2017. július 24., hétfő

Mi lesz veled dunaföldvári Béke tér?

Béke tér nyugati csücske - fotó: google maps

Érdeklődve figyelem az eseményeket mi lesz az amúgy tényleg szebb napokat megélt dunaföldvári Béke tér sorsa.
Városvezetés érthető módon, próbálja szebbé, jobbá tenni a környezetet, már amennyire lehet, ugyanis csak ránézésre: nem két fillér.
De lássuk hol is áll jelen pillanatban az ügy a helyi önkormányzatnál:


Kötődésem a városhoz a gimnáziumi éveimtől számítható, rengeteg emlék, élmény miatt a ballagás óta is rendszeresen visszajárok, visszajárunk, büszkén mutatom a családnak, barátaimnak, ismerőseimnek mennyit fejlődött a település.

Dunaföldvár lent...

A vár, a Kálvária-domb, és az alatta tekergő Duna, a festői partszakasz a stranddal, a halászcsárdával, és a Rakpart étteremmel, valamint ne felejtsük el a korszerű játszóteret, no és ne feledkezzünk meg a belvárosról, a Béke térről sem, a legjobb dolog, ami az emberrel történhet Dunaföldvár központjában, hogy beül egy frissítő italra, vagy fagyira a Marcipán Cukrászdába, kiül a teraszra és hűsöl egyet a "centrumban".

... és fent

No persze ez évekkel ezelőtt még elég bátor tett lehetett, ugyanis a híd teljes forgalma a tér mellett ment el. Szerencsére a vasút felszámolása óta a forgalmat az egykori vasúti töltésre tették át, ezzel is tehermentesítve, és hangulatosabbá téve a belvárost. 

 
télen-nyáron...

Ezek után kicsit mellbevágó olvasni a tervezett átalakításokat, bár még egyszer felhívnám a figyelmet, én csak egy outsider, turista szemszögéből nézem a dolgokat, nyilván a helyi lakosoknak van saját, érvényesíthető akarata.

"Több fa kevesebb parkoló, kevesebb fa, több parkoló!"


egységfront a google térképén

A tér egyedi hangulatához hozzá tartozik a platánok és a japánakácok árnyékában a bazaltköves burkolat, parkolóval, a - vélhetően - helyi piacnak szánt pultokkal, és a szökőkúttal...
A tervezet szerint, bár több új fa kerülne, mégis a felújítás elsősorban a parkolóra vonatkozna. Véleményem szerint, akár el is lehetne hagyni a parkolót, közösségi teret lehetne ezzel létrehozni. Tudom, a parkolási gondot ez nem fogja megoldani, erre természetesen megoldást kell találni, de biztos vagyok benne, nekünk nem fog gondot okozni, ha kicsit sétálni kell (egyik) kedvenc helyünkig.
A téren ki lehetne alakítani egy kis színpadot, meg lehetne tartani a helyi "kézműves" piac jellegzetességét, illetve további közösségi funkcióknak lehetne helyet adni, mert a tér pont erre alkalmas, bent van a központban, könnyen elérhető.
Véleményem szerint a felmerült sarokház lebontása, parkoló számára nem túl előnyös, a tér fő homlokzati elemeiből hiányozna, ha ott nem lenne semmi. Megérdemelné, ha maradna, a későbbiekben, ha sikeres a rehabilitáció, biztos vagyok benne, lesz rá kereslet, és ki lehet majd adni.
Örülök, hogy szakértői véleményt is figyelembe vesznek a fák egészségi állapotával kapcsolatban, illetve hogy törekednek a tér egységének megtartására. Ha a fák egészsége megengedi hogy maradjanak, NE VÁGJÁK KI! Persze számolni kell a gyökérzet megerősödésével, illetve a virág/levélhullásra is lehet számítani, ez azt hiszem elviselhető és tolerálható a növények esetében. Seprű, lapát és némi szemeteszsák kérdése csupán, illetve néha nem árt foglalkozni a fákkal, hogy az elöregedett ágakat ne a szél fújja le.

nagy találkozások a század elején fotó: Somogyi Erzsébet/I ♥ Dunaföldvár

Hiszem, és remélem, hogy megfelelő kezekben van a tér sorsa, és lesz hova visszatérni még, lesz hűs árnyék a téren, és a gyermekünk is boldogan szaladgálhat majd, úgy, ahogy eddig.

A parkoló menjen, a fák maradjanak!

Megosztás:

0 megjegyzés: