2016. szeptember 6., kedd

Tudta? VII. - Aziz


A tévé kékes bársonyával kibélelt világ


Az eset még tavaly nyár végén történt Budapesten, a VIII. kerületi Bérkocsis utcában, az önkéntes konyha előtt. Egy ételre váró, részeg hajléktalan férfi türelmetlen volt, és beleütött a pincében lévő konyhához vezető lépcső tetejénél lévő üvegajtóba.
Az üveg szétvágta a karján az ütőerét. Azonnal rengeteg vért veszített, a szemtanúk szerint minden vérben úszott. Akik ott voltak, teljesen lesokkolódtak, egyedül Aziz, egy 16 éves afgán menekült ugrott oda, az övével elkötve a férfi karját. Az egyik szemtanú az Indexnek megdöbbentőnek nevezte, hogy Aziz milyen természetes rutinnal és gondolkodás nélkül tette a dolgát.
Aziz mintegy 20 percig volt szakképzett egészségügyis nélkül a sérült mellett: a mentők nagyon lassan értek ki. Egy idő után egy háziorvos és a menekültekkel foglalkozó önkéntes orvosi team tagjai segítettek szakszerűen ellátni a sérültet. A szemtanúk szerint a férfi biztosan meghalt volna Aziz nélkül.
Az esetről beszámoló Facebook-oldal szerint Aziz apját megölték, az édesanyját és a testvérét pedig szem elől veszítette az úton Európa felé. Napokig Budapesten volt, és a szabad ég alatt aludt.
Az Indexnek Aziz elmondta, hogy Afganisztánban sok hasonló esetet látott, és ilyenkor segített is, ezért tudta azonnal, hogy mit kell tennie, jóllehet nincs semmilyen egészségügyi végzettsége vagy formális elsősegély-nyújtási ismerete.
"Én is ember vagyok, ő is ember, bajban volt, tudtam, mit kell tennem, nem gondolkodtam egy pillanatig sem"
forrás: index.hu

Megosztás:

0 megjegyzés: