2018. március 29., csütörtök

#7nap - 40


Hosszú, eseménydús, és nehéz napok után újra jelentkezik a 7NAP! Míg egyesek egymást túllicitálva próbálják megmenteni Magyarországot az éppen aktuális ellenségektől, vagy éppen politikai szakértenek reggeltől estig, azért nem árt megjegyezni, közeledik HÚSVÉT! Ennek szellemében java részt kicsit könnyedebb témákról essen szó.
Első körben sokadszorra is essen szó a mindent elöntő álhírekről, amiket elsősorban gondolkodással, egészséges szkepticizmussal orvosolhatunk, majd egy kis gondolatébresztő, vajon mennyi mindent osztunk meg - teljesen feleslegesen -  a közösségi médiával. Folytatásban zene, viruális színpadunkon a Dalai Dávid. Ha már kitomboltuk magunkat, egy interjú a nagyvenyimi Dr. Zseli József amatőr csillagásszal, asztrofotóssal, aki civil foglalkozása mellett készíti a szebbnél-szebb képeket Napról, Holdról, majd közérdekű információ, elkezdődtek a tavaszi lomtalanítások. Ha lehet, ne az utcára kerüljenek ezek. Zárásként pedig két programajánló, amennyiben jó idő lesz hétvégén, kilátogathatunk az eplényi kalandparkba, vagy ha addig kinyit Érden a Noel tanya, akár állatokat is simogathatunk. Ha mégsem nyitna ki hétvégén, akkor is érdemes figyelni, mert áprilisban mindenképpen megnyitják az állatfarmot. Mi már várjuk nagyon! Induljon hát a 7nap, start!Most és itt.

1. Álhírek, kamuhírek állami támogatással
Sokadszorra estem abba a hibába, hogy megpróbálom 2-3 kattintással kideríteni, hogy éppen mit látok, hiszen mostanában szinte semmi sem az, aminek elsőre látszik. Ebben a mesterien felállított alternatív valóságban kiemelt szerepe van a fő hangadó ötös számú párttagkönyvvel rendelkező egyénnek, másodközlő követőinek, legyenek azok csak lelkes békemenetelők, vagy felelősebb beosztásokban, netán újságírói poszton tevékenykedők, vagy éppen az ártatlan "naív hírvivőknek", akik csak egy megosztással segítik elő a gyűlölet terjedését.


Egyáltalán nincs könnyű helyzetben a mindenkori olvasó, kinek, minek higgyen. személy szerint, nevemből adódóan Tamáskodok is, meg kételkedek bizonyos dolgokban, amíg - megfelelő érdeklődés mellett - utána nézek az olvasottaknak. Az ilyen fél-, vagy még annyi igazságtartalmú cikkek mennyiségét magam is aggasztónak tartom, de egy kis odafigyeléssel talán...  








2. Facebook

Nem nagyon csillapodik a napokban kirobbant facebook-botrány, és ezzel együtt a felháborodás is egyre nagyobb, de mielőtt minden kapcsolatunkat megszakítanánk a legnagyobb közösségi oldallal, nézzünk körül a saját "portánkon", vajon magunk mi mindenhez adunk/adtunk engedélyt, és vajon tényleg meg kell-e adni esetlegesen olyan adatokat, amikhez tulajdonképpen senkinek semmi köze?!




3. Dalai Dávid - Minden átmenet


Dalai Dávid visszatérő "vendég" bejegyzéseimben, egyrészt mert nagyon jó velük dolgozni, másodrészt a zenéjük is tetszik, harmadrészt azért, mert dunaújvárosi bandáról van szó. Koncertmeghívókon túl érdemes megnézni a III. Dalai Dávid dalestről szóló bejegyzést, vagy a dunaújvárosi zenészeket, zenekarokat bemutató sorozat első részében is helyet kaptak. Nem hiába...
2018 március elején megjelent kislemezükre - ami egy EP sorozat első állomása - 3 szám került fel, természetesen a koncerteken ennél több is hallható.

„A felvételek csak részben készültek csak stúdióban, ugyanis az énekek egy részét egy dunaújvárosi szerelőműhely konyhaterében és mosdójában vettük fel Eszterrel, egyes gitárrészeket pedig a néhai vágóhídi próbaterem folyosóján rögzítettük. Az eredeti koncepció egy csak természetes hangtereket használó nyers hangzású felvétel volt, amitől aztán némileg elrugaszkodtunk, ahogy gyűltek a plusz vokálok és egyéb hangszerelési ötletek” – meséli a MusicPressnek a gitáros Tamás. „A dalaink alapjai sokszor dzsemmelés során keletkeznek, amiket aztán tovább fejlesztünk, finomítunk, de vannak a szekrényben alvó dolgaink, amiket aztán előszedünk és újraértelmezzük. A Minden számít (Az élet vizén) is Csaba egy régi számötletéből jött például, míg a Kék virág egy olyan gitárriffből alakult, amit én vittem, aztán együtt gyúrtuk dallá. Annak a szövegét például Pista jegyzi, de amúgy a dalszövegeket többnyire Csaba írja nálunk.”

kép forrása, és a teljes cikk a musicpress.blog.hu oldalon olvasható


Mi mást is kívánhatnék: Még sok ilyet srácok, és egy biztos, MÉG TALÁLKOZUNK! 

4. Csillagnézés receptre

kép: Dr. Zseli József facebook oldala

Ámulattal és érdeklődéssel figyelem Zseli doktor képeit, amelyek igazi ékes színfoltjai mostanában a közösségi média hírfolyamában. Civilben háziorvos, ami a hobbiját illeti: amatőr asztrofotós, csillagász, ha ideje, és lehetősége engedi, csillagászatról tart előadásokat, nem mindennapi képeit pedig akár facebook oldalán is megtekinthetjük, pár napja pedig Ladányi Tamás készített vele interjút, ami a National Geographic Magyarország oldalán olvasható.
Gyerkőccel amúgy már mi is tervezzük, beszélgettünk róla, hogy ideje lenne csillagokat nézni, persze legyen jó, és tiszta idő...

Doktor úr! Gratulálok, és még sok-sok remek képet, észlelést, a humorát pedig őrizze meg! :)




5. Tavaszi lomtalanítás



Szerintem nem vagyok egyedül vele, majd minden évben van egy halom olyan lim-lom,ami nem fér be a kukába, vagy éppen nem oda való, ezért igyekszem nem lemaradni a rendszeres lomtalanításról, aminek segítségével búcsút mondhatok ezeknek a már használhatatlan tárgyaknak. Szóval példának okáért a Lajos király körúton a következő időpontban számíthatunk nagyobb konténerekre:

április 10.

Akit esetleg más helyek (is) érdekelnének, természetesen a lista elérhető, használjuk ki ezeket a lehetőségeket és alkalmakat, amikor könnyen megszabadulhatunk feleslegessé vált eszközeinktől. 


6. Tavaszindító libegőzés Eplényben


Itt a tavasz, itt a jó idő, végre újra kimozdulhatunk. Ha az idő engedi, talán még Eplénybe is elugrunk libegőzni. 
Szezon és egyben tavaszindító libegőzés a húsvéti hosszúhétvégén!
Nagyszerű családi program:
  • Tojáskeresés a kilátónál
  • Ingyenes trambulin használat
  • Ingyenes mezítlábas ösvény a hegytetőn
Az ugrálóvár ezen a hétvégén sajnos technikai okok miatt nem fog üzemelni!
Nézd meg a kilátót, keresd meg a tojásokat amit az eplényi nyuszi eldugott az erdőben a kilátónál!
Gyertek el Eplénybe, és legyetek részesei egy nagyszerű húsvéti kalandnak a Kaland Hegyen!


2018. 03. 30-2018. 04. 02.

7. Noel tanya - Állatok testközelből


Nagyon várjuk az újranyitás időpontját, mondjuk lehetne hétfő?! :)

8. Április 8. UGYE TE IS ELMÉSZ SZAVAZNI?!


Megosztás:

0 megjegyzés: