2015. január 8., csütörtök

Dolgozz otthonról!


Vannak olyan helyzetek, amikor sajnos ha tetszik, ha nem, otthonról is dolgozni kell, el kell érni a munkahelyi adatokat, vagy éppen a munkahelyi gépen kell(ene) dolgozni. Szerencsére ez már nem tartozik a sci-fi világába, számtalan program nyújt lehetőséget, hogy ezeket a problémákat meg tudjuk oldani.

Csak fájlok elérésére a google drive, dropbox, vagy legvégső esetben, vagy megfelelő telepítési jogosultságok nélkül a hálózati ftp elérés megoldás lehet.

Vannak viszont olyan helyzetek, amikor a munkahelyi gépünkre telepített programban szeretnénk dolgozni, és természetesen nem sok esélyünk van arra, hogy hazavigyük a telepített programot. Erre is léteznek már megoldások, kifejezetten kényelmes dolog otthon, fotelből távirányítani a munkahelyi gépünket.

Mi is kell hozzá?
  • mindkét gép legyen bekapcsolva, és lehetőleg a munkahelyi gépünk ne hibernált állapotban utasítsa vissza a csatlakozási kérelmet....
  • megfelelő sávszélesség
  • telepített távoli asztal, távoli vezérlésre alkalmas program
Mint arról már korábban írtam, én a TightVNC programot használom ilyen célokra, belső, külső hálózatokon is remekül konfigurálható, egyszerű program.

Megfelelő beállítás után otthonról nekünk már csak egy segédprogram kell, amivel fel tudunk kapcsolódni a kívánt gépre. Ezt vagy a TightVNC oldaláról letöltött telepítővel tudjuk feltenni a gépünkre, vagy innen letölthető:

tvnviewer32.exe

tvnviewer64.exe

Utóbbi esetben már telepíteni nem kell, elég csak futtatni az állományt (elég csak az egyiket letölteni), illetve figyeljünk arra, hogy operációs rendszerünknek megfelelően válasszuk ki, vagy a 32 bites, vagy a 64 bites verziót. Ha nem vagyunk biztosak, válasszuk a 32 bitest, az működik mindkét rendszerben.

Ha ezzel megvagyunk, már csak a programnak kell megadni hogy hova akarunk bejelentkezni, ezeket az adatokat pedig kérjük el attól, aki ezt beállította....

TightVNC viewer program futtatása

számítógép IP címe/vagy neve:port neve
pl.: 76.46.34.122:6700


... és a jelszó megadása


Figyelem! Jó tudni, hogy a régi DOS-os ablakokat sajnos nem lehet kitenni teljes képernyőre, de nyugodtan használjuk a felső keretben a nagyító gombot ha úgy kényelmesebb.


Ugyanitt az mentés ikonra kattintva elmenthetjük jelszavastól a kapcsolódási adatokat, így legközelebb már nem kell beírni.

Érdekesség: ugyanilyen vezérlő program (VNC) telefonunkra/tabletünkre is elérhető



A MEGADOTT ADATOKRA PEDIG VIGYÁZZUNK, NE ADJUK KI MÁSNAK!

Megosztás:

0 megjegyzés: