2015. március 1., vasárnap

Dalok, zenészek Dunaújvárosból

Enci válogatása a dunaújvárosi illetőségű zenekarokról igazi emlékcunamit idézett elő, és igen, a sor folytatható, vannak még dunaújvárosi szálak, én ezeket az előadókat tenném hozzá a a városi büszkeségek listájához. Csapjunk is bele a virtuális húrokba!

1. AKELA
Aki még emlékszik a hajdani Kiscsillag koncertjeire, fellépőire, ismerősen csenghet neki az Akela név, igazi kuriózum volt 1-1 ilyen koncert, a hamar felkapott együttes dunaújvárosi kötődése ellenére ritkán jutott el "hazai" terepre, de ekkor tuti biztos volt a teltház.

Akela farkasai a 90-es években

"Az Akela, a magyar rock egyik legkarizmatikusabb alakulata volt..." - ezt pedig már a hardrock.hu írja, a teljes cikk itt olvasható: http://www.hardrock.hu/?q=node/8016

Az Akela a sokadik átalakulás után is működik még, koncerteznek, de már ha jól láttam dunaújvárosi szálak nélkül. Akit bővebben érdeklik a friss információk, a www.akela.hu weboldalon tájékozódhat. Egy ideig a zenekarban játszott a szintén dunaújvárosi kötődésű Arrival gitárosa is (Havasi Gábor), Személyes történet a szintén trash metál zenét játszó bandával, hogy az énekes, és a gitáros is a hosszú haj miatt kellett távozzon a gimnáziumunkból, egészen komoly kis tiltakozást váltott ki belőlünk, pólókon (is) tiltakoztunk sokáig, hisz "AZ ÉSZ A FONTOS, NEM A HAJ". Mindez a 90-es évek közepén egy vidéki kis középiskolában... és sajnos a tiltakozásunk is eredménytelen volt, nem nagyon hatotta meg az iskola vezetését.

Múltidéző Akela, még a kezdeti időkből

Bátrabbaknak pedig ajánlom a napokban 21 éves koncert felvételét, melynek a kazetta (nem CD, nem DVD, nem mp3) kiadását szó szerint rongyosra hallgattam.

Farkasfarsang 1994-ből:


Igazi farkastörténelem a wikipédián

2.: Gyöngyvér
Nem is oly rég, még a Viadanával közösen álltunk a színpadon a Bartók mögött, majd a Magyar Dal Napján a Városháza téren, majd 2010 januárjában (5 éve) bejelentették, hogy ennek a formációnak vége, majd jogutódként megjelent a Moulin Rose, ami hasonló hangzásvilággal lopta be magát a fülekbe, legalábbis az enyémbe mindenképpen.

Közös koncertélmény 2009-ben...

... és a felvételek, felkészülések izgatott percei



A gótikus metál szerelmeseinek nem sokat kellett várni, ha hihetünk a zenekar facebook bejegyzésének, 2015 januári koncertjével újra él, és az új lemez is készülőben, vagy éppen napokon belül kész állapotban várja a rajongókat.


Moulin Rose, a Gyöngyvér mellékszál, ekkor még Dózsa Erikkel:


A Voice TV műsorban is megfordult Dózsa Erik új bandájának a Late Goodnight-nak pedig szintén drukkolunk, abba ne hagyják! :)



3.: Jazzékiel
Quimbyhez hasonlóan ők is a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnáziumból indultak, az átalakulások után jelenlegi székhelyük Budapest. Érdekességképpen elmondanám, annak idején két énekessel kezdődött a közös munka, majd az idők során alakult ki a jelenlegi felállás, jelen pillanatban már csak a billentyűs Hegyi Áron, és az énekes, Jakab Peti rendelkezik dunaújvárosi kötődésekkel. 

Az épp 10 éve megjelent első hivatalos Legenda lemezborítójáról

gimis koncert az ezredforduló után nem sokkal... 

A különleges hangulatú alternatív rockot játszó zenekar mostanában tér vissza, érdemes rájuk - újra - figyelni.



Hegyi Áron zongorista egyéb formációkban is szerepel, lehet nem teljes a lista, de nevét láttam feltűnni a Grand Mexican Warlock, Realistic Crew együttesek háza táján.

4.: Kelemen Angelika
Kelemen Angelika énekesnő üde színfolt Dunaújvárosi zenei palettán, állandó résztvevője a nagyobb városi, és városközeli rendezvényeknek, és az MMK jazz színpadán is visszatérő vendég.

Angelika és barátai Nagyvenyimen a Kulináris Kavalkádon...

... és a jazz quartet


Aki látja a nevét plakátokon, ki ne hagyja, mert igazán sokat veszíthet!


5.: Quintia Zenekar
Öt hang, öt hangszer. Világzene a javából, szintén rendszeres fellépők városunkban, illetve a környéken. Akik még emlékeznek rá, hasonló műfajt képviselt a Baraka Zenekar is, de ők 2005-ben feloszlottak. Csak reménykedni tudunk benne, hogy a Quintia még nagyon sokáig okoz nekünk boldog perceket.

Massziv alapokon, volt honnan ...  - Baraka Világzenekar

... és hová - Quintia Nagyvenyimen 2014 augusztusában


Boda András Hétlövet beszámolója a 2012-es februári Bálint napi koncertről:
A Quintia, ez a mindössze tavaly nyáron alakult ötfős ének- és hangszeres együttes (Beke Beáta, Kurina Laura, Németh Irma, Péter Kata, Pocsai Mária) visszahoz valamit, valami nagyon fontosat és szépet a régi időkből. Amikor, akár még pár évtizede is, emberek, családok, barátok összeálltak, és zenéltek-énekeltek, csak úgy, a muzsika és az együttlét öröméért. Az csak kellemes hozadéka az ötös együttmunkálkodásának (és persze a velük együtt színpadra lépőkének: jelen esetben kiváló szaxofonkvartett erősítette a produkciót), hogy esetükben mindez azon a nívón történik, amit nem csak a család és a barátok élvez/visel el – ők, ezt hallhattuk szombaton este (szerencsére nagyon-nagyon sokan) az aulában, bárhol, bármilyen közönséget elvarázsolnak. Hogy miért? Elsősorban is, azt hiszem, azért, mert mindannyiuknak lételeme a zene. Lubickolnak benne – és a közönséget is boldogan lefröcskölik közben. Úgy énekelnek, ahogy mi levegőt veszünk, olyan természetességgel cserélgetik a hangszereket, hogy a magabiztosságuk, a tudásuk önmagában is lenyűgöző. És közben mosolyognak, egymásra és a közönségre, természetesek, őszinték, és ragyognak, mert szépek, illetve szépek, mert ragyognak – na, egyszóval nők, akik zenélnek. Elképesztően jól, elképesztően jót. Kiváló zenéket mutatnak meg – magukon átszűrve – másoktól, játszanak-énekelnek klasszikust, ősit, magyart és világot, és nagyon míves sajátot. És beszélnek a nagyérdeműhöz, és haikut írnak-mondanak, és egy kis show-t is csinálnak – ahogyan azt kell. 

Egy évvel korábban még Beke Beátával randevúzhattunk ugyanott, erről korábban már ITT írtam.

6.: The Acoustic Loops
Nem is távolodunk el nagyon, bár stílusban egész más világba csöppenhetünk, ha meghallgatjuk az Acoustic Loops tavaly nyáron bemutatott Baby című videoklipjét. 


Az egészen egyedi felállású zenekar külön érdekessége, hogy Koszi Janka édesanyja a korábban bemutatott Quintia énekese, Németh Irma. Tehetség, több generáción át. A szemtelenül lendületes és fiatalos hangzásvilággal rendelkező együttes épp a napokban adott egyedülálló szobakoncertet Budapesten, és ha hihetünk nekik, lesz még ilyen!
Aki még szeretne többet hallani tőlük itt egy hosszabb koncertvideó.

Ez pedig már Janka és Biga közös száma, A zene te vagy címmel



The Acoustic Loops a facebookon

7. Band In The Pit
Tartozásom van, őket még egyáltalán nem hallottam élőben, ígéretekbe nem bocsátkoznék, de amint lehet... pótolni fogom ezen hiányosságaimat. Schneider Vilmossal annak idején együtt húztuk a vonót nagybőgő szakon Csuhaj-Barna Tibornál a helyi zeneiskolában, majd a gimis éveink alatt is több helyen láthattam őt zenélni, talán ha emlékeim nem csalnak, egészen ígéretes zenekar volt a Horizont, de összességében bárhol is zenélt, az csak jó lehetett.

update: de csaltak az emlékek, Vili az Elmaradó Rendező és a Riverside együttesben zenélt. Köszi a pontosítást! 


Igényes instrumentális pszichedelikus rock, egy egészen más világ, ha hosszabban hallgatjuk, egészen el tudunk szakadni a mából és a jelenből.


Mások tollaiból idézve: 
2009 tájékán három borostás, harmincon túli úriember pár rekesz sör társaságában beköltöztek egy hat négyzetméteres pincegarázsba. Az agyukból kipakoltak minden felesleges gondolatot és egy olyan derengős sivatagi stoner látomást vetítettek ki zenéjükkel, ami Magyarországon egyedül állónak számít.

Tudom jól, hogy mindenki utálja, ha skatulyákba akarjuk beletuszkolni, de egyrészt, nem is olyan megalázó, ha ebben a skatulyában igazi nagyágyúk szerepelnek, illetve, ha ezt a skatulyát ő hozza létre. Nem mellékesen próbálta már úgy elmagyarázni valaki egy "ismeretlen" zenekar zenéjét, hogy nem használ hasonlatokat, skatulyákat. Csak próbáljátok meg, nem könnyű. 


8.: Dalai Dávid
Újfent Szintén izgalmas formáció, a trió tagjai 2011-ben azzal a céllal álltak össze, hogy David Bowie dalai tolmácsolják, de a tagokat ismerve, (Szekeres István, Farkas Csaba, Martinkó Tamás) egyáltalán nem csodálkozhatunk ha több lett belőle, mindez persze a legnagyobb örömünkre. Neveket illetően 


Alkalmanként ők is felbukkannak a város  rendezvényein, vagy éppen az MMK, vagy a Galéria színpadán. 


9.: Horváth Tamás
Természetesen nem rólam van szó, a névazonosság csak merő véletlen, de névrokonom igazi zenész családba született. Országos ismertséget testvérével a Csillag születik műsorban szerzett, bár a válogatóból már testvére nélkül mehetett tovább. A műsor óta eltelt idő ellenére töretlen a siker, családi fellépéseiket sokan szeretik, követik koncertről koncertre.



10. Aranyudvar Zenekar
Udvari Péter nevével sok helyen találkozhattunk, én még annak idején, fiatalságunk legszebb éveiben még a Youngblood formációban zenéltem vele/velük, később megalakult a Szívtiprók, majd később a Revolver, mely formációval a Dunaújvárosról szóló számukkal vívtak ki nagyobb, országos figyelmet.



Idővel pedig a bőrdzseki is a szekrénybe került. Jelenlegi formációja, az Aranyudvar Zenekar célközönsége az aprótalpúak közössége. Tyke mostanában Borostás Kapitányként repíti a gyerekeket át, egy mesevilágba, túl az óperenciás tengeren. Vigyázzatok! Lilivel nemsokára mi is ott leszünk! :)



Aranyudvar Zenekar a facebookon

Aranyudvar Zenekar weboldala

A lista természetesen továbbra is nyitott, és főleg nem befejezett, hiszen megannyi tehetséges zenész nőtt fel kicsinyke kis városunkban.
Megosztás:

10 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia Tamás!
Tetszik az összefoglaló, ám szerintem minimum 1 banda hiányzik, a Quimby.

htomi77 írta...

Kedves Tibor!
Enci 10-es listáján szerepelnek, én csak kiegészítettem, folytattam. :)

Unknown írta...

Szia Tamás!
Nem játszottam a Horizontban, viszont Késmárky Szabival az Elmaradó Rendező és a Riverside zenekarokban igen.
Kösz a bejegyzést!
Minden jót!
Schneider Vilmos

htomi77 írta...

Köszi Vili! Az elmúlt huszonegy-két év távlatában ezek az emlékek már pontosításra szorultak. :)

Homolya Zoltán írta...

Szia Tamás!!!

Nekem Dunaújvárosban a rockzene egy elfelejtett zenekarral indult: ONIX!!!

A húszéves koncertről egy videó:
https://www.youtube.com/watch?v=o92UwZf2JI8

ÉS hogy kik voltak ők:
http://zenevilag.net/cikkek/20_eve_jelent_meg_a_szolnak_mindig_ram___onix_koncert_a_rocktogonban

Az érdekesség a cikkből: "Egy hét alatt ezer lemez talált gazdára."

htomi77 írta...

Zoli!

Talán te vittél el első alkalommal ilyen koncertre a fősulira, és lehet hogy nekem is az Onix volt az első ilyen jellegű élményem... Szégyen vagy sem, sokáig Onyx néven kerestem őket... elég kevés sikerrel, de talán jobb is, úgy érzem az Onix sava-borsa pont Szekeres András volt.

Kis érdekesség: Tenessy Szekeres Andrissal a 91-es ÁSZ műsorban: http://nava.hu/id/1982566/ 19:45-től

Homolya Zoltán írta...

Nekem könnyű dolgom volt a névvel kapcsolatban. Sokáig ki volt írva a házunk falára :-D
Az hogy ki volt a motor? Jó kérdés. A mögöttünk levő soron lakott Cseh Hugó barátom, aki ezen a videón is szerepel Szekeres Andrissal és az Onixban is együtt játszottak, na Ő tényleg rengetegedet gyakorolt... :-D
Szerintem az első koncert, ahova közösen menünk HOBO-BILL volt a fősulin. Hogy honnan emlékszek rá? Volt egy érdekes részlet Csontos Peti - Üveg bor - Szabados tanár úr háromszögben... :-D

htomi77 írta...

Ennyi év után.... már csak arra emlékszem hogy édesanyámék csak 9-ig engedtek el, hiába próbáltam érvelni, hogy akkor még az előzenekar sem kezdi el, így maradt az a megközelítés, hogy ha már kések, akkor tök mindegy mennyit, így végig maradtam. Hosszú ideig a zsebpénzem bánta :)

Unknown írta...

Vagy húsz éve találkoztam egy dunaújvárosi zenekarral, Kamu Shopping volt a nevük. Róluk lehet tudni valamit? Esetleg felvételeket beszerezni tőlük?

APRÓ írta...

Feloszlott a zenekar, nem maradt fenn semmi használható felvétel...