálnám felejteni, hogy idén egy politikus is díjazott lehetett ezen a napon, kár is lenne rá szavakat fecsérelni, egyszer talán minden a helyére fog billenni. Kívánok nektek az év végére hatalmas erőt, aztán jó pihenést, hogy szeptemberre egy kicsit kipihentebben kezdhessetek bele a 2018/2019-es tanévnek. 

2. Köszönet



Itt szeretnénk köszönetet mondani a rácalmási, és a nagyvenyimi gyereknap szervezőinek a remek programokért, gyermekünk nagyon jól érezte magát mindkét helyszínen. Jó idő, remek, nem zsúfolt családbarát helyszínek, egy biztos, jövőre is megyünk!

3. Már nincs itt....

@rc plakát 2017

London a második legnagyobb magyar város. Sajnos a mi családunk is eléggé érintett, húgom kint él már régóta, és azt hiszem elkönyvelhetjük véglegesen, nem is nagyon lenne hova, és miért hazajönni.  Alkalmanként hazajönnek, itthon vannak a régen látott családtagokkal, igyekeznek mindenkit meglátogatni, néha sikerül, néha nem. Minden másra ott a skype... Ez maradt. Bár nem kényszerből ment ki, mégis nem árt megemlíteni azokat, akik a jobb élet reményében indultak neki az ismeretlennek, szerintem nem vagyok egyedül, akinek a közösségi hálózatokon egyre több  külföldre költözött ismerőse van. Szomorú ez, az itthon maradottaknak pedig Budaházy Edda próbálja megmagyarázni - elég szerencsétlenül - hogy miért kell gyereket, gyerekeket vállalni. A probléma valós, a kezelés pedig késik... eddig úgy néz ki, nincs nagyon hathatós ellenszer, vagy működőképes program. 
Mindezek ellenére, bár megértjük, és lassan természetesnek tűnik ez a távcsaládi kapcsolat, mégis nehéz minden egyes elválás, és ilyenkor könnyen képzelődik az ember, milyen lenne ha....
  • ha tudnánk többet találkozni..
  • ha tudnánk többet segíteni egymásnak...
  • ha tudnánk több időt együtt tölteni...
  • ha nem csak pár napig lehetnénk együtt...
Hagyjuk a nemzeti szlogeneket. Hagyjuk a stadionokat. Hagyjuk az országból kimenekített adóforintokat, vagy az adózás alól felmentetteket. Bizony itthon kell megteremtenünk azokat a feltételeket, amik miatt a fiatalok hazajönnének. Ebben én még nem látok előrelépést, és az a baj, hogy még az alagút közepénél sem járunk. Ez van, ez jutott nekünk itt a Kárpát-medencében.


Londonban élő magyarok sikerei, nehézségei - videósorozat az index.hu oldalán




Hugi! Köszi, hogy jöttetek, jó volt látni titeket, gyertek vissza mielőbb, illetve hamarosan mi is menni fogunk! :)

@rc plakát 2017

4. Bolhapiac a Pentelei Klubházban




5. Könyvhét, könyvünnep Dunaújvárosban (is)







6. IV. Vál-völgyi Zsúr



koncertek a színpadokon:

  

Teljes programfüzet /katt a képre:






7. Daloló szerda Nagyvenyimen
Daloló szerda - facebook
Megosztás:

0 megjegyzés: