2015. február 9., hétfő

Óvatosan!

62-es úton... /2013

Egy kicsit mi is kapunk a téli örömökből, végre nálunk is esik a hó! No persze mielőtt teljesen megállna az élet, nem árt az óvatosság, és a megfelelő tájékozottság. Sosem lehet tudni mi vár ránk...

... és a városban /2013

Még téli gumival is a havas úton hosszabb a fékút, így hatványozva érvényes az aranyszabály, miszerint az útviszonyoknak megfelelően válasszuk meg a haladási sebességet, ha már tényleg autóba kényszerültünk.

2014 novemberében már írtam a 62-es út felújításának időszakos hiányosságairól, felidézve, hogy a márciusi nagy havazásban mennyire fontos kellék volt a vezetőoszlop. Most ezek, a felújítás miatt, egyes szakaszokon hiányoznak. Reméltem, hogy idén megússzuk a nagyobb havazást, hiszen mostanában 1-2 cm is hatalmas káoszt okozhat, ilyenkor a legapróbb közlekedési kellék is életeket, és értékeket menthet.

Érdeklődő levélben kértem a közútkezelő véleményét a hiányzó vezetőoszlopokról. Íme a válaszlevelük:
A 62. sz. főút korszerűsítése során a Kivitelező  – az előzetes ütemtervet meghaladó mértékben – végezte a munkálatokat, így a 2015. júliusi befejezési határidőre megújult főúti szakaszokon közlekedhetünk.
A 6. számú főúttól az M6 autópályáig tartó I. szakasz teljesen elkészült, a végleges közúti jelzéseket, jelzőtáblákat, burkolati jeleket, vezetőoszlopokat is elhelyezték.
Az alkalmazott útépítési technológiák (és ezzel kapcsolatos minőségi előírások) azonban nem teszik lehetővé a téli munkavégzést, ezért a munkálatok szünetelnek.
Az említett I. szakasz kivételével a többi szakasz  építésének előrehaladása megfelelő, de az útépítés még nem fejeződött be, hiszen egy-egy szakaszon még a régi burkolat van, jelentős hosszokon pedig a kötőréteg aszfaltozása történt meg. A kopóréteg tavasszal épül majd. Mindenütt el kellett azonban készíteni az út padkát.
A Beruházó-Mérnök-Kivitelező- Útkezelő többször egyeztetve határozta meg a téli időszak forgalmi rendjét.
Mivel az út még munkaterület, hiszen vannak hátra munkálatok, ezért ideiglenes forgalmi rendet kellett és lehetett csak kialakítani. Ezért sárga burkolati jeleket festettek, visszahelyezték a csomóponti útirányjelző táblákat, továbbra is érvényesek a „úton folyó munkák” veszélyt jelző és a „60 km/óra” sebességkorlátozást jelző táblák. A rámpáknál és a veszélyes helyeken továbbra is sávos táblák vannak.
A közlekedés során ezeket figyelembe véve és betartva álláspontunk szerint biztonságosan járható és üzemeltethető lesz a téli útviszonyok között is az út.
Nyilván, ha a hó elfedi a fehér felfestést, a sárgát is el fogja, az út szélére kihelyezett segédeszközök, tereptárgyak hiányát viszont tényleg nem pótolja semmi, így sötétben, nagy hóesésben tényleg csak nagyon óvatosan közlekedjünk, és természetesen várjuk hogy teljes hosszában kész legyen a főút. Addig is figyeljünk, természetesen ne csak a 62-es úton.


Vigyázzunk magunkra és egymásra, óvatosan vezessünk!


Megosztás:

0 megjegyzés: