2014. június 10., kedd

Túra - Rám-szakadék

A jól megérdemelt panoráma - ezért (is) jöttünk

Mindez az ötvenes években...

Bevallom a túra során legkevésbé érdekelt a Rám-szakadék nevének eredete, vagy éppen hogy miről kapta nevét Dobogókő. Mindenesetre ha emlékeim nem csalnak most első alkalommal tettük meg oda-vissza ezt a távot. Pilis egyik legszebb panorámája fent, az erdőben pedig a kalandos szurdok. Kettő között pedig 1-2 "unalmas", hosszú kaptató. Ez várt ránk most szombaton.

Remek útbaigazító táblák, jelzések

  • Dömös: 114m, Dobogókő: 699m
  • Szintemelkedés: 585m 
  • Túra hossza: kb 8km, oda-vissza 16km

Értelmetlen pusztítás nyomai

  • Dobogókő: a néphit szerint a megütött sziklák olyat dobbannak itt, mintha a hegy gyomra feneketlen mélységekig üres volna. 
  • Rám-szakadék: A Rám-szakadék a Rám-hegyről kapta a nevét, ugyanis a Rám-hegy és az Árpádvár nevű helyek közti Három-forrás-völgyben található. Az hegy elsőként 1864-ben adatolt nevének eredetére Kis Lajos az alábbi magyarázatokat adja:
    - A német nyelvterületen gyakori Ramsberg 'Medvehegyma-hegy' részfordítása.
    - Egy Rahm nevű személyről lett elnevezve: van ilyen magyar családnév, és a környéken nem egyedi az ilyen névadás, pl. Szakó-hegy, Hegedűs-bérc.
Talán a nagy meleg lehetett az oka, de nagyobb tömegvonzást vizionáltam, így meg sem fordult a fejemben, hogy a haladási iránnyal szemben, fentről jöjjünk le, pedig 2007-ben még így tettük meg ezt a távot, bár akkor nem várt a parkolóban kocsi minket. 

Túristaút a patakmederben

 
Nehezebb helyeken korlátok és létrák segítenek

Felfelé Rám-szakadék, lefelé Lukács-árok. fent pedig egy kellemes ebéd megfáradt testünknek. 

Hideg sör, jó étterem, lelkes főnök

Báró Eötvös Lóránd Menedékház
akkor és most

 
Ötvenes években és napjainkban

Összességében elmondható, hogy Dömösről induló turista célpont egy nagyon jól megközelíthető, remek hely, rengeteg látnivalóval, mindez rendezett környezetben. Mi is biztos vissza fogunk térni, maradt még 1-2 magassági pont ami meghódításra vár. 

Néhol szédítő mélységek, ami ezen a képen talán nem is látszódik.

Remek napon vagyunk túl, és jöhet a következő!


Hűsítő habok Dömösnél


Megosztás:

0 megjegyzés: