2016. szeptember 25., vasárnap

Mobilitási hét, autómentes nap

Európai Mobilitási Hét - 2016. 09. 16-22.

Teljesen véletlenül alakult úgy az életem, életünk, hogy múlt hét végére romlott el az autónk. Szerintem érezte, hogy jön az Európai Mobilitási Hét. Ilyenkor jól jön, ha kéznél van a bringa, nem lapos, üzemkész állapotban csak ki kell tolni a "garázsból", és minden megy tovább, egy kis mozgás senkinek sem árt. Jobb esetben itt véget is érhetne a történet, de a kerékpárosok amúgy sem könnyű élete nem ér véget ezen a ponton, a munkába vezető út nem feltétlenül kényelmes kikapcsolódás, az út tele van várt, illetve gyakran nem várt veszélyekkel. Minden tiszteletem azoké, akik mindennap megbirkóznak ezekkel a problémákkal és saját testi épségüket kockáztatva szállnak nyeregbe.

A kerékpározás árnyoldalai, avagy mire számíts, ha elindulsz kerékpároddal

Jól felöltöztél, ruházat, kerékpár, felszerelések, lámpa rendben, kerék nem eresztett le, INDULÁS! Az első fontos problémaforrás, a zebra. Toljuk, ne toljuk? Oldalakat lehetne teleírni, fórumokat lehetne végigbeszélni, hogy miért van így, mindenesetre egy biztos, TOLVA SZABÁLYOS!

kép forrása: Ady Géza - duol.hu

Jobb esetben hamar megtaláljuk a legközelebbi kerékpárutat, már persze ha van a közelben ilyen, addig viszont vérmérséklet, és bátorság kérdése hol tekerünk, járdán az emberek között, vagy az úton, a személyautók, teherautók között. A Magyar Kerékpárosklub hivatalos állásfoglalása szerint: járdán tilos kerékpározni, és a zebra a járda "meghosszabbítása". Aki ez ellen vét és éppen ellenőrzés van, biztosan számíthat a büntetésre.

kép: dunaujvaros.com - szigor

Gyerekkel biztos nem merészkednék le az autók közé, és magam is, ha úgy alakul, használom a járdát, de a legnagyobb figyelemmel, legkevésbé zavarva a gyalogos forgalmat. Sajnos nincs minden irányba kerékpárút, én pedig nem sétálni szeretnék a kerékpárom mellett, valamint figyelembe véve a lehetőségeket, szeretnék minél rövidebb úton eljutni A-ból B-be. Ezzel szerintem nem vagyok egyedül.
Az utunk során a következő veszélyforrásokkal találkozhatunk:
  • Az úttest, valamint a járda töredezett, kátyúkat, megsüllyedt csatornafedeleket kell alkalomadtán kerülgetni. 
  • Az úttest szélén esetenként felgyűrődött az áthaladó forgalom miatt.
  • Magas útpadka miatt vigyázzunk rá, be ne akadjon a pedál, annyira azért ne húzódjunk le, tartsuk a megfelelő távolságot.
  • Belógó, fejünk fölé lógó ágakat próbáljuk kikerülni, elkerülni, vagy óvatosan haladjunk el alatta/mellette, lehetőleg kerüljük a hirtelen mozdulatokat.
  • Két kézzel fogjuk a kormányt, próbáljunk előre készülni a váratlan helyzetekre!
Lakott településről kiszorulva

Remélhetőleg nem megy el teljesen a kedvünk a megnehezített környezetben való kerékpározástól, munkahelyünkre is épségben eljutunk, ahol megfelelő helyre be tudjuk tenni kétkerekű kedvencünket, és ugyanígy megfelelő környezetben át tudunk öltözni. Sajnos nem sok ilyen kerékpárbarát munkahelyről tudok a környéken, de reméljük egyre több ilyen lesz. 2016-ban, az elmúlt éveknek megfelelően kiosztották a kerékpárosbarát település és munkahely díjakat
Ha pedig elfelejtjük a mindennapok küzdelmeit, szabadidőnkben is pattanjunk nyeregbe, az igazi kerékpározás városon kívül sokkal több élményt nyújthat.

 
túra a szabadban

jobb helyeken megfelelően kiépített kerékpárutak várnak minket

Ajánlott túraútvonalak (az én kedvenceim):
  • Velencei-tó kerülő túra, akár egész családdal, rengeteg látnivaló
  • Dunakanyar túra Budapestről indulva, szintén rengeteg látnivalóval
  • Dunaújváros-Ráckeve, Adony érintésével (komp), vagy a Pentele hídon át az EuroVelo 6 kerékpárúton
Indulás előtt pedig ne felejtsük el ellenőrizni kerékpárunk állapotát, függetlenül attól, hogy munkába, vagy túrázni indulunk.

Jó kerékpározást, vigyázzunk magunkra!
Megosztás:

0 megjegyzés: