2016. március 3., csütörtök

KompoZer


Mai világban, ahol a legtöbb helyen már elég feltölteni egy képet, némi szöveget hozzátenni, és máris kész egy új bejegyzés a világhálón. Közösségi oldalak, blogok, portálrendszerek működnek így, de néha igenis jól jöhet egy (ingyenes) webszerkesztő, amivel egy kicsit a motorháztető alá kukkanthatunk.

Még az egyszerűbb kezeléssel működő portálrendszereknél is lehet olyan felület, ahol szerkesztő hiányában csak egy html kódot tudunk beszúrni, de igazából már elfelejtettük mit is tanultunk az iskolában. Valami kacsacsőrös .... megvan?

Ha nincs, az sem baj, ebben segít nekünk a KompoZer program, ami egy WYSIWYG szerkesztő, (WYSIWYG= What You See Is What You Get, azaz amit látsz, azt kapod). Használata roppant egyszerű, mintha csak egy dokumentumot szerkesztenénk kedvenc szövegszerkesztőnkben, úgy alakíthatjuk ki a kívánt tartalmat, majd egy külön fülre megkaphatjuk a kívánt kódrészleteket, amit már csak át kell másolni a kívánt helyre (pl. egy wordpress widget dobozba)

forráskód nézetben - nem kell megijedni!


alsó lapfülek

Tervező nézetben látjuk a dokumentumot, mintha szövegszerkesztőben dolgoznánk, itt készítsük el a kívánt tartalmat, linkekkel, akár képekkel, formázzuk úgy, ahogy szeretnénk. beszúrt tartalomnál vigyázzunk, figyeljünk rá, hogy lehetőség szerint az abszolút elérési út legyen megadva, mert egyéb esetekben nem fog működni!

Felosztás nézetben láthatjuk a már elkészített oldalunknak a sematikus bontását. Inkább érdekes mint hasznos...

Forrás oldalon látjuk az oldal forrását, mindazt, amit a tervező lapon elkészítettünk. Ami érdekes lesz, a <body> és a </body> közötti rész, ezt kell másolni, és beilleszteni például a wordpress widget boxba. 

Jó munkát!


A program legfrissebb verzióját a program weboldaláról lehet letölteni:


Ugyanitt a letöltési oldalon megtaláljuk a magyar nyelvű verziót is, ami még jobban segít eligazodni a program adta lehetőségek között.

Még egy kis segítség, ha valahol kellene, ékezetes betűk html kódjai:
    á - &aacute;
    é - &eacute;
    í - &iacute;
    ó - &oacute;
    ú - &uacute;
    ö - &ouml;
    ô - &ocirc;
    ü - &uuml;
    û - &ucirc;
    Á - &Aacute;
    É - &Eacute;
    Í - &Iacute;
    Ó - &Oacute;
    Ú - &Uacute;
    Ö - &Ouml;
    Ô - &Ocirc;
    Ü - &Uuml;
    Û - &Ucirc;
Megosztás:

0 megjegyzés: