2017. október 26., csütörtök

#7nap - 20


Jól megérdemelt rövidke kis szabadságunkat töltöttük újra a Balatonnál. A friss élmények, a friss levegő, a természet, rég nem látott ismerőssel való találkozás miatt a mai bejegyzés szóljon a Balatonról, ugyanis egy ideje már tudom, tudjuk, nem csak nyáron jó lemenni a Magyar Tengerre. Jelzem, már most visszamennénk! :)

Évek óta - gyerekkel meg pláne - kedvencünk a Balaton, legyen szó télről, vagy nyárról. Közelsége, jól megszokott helyeink, de a látnivalók miatt is érdemes visszatérni. 7-es szám törvényei alapján 7 települést választottam a Balaton partjáról, de végtelenségig lehetne sorolni mennyi emlék köt déli, vagy az északi parthoz egyaránt, kezdve a zenekari táboroktól, az első átbulizott siófoki éjszakákon át.....
Szóval helló Magyarország, helló Balaton! Zenei kíséretképpen pedig szóljon Péter Bence zongorista Beatles feldolgozása, melyhez a Balatonon készült nem mindennapi videoklip. Start! Most és itt.


1. Balatongyörök - Szépkilátó


Balatont körbetekerni nem mindennapi vállalkozás, és így már nagyon korán megtanulhattam, hogy az északi part sokkal nehezebb, viszont cserébe sokkal több látnivalónál lehet megállni, elidőzni. Többek között ilyen Balatongyöröknél a Szépkilátó, ami nem csak nevében szép, az itt elénk táruló látványt nehéz könnyen feledni. Gyakori látogatók vagyunk, ha erre járunk, kötelező a megállás.


A kilátóknál általában először fel kell mászni a hegyre, s aztán még fel kell mászni egy torony nyaktörő lépcsőin, hogy végre megpillanthasd a panorámát. A balatongyöröki Szépkilátónál se torony, se hegy nincs, csak egy kis emelkedő, de az élmény mégis ugyanaz. Ahol Balatongyörök után a 71-es főút a Badacsony-hegy felé fordul, a Balatoni Bringakörút pedig felkanyarodik a vízpartról, ott van a Szépkilátó. Nem több, mint egy országúti pihenőhely, parkolóval, néhány paddal meg füves domboldallal. De előtted szétterül a Balaton hatalmas vízfelülete, egyik oldalról az északi part tanúhegyeivel, a másik oldalon a lapos déli partból kiemelkedő fonyódi dombokkal. 
forrás:  welovebalaton.hu

2. Balatonfüred - Tagore-sétány


Balatonfüred, ahol soha nem áll meg az élet. Ezt többször is tapasztalhattam az elmúlt években. Idén bíztam benne, hogy a vizes vb összes tartozékát eltüntették, jelentem újra teljes szélességében járható - és élvezhető - a Tagore sétány.

Nyaranta százezrek sétálnak a Balaton egyik legmenőbb sétányán, mégis kevesen tudják, hogy kiről nevezték el. Az illető teljes neve Rabindranath Tagore volt, az 1861-ben született indiai költő akkor lett igazán világhírű, amikor 1913-ban elnyerte az irodalmi Nobel-díjat. A Tagore család ősidők óta Kalkuttában élt, hatalmas birtokuk volt fényűző palotával, a fiatal Rabindranath azonban semmilyen érdeklődést nem mutatott a családi biznisz iránt, és apja akaratával szembeszegülve ügyvéd sem akart lenni, viszont óriási lelkesedéssel vetette magát az irodalomba. Meg is lett az eredménye, irodalmi Nobel-díjat nyerni ugyanis már akkor is szenzációsan menő dolog volt. Főleg indiaiként.
Balatonfüreden azután neveztek el róla sétányt, hogy 1926. novemberében megérkezett a szanatóriumba, és gyógyulásának örömére fát ültetett. Az átnevezésre igazából csak 1957-ben került sor, de addigra Tagore kezdeményezése mozgalommá nőtte ki magát: fát ültetett itt számtalan híresség, tudós, és mára már van fája Farkas Bertalannak, Gandhinak, Mandelbrotnak, Göncz Árpádnak és még több tucat ismert vagy fontos közéleti szereplőnek. Közben meg csak szaporodtak a szobrok, amikkel úgy tele van a park, mintha Londonban mászkálnál, ahol tényleg minden kutyapiszokra jut egy nemzeti hős.
forrás: http://ilovebalaton.hu


3. Tihany - Tihanyi Bencés Apátság


Ha nem lenne Tihanyi-félsziget, talán a Balaton sem lenne annyira izgalmas, és szép. Elképzelhetetlen számomra a máig sok érdekességet tartogató félsziget az apátság épülete nélkül. Ha csak a kilátás miatt, mindenképpen érdemes felmenni.

A 2014-ben a legszebb felújított európai falu díját elnyerő Tihany ékköve a Bencés Apátság, ami a Visszhang-dombról tekint le a Balatonra és a környező településekre. Kitűnő elhelyezkedésének köszönhetően gyönyörű kilátás nyílik a tó keleti sarkára és a déli-partra.
Első magyar nyelvű szórványemlékünk a monostor alapítólevele 1055-ből. Az apátságot Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére alapította I. András király, akinek a kriptája ma is látogatható. Az apátság az utóbbi időkben kiállításoknak, koncerteknek és kulturális eseményeknek ad otthont. 
forrás: welovebalaton.hu


4. Balatonboglár - Gömbkilátó


Ha kilátókat emlegetünk, akkor inkább az északi part kilátóira gondolhatunk elsőre, márpedig szerencsére a déli oldalon is találunk 1-2 érdekes helyet. Ilyen a balatonboglári Gömbkilátó, melyet sokáig nem is lehetett látogatni, mert felújítás miatt évekre bezárták. 2012 óta viszont nyitva a kapu, látogatható, örömünkre, illetve sokak örömére.

A város jelképévé vált gömbkilátó az egykori BNV ideiglenes látványossága volt, mely az 1958. évi brüsszeli világkiállítást is megjárta "magyar atomium"-ként. A 15 m átmérőjű építményt Kádár István mérnök álmodta meg, melyet a kiállítás megszűnését követően Szabó Kálmán tanácselnök hozott Boglárra. Eredetileg a belső üvegburkolattal tervezték fölállítani, melybe egy panoráma presszót álmodtak a település lelkes elöljárói. Belátva a természeti erők ellenállását üveg nélkül épült fel a Gömb, s gyors népszerűségét azóta is töretlenül őrzi. Zics László helyi építész ötlete nyomán a város díszkivilágítással látta el a gömbkilátót, ami még a túlsó partról is látható tájékozódási pont.

forrás: www.balatonboglar.com

5. Balatonederics - Afrika Múzeum


Nem is oly messze a Szépkilátótól működik a 71-es út közvetlen szomszédságában, Balatonederics határában az Afrika Múzeum. Sajnos nagy vadak nincsenek, ettől eltekintve remek szórakozás, kikapcsolódás családoknak. Én speciel oda vagyok a tevékért...


Legelésző zebrák és maszáj kunyhók a tipikus balatoni tájban: ez a kép fogad, amikor a Balatonederics és Balatongyörök között található múzeum közelébe érsz. Ha megvetted a jegyet, eldöntheted, hogy először az egzotikus és hazai állatseregletet csodálod meg, vagy az alapító, Dr. Nagy Endre Afrika-kutató és neves vadász (1913-1994) trófea- és néprajzi gyűjteményét. Ez utóbbit akkor is érdemes megnézni, ha egyébként nem rajongsz a vadászatért. Ha nem tudsz választani, az sem probléma, mert kedvedre mászkálhatsz a kafferbivalyok, dromedárok, stb. karámja és a múzeum között – elég furcsa érzés lesz élőben és preparálva látni ugyanazokat az állatokat.

forrás: ilovebalaton.hu

6. Petőfi Sétány - Siófok


Siófok télen-nyáron élvezhető, bár nyáron egy kicsit túlságosan is zsúfolt, de sétálni a hosszú parton, nyáron felülni az óriáskerékre, beülni egy ebédre a Páterbe, vagy éppen végigbulizni egy éjszakát, vagy kettőt... Egy biztos, itt nem lehet unatkozni, de valljuk be, néha aludni sem. De nem is azért megyünk oda... :) Azért biztos, ami biztos, Krúdy Gyula után mi is lovaskocsikáztunk Siófokon.


7. Hegyestű - Monoszló


Végre ide is eljutottam, eljutottunk, sokáig csak tervezgettem, hogy végre nem csak képekről, hanem személyesen is felkeresem a Hegyestűt. Nem bántam meg. Pazar kilátás, és meghökkentő méretek, amit a képek vissza sem tudnak adni.

Sokszögletű oldaláról szinte mindenki azonnal felismeri a Hegyestűt, az innen látható pazar kilátás miatt pedig sokak által kedvelt kirándulóhely. A Zánka és Monoszló között fekvő 337 méter magas hegy északi oldalában valaha kőbánya működött, lestrapálva a hegy eredetileg kúp alakú formáját. A másik oldal viszont teljesen ép maradt, megőrizve az 5-6 millió évvel ezelőtti vulkáni tevékenységek nyomait. A bánya területén találjátok a geológiai bemutatóhelyet is, ahol megismerhetitek az egykori vulkán felépítését. 

forrás: welovebalaton.hu


Ahogy szeretett kislányunk mondaná: TALÁLKOZUNK MÉG!
Megosztás:

0 megjegyzés: