2015. június 24., szerda

Számítógép takarítása

Porból lettünk....

Legfontosabb munkaeszközünk napjainkban a számítógép, ennek hiányát akkor különösen megérezzük, amikor elromlik, sorozatos, visszatérő hibák miatt egyszerűen használhatatlanná válik. Kis odafigyeléssel meg tudjuk növelni digitális munkatársunk élettartamát.

Különösen a nyári melegben érdemes végiggondolni, megfelelő hatásfokkal működik-e a számítógép hűtése. Ha különösen feltűnő a ventilátor hangja, akkor mindenképpen megérdemli az amúgy évente javasolt takarítást. Egy év porcicáiból összefüggő porfüggöny lehet oka a gép lassulásának, a gyakori lefagyásoknak, a hangos működésnek. 

Egy év pora....


Legfontosabb kritikus pontok:
  • Processzor hűtését szolgáló ventilátor és hűtőborda
  • Grafikus kártya ventilátora
  • Tápegység ventilátora
Egyrészt a hűtést szolgáló ventilátorok élettartama nő meg, kevesebb fordulatszámon, kevésbé kopnak a csapágyak, másrészt a processzor normál üzemi hőmérsékleten jobban teljesít. Extrém hőhatás esetén akár tönkre is mehet, nem kevés bosszúságot okozva a gép tulajdonosának.

Megelőzésképpen szánjunk rá egy maximum fél órát, hogy a gép belsejét kitakarítsuk, legyen szó kiporszívózásról, vagy kifújásról. Természetesen mindezt a műveletet a gép kikapcsolt állapotában tegyük meg!

Ecsettel érdemes a nagyobb porszőnyegeket lesöpörni az alaplapról, ventilátorról, egyéb kábelekről, vagy sarkokból kikotorva, vigyázzunk a kondikra, a ventilátor lapjaira, és lehetőleg a processzor hűtőbordáit tartó csatlakozók se sérüljenek. Porszívózás esetén ne hagyjuk feleslegesen kipörögni a ventilátorokat, bármennyire mókás, mégis a cél, a lapkák alatti felület portalanítása.
Bátrabbak a hűtőborda és a processzor közötti gélcseréjét, pótlását is megtehetik, ettől is nagyobb hatásfok érhető el.
Hasonló precizitással és figyelemmel takarítsuk kis a gépház minden apró szegletét, minél később jussanak be újra a nemkívánatos elemek.
A már említett porszívó mellett létezik külön kapható sűrített levegő, de ugyanilyen megoldással a kompresszor is használható, ami kicsit tovább tarthat mint a kis adagos spray, ami egy nagyobb takarításnál akár kevés is lehet.

Nyitott ablak, táskakompresszor

Az egész műveletet érdemes szabad elvégezni, vagy minimum olyan helyen, ahol a por szabadon távozhat, és ezzel nem a mi szervezetünket károsítjuk.

Ha az utolsó csavart is visszatettük, és újra üzembe helyezzük gépünket, a por mennyiségétől függően érezhető lesz a javulás, gyorsabb, csendesebb, hálásabb lesz.

És elrettentésképpen egy géptakarítás, nem tudni honnan jött, de ennyi por...


Megosztás:

0 megjegyzés: