2018. május 2., szerda

106. Retromajális


Az elmúlt években, évtizedekben többször felmerült annak a lehetősége, hogy újra felidézzük az egykori felvonulások, majálisok hangulatát. 2001-ben ugyan még egyszer, talán utoljára megidézték a korabeli eseményeket, igaz mindezek csak a "CSOCSÓ, avagy éljen május elseje!" című filmjének jelenetei voltak. Talán ebben az időszakban nőtt meg az igény, egy ilyen rendezvény iránt....


Éljen május elseje!

Retrofelvonulásra és majálisra készülnek Dunaújvárosban, bár lehet, hogy ezzel nagy vitát kavarnak


A hatvanas-hetvenes évek hangulatát felidéző május elsejei fesztiválra készülnek Dunaújvárosban - korábban egy hasonló kezdeményezés már vihart kavart a városban. Az ötletgazda azonban bízik abban, hogy a rendezvény politikamentes lehet.
Cseri Péter Veszprém

- Az egykori Sztálinváros, majd a későbbi Dunaújváros történetében nagyon kevés olyan mozzanat van, amelyre a város lakossága egyöntetűen szívesen emlékszik vissza, ezek közül kiemelkedik az egykori május elsejék megünneplése - állítja Stanga Lajos, tősgyökeres dunaújvárosi lakos, a retrofelvonulás és majális ötletgazdája. - Számunkra a régi május elsejék hangulata hagyományt jelent, amelynek a felélesztésével tömegeket megmozgató idegenforgalmi látványosságot lehetne létrehozni.
Az ötlet lényege, hogy 2008. május elsején olyan felvonulást és majálist tartanának az iparvárosban, amelynek elemei a régi hangulatot idéznék föl.
- Egyetlen elemet szeretnénk mellőzni: hangsúlyozottan politikamentes retrofesztiválban gondolkodunk, mivel nincs bennünk nosztalgia az egypártrendszer iránt - szögezi le Stanga Lajos. - Azaz nem szeretnénk Kádár János- vagy Losonczi Pál-portrékat látni, nincs szükség az MSZMP által annak idején javasolt jelmondatokra, de az esetleges aktuálpolitikai utalásokra sem. Minden más május elsejei kellék jöhet.
Így például újra lenne felvonulás a Vasmű úton, ahol annak idején hosszú sorokban órákig vonultak a Dunaferr és a többi dunaújvárosi cég dolgozói. A tervek szerint a jelenleg a városban működő vállalkozások kivétel nélkül meghívást kapnak. A dolgozóktól azt kérik, hogy a hatvanas-hetvenes évek ruháiba öltözve, az akkori korszak stílusában mutassák be - installációk, élőképek, fotómontázsok, zászlók, gázos lufik segítségével - a jelenlegi munkájukat, tevékenységüket. De felvonulhatnának az iskolások, a helyi civil szervezetek és baráti társaságok is. Újra lenne dísztribün, ahol a felvonulókat minősítő zsűri foglalna helyet.
Elmaradhatatlan kellékeit jelentették a régi május elsejéknek a sör-virsli sátrak. Stanga Lajos elképzelései szerint a városban működő cégek szponzorálásával ezekben a sátrakban egy napra újra három forint hatvanba kerülne a kenyér, negyven fillérbe a kifli és öt forint ötvenbe a sör. A különböző konyhasátrakban pedig nosztalgiamenü - krumplileves, lebbencsleves, tökfőzelék, grízes tészta, paprikás krumpli - várná a látogatókat.
Számos kiegészítő programot is terveznek a szervezők: így például a Dózsa moziban korabeli filmeket és filmhíradókat vetítenének, háztömb körüli kerékpárversenyt rendeznének, Trabant-, Wartburg- és Moszkvics-találkozóra kerülne sor, valamint lehetőséget adnának az érdeklődőknek a korabeli ereklyéik - ruhák, jelvények, dísztárgyak, képeslapok - csereberéjére.
- A régi dunaújvárosi május elsejék valójában közösségépítő alkalmak voltak: az emberek ismerkedtek, beszélgettek egymással - mondja Stanga Lajos. - Ezt az oldott, békés hangulatot szeretnénk visszahozni a retrofesztivállal, legalább egy napra. Mellesleg - a remélt sok ezer résztvevővel - ez a rendezvény lehetne Dunaújváros legnagyobb idegenforgalmi látványossága.
Az ötletgazda számításai szerint a majális mintegy negyvenmillió forintba kerül, a rendezvény lebonyolítását pedig egy alapítvány végezné helyi cégek, bankok segítségével és különböző pályázati támogatások megszerzésével. Stanga Lajos örülne, ha a dunaújvárosi önkormányzat is felkarolná a kezdeményezést.
Kálmán András, Dunaújváros szocialista polgármestere szerint az önkormányzat részvétele nélkül nem is lehetne sikeresen megrendezni egy ilyen fesztivált, hiszen például szükség lenne a város kulturális intézményeinek az aktív szerepvállalására. A polgármester azt mondta: a rendezvény tervezete már eljutott a polgármesteri hivatalba, hamarosan a képviselő-testület is megtárgyalja majd. Kálmán Andrást egyébként nem lepné meg, ha a közgyűlésen heves vitát robbantana ki az ügy, mivel egy korábbi hasonló kezdeményezést a helyi jobboldal egyszer már elutasított.
Cserna Gábor, Dunaújváros fideszes alpolgármestere tudósítónknak azt mondta: megkapta ugyan a retrofesztivál tervezett forgatókönyvét, ám azt még nem volt ideje áttanulmányozni, így érdemben nem kívánt reagálni az ötletre. Hozzátette: a Fidesz a témáról szóló közgyűlési vitán ismerteti majd az álláspontját az ügyről.
A korábbi sikertelen próbálkozásra hívta fel a figyelmet Várkonyí Zsolt, az ISD Dunaferr Zrt. kommunikációs igazgatója is, aki szerint a néhány évvel ezelőtt hamvába holt kísérlet azt bizonyította: komoly felelősséggel jár egy ilyen nagyszabású rendezvénynek a megszervezése. A szóvivő hozzátette: a cég csak azok után alakítja ki az álláspontját az ügyben, ha az ötletgazda hivatalosan is megkeresi a vasműt az elképzeléseivel.
Stanga Lajos nem tart attól, hogy politikai csatározások robbannának ki a tervezett fesztivál körül, ugyanakkor kérdésünkre elismerte: csak a képviselő-testületi ülésen derül majd ki, hogy az ötlet milyen támogatottságot kap a különböző oldalon álló politikusoktól.

Népszabadság 2008. január 3.




A vélemények mindenképpen megoszlanak, hogy tényleg ilyen jellegű rendezvény kellene, mindenesetre ahogy 2008 előtt sem, utána is elutasították a rendezvény ötletét, a város nem támogatta megvalósítását. 2008-ban így Várpalotán került megrendezésre az első retrofelvonulás és majális. 



Forrás:
Népszabadság archívum
Széchenyi István Gimnázium fényképarchívuma

Ha tetszett, oszd meg, hogy ismerőseidhez, barátaidhoz is eljusson a cikk. Köszönöm!


Megosztás:

0 megjegyzés: