2016. szeptember 5., hétfő

Tudta? VI. - Sikoly a szeretetért


A tévé kékes bársonyával kibélelt világ


A menekültválság már a slágerlistákon is megnyilvánul. A dalok német rangsorában a Die Ärzte (Az orvosok) huszonkét éves Schrei nach Liebe (Sikoly a szeretetért) című szerzeménye újra átvehette a vezetést.


A Schrei nach Liebe a német punk-rock zenekar 1993 októberében megjelent Die Bestie in Menschengestalt című ötödik stúdiólemezén szerepel. Az antifasiszta dal a neonáci erőszak akkori, németországi fellángolására adott reakcióként íródott. A menekültek befogadása mellett kampányoló egyik német csoport halászta elő, ezzel próbálja maga mellé állítani az embereket. "A sláger a mi válaszunk az országba érkező migránsok ellen az utóbbi hetekben elkövetett támadásokra" -nyilatkozta a vezetőjük. A német nyelvű dal refrénje szerint "az erőszak nem más, mint néma sikoly a szeretetért".

A Die Ärzte a dal bevételeit a menekültek támogatására ajánlotta fel.

A Die Ärzte 1982-ben alakult, majd 1988-ban feloszlott. 1993-ban alakult újjá. A Német Zeneipari Szövetség adatai szerint az albumeladás terén a legsikeresebb német együttes. Kísérletező, dallamos zenéje a punk, a rock és a pop elegye, szövegei humorosak, ironikusak, önironikusak. A zenészek öniróniája abban is megnyilvánul, hogy a világ legjobb zenekarának (Die beste Band der Welt) nevezik magukat. Legutóbbi, tizenkettedik stúdiólemezüket, az auch címűt 2012 áprilisában adták ki, tizenhat szerzemény szerepel rajta.

Hogy hangzik a dal, ha több százan éneklik? Így:

2015. szeptember 12. - Flashmob a rasszizmus ellen a németországi Münsterben

Megosztás:

0 megjegyzés: