2018. augusztus 18., szombat

114. Sztálinvárosi Kiállítás és Vásár I.


Mit írnak az újságok Sztálinvárosról?

- Országos érdeklődés a vásár iránt - 

Sztálinvárosban, a Vidám Park mellett gyors tempóban épülnek az augusztusi vásár pavilonjai, 2500 négyzetméternyi területet parkosítanak, s az egészet csinos kerítéssel veszik körül.
Az augusztus 19-én és 20-án tartandó vásárra már régóta készülnek sztálinvárosi üzemek és vállalatok. Felvonul a Dunai Vasműnek legtöbb egysége, bemutatják a termékeiket a könnyűipari üzemek is. Olyan cikkeket. árusítanak a vásáron, amelyeket először a Budapesti Ipari Vásáron láthatott a közönség, s amelyek itt kerülnek majd először forgalomba. Nemcsak Sztálinváros és Fejér megye ipari és kereskedelmi vállalatai készülnek: szerte az országból mintegy hatvan szerv jelentette be részvételét. Közöttük igen sok országszerte ismert fogyasztási cikkeket gyártó üzem, termelőszövetkezet, kisipari szövetkezet. Bemutatják a környék mezőgazdaságának termékeit is.
Augusztus 20-án, a vásár időtartama alatt avatják fel a társadalmi munkával épített sztálinvárosi úttörővasút egész pályáját is. A 32 tantermes új általános iskolát, melynek szeptemberig elkészülő tantermeiben több száz diák kezdi meg az új tanévet - ugyancsak ezen a napon adják át rendeltetésének.
Érdekesnek, színesnek ígérkezik a kétnapos vásár. E célra épített üvegházakban mutatják be virágaikat a környék híres kertészetei, az "Arany Csillag-dombon" a város reprezentatív étterme és szállodája mutatja be kiállítását.
Különvonattal, hajóval, az 50 százalékos vasútijegy igénybevételével több ezren érkeznek Sztálinvárosba a vásár két napjára. Külföldiket is várnak.

Sztálinvárosban augusztus elsején, sajtófogadást tartott a városi tanács elnöksége. A sajtófogadás tárgya az augusztus 19-én és 20-én megrendezésre kerülő kiállítás és vásár előkészítése volt.
A kiállítás célja az lesz, hogy bemutassa a látogatóknak Sztálinváros fejlődését, iparát. Megmutatja a vásár, hogy Sztálinváros ma már nemcsak nehézipari centrum, hanem elég magas fokon áll könnyűipara is. A kiállítás rendezői azt akarják elérni, hogy helyszínen, a tények bemutatásával felszámolják a még fennálló revizionista nézeteket.
A vásár célja lesz az is, hogy a hazai kereskedelem bemutatása mellett bemutassa, Sztálinváros kereskedelmét is.
A látogatók részére a vásár rendezősége az ország minden területéről - az IBUSZ-szal egyetértésben - 50 százalékos vasúti kedvezményt biztosít,
A látogatóknak gazdag élményben lesz részük a két nap alatt. Számos sport és kulturális rendezvény lebonyolítása van előre tervezve. Ezek mellett 20-án egésznapos repülőbemutatót tartanak a repülőtéren. Ez alkalommal sétarepülés is lesz. A vásár ideje alatt a MAVAUT városnéző autóbuszokat indít, hogy a látogatók megismerkedhessenek a város minden egyes területével.

Pénteken ünnepélyes külsőségek között adták át rendeltetésének Sztálinvárosban az új 50 méteres versenyuszodát. Az MTST nevében Murai István elnökhelyettes mondott beszédet, a város részéről pedig Tapolczai Jenő tanácselnök vette át a pompás, új létesítményt. Mintegy 1000 néző előtt került sor a magyar A- és B-válogatott vízilabda-csapat bemutató mérkőzésére. Az A-válogatott 7:3 (4:1) arányban győzött. Az úszószámokban az élgárda tagjai közül Aradi, Kunsági, Tumpek, Várszegi, Müller és Dobay vett - részt. Az új uszoda Sztálinvárosban máris élénk úszóéletet teremtett. A Sztálinvárosi Vasas szakosztályában 40-50 fiatal barátkozik az úszósporttal.

Az augusztus 19-20-i sztálinvárosi vásárról és kiállításról beszélgettünk a sztálinvárosi tanács megbízottjával.
- Városunk tízéves fejlődését szeretnénk ezen a kiállításon megmutatni. Új gyárak, új üzemek, új városrészek nőttek itt ki a földből - eredményeinkről, sikereinkről, terveinkről akarunk számot adni. A kiállításon bemutatjuk a nehézipar fejlődését, könnyűipara üzemeinket, a helyiipari és kereskedelmi termékeket. Már hónapok óta készülünk a kiállításra, hiszen az ország minden részéből érkező látogatók előtt egy fiatal város mutatkozik most be. Az ízléses pavilonokban vásárolnivaló is akad bőven. Főleg olyan cikkeket árusítunk, amelyekben hiány van: így mosógépet, bútorokat, elektromosipari berendezéseket, őszi szövetkülönlegességeket. Hazai termékeken kívül a külföldi pavilonban német, csehszlovák és más országok árui várják a közönséget.
Országszerte nagy érdeklődés mutatkozik a vásár iránt. Talán azért, mert az ötvenszázalékos vasúti kedvezményen kívül biztosítjuk a turisták kényelmes ellátását. A turistaszállókban napi hat forintért helyezik el őket, és szervezett vezetőink gondoskodnak egész napi programjukról. A kiállításon és vásáron kívül akad más látnivaló is bőven: a most elkészült sportuszoda, a Vidám Park, a modernül berendezett és megépített kísérleti ház, a sztálinvárosi múzeum, a kibővített úttörővasút, a nagyszabású állatvásár, ejtőernyős parádé a repülőnapon, este a Nyírfácska szovjet táncegyüttes. A nézelődésben elfáradt látogatók: pihenéséről, felüdüléséről sörkertek, éttermek gondoskodnak. Nem bánja meg egy turista sem a sztálinvárosi látogatást - ezt megígérhetjük. 

Sztálinvárosi Hírlap 1958. augusztus 12.

 


Sok látványos érdekesség, rengeteg áru, finom ételek és jó borok VÁRJÁK A KÖZÖNSÉGET A VÁSÁRON

Már állnak a pavilonok a vásár területén, feldíszítésre várva. Most sokakat foglalkoztat a gondolat, milyen lesz a vásár, hogyan sikerül a sztálinvárosiaknak bemutatkozni a sokezer látogató előtt. Nem kell szégyenkeznünk. Minden bizonnyal jól fogják érezni magukat vendégeink, a sok sok színes, látványos érdekességgel tarkított vásáron. 


A bejárat mellett dunaföldvári borral kínálják az érdeklődőt, s a lacikonyhák ízes pecsenyeillata csiklandozza majd az orrokat. Odább, nagy tér, közepén antenna tör az ég felé, tetején vörös csillaggal. Előtte díszes üvegház, a Kertészeti Vállalat virágaival. A Kiskereskedelmi Vállalat négyszögletes pavilonsora bútorokat, edényeket, villamossági cikkeket kínál, s a vásár keleti oldalán hangulatos halászkert várja árnyas fáival, kis teraszaival a halászlére epekedő látogatókat. Nagy bográcsban főzik majd az ízletes ételt, s mellé bort nyakalhat a vendég. Az Arany Csillag domb szerényen, de annál vonzóbban húzódik meg a vásár déli oldalán.
A széles út, melynek két oldalán a Pest megyei Ruházati Bolt, a "Sztálinváros" cigaretta, a kultúrcikkek pavilonja, a kisiparosok és a Vegyesipari Vállalat díszes "portái" állnak, badacsonyi borkiméréssel és egyéb csemegékkel tarkítva vonzza a kíváncsiskodót. A sztálinvárosi és a környékbeli mezőgazdasági termékek és gépek nagyszerű felvonulása lesz az a 16 méter hosszú pavilon, mely a tértől nyugati irányban húzódik. Eszpresszók árasztják a fekete illatát s édességek sokasága várja a gyermekeket. De talán a gyerekeknek lesz itt nagyobb látnivaló is. Az úttörővasút állomásépülete, a kis sorompók, s a pöfögő vasút. A széles út újból térbe torkollik, ahol a Vasmű, a 26. Építőipari Vállalat és a város kiállítási épületei számtalan érdekességgel kecsegtet. Bizonyára megcsodálják a Hódmezővásárhelyi Majolikagyár készítményeit is és az építők modellházát is. A szép elrendezésű vásár sok-sok látogatónak nyújt majd felejthetetlen élményeket.

A Kiskereskedelmi Vállalat 7 pavilonjában

A Sztálinvárosi Kiskereskedelmi Vállalat hét pavilonban árusítja majd a különféle cikkeit. Sikerült a vállalatnak néhány hiánycikket is biztosítani a vásárra. Ezek közé tartozik a mosógép és a csehszlovák gyártmányú Jawa motorkerékpár.



A Vas- és Edénybolt cikkei között szerepel a fehér, nikkelezett zománc tűzhely és kályha, kézi meghajtású mosógép 785 forintos árban, drót-kerítés fonat, ami különösen falusi látogatóinkat érdekli. Sok és változatos műanyag újdonságot láthatunk a vásáron. Szezoncikkekből paradicsom paszírozó és godlibett paradicsom daráló is kapható.
A KERAVILL, pavilonban Pannónia és Danuvia, K 175 szovjet és a kedvelt csehszlovák Jawa motorkerékpár, valamint a hajlított vázú szovjet kerékpár tarthat számot érdeklődésre. Rádiók 730 forinttól 4800 forintig különböző árban és kivitelben, varrógépek, belföldi és külföldi márkák is árusításra kerülnek.
A bútorpavilonban az 1100-1300 forintos sezlon, csinos 2600 forintos könyvespolc, konyhabútor, szekrény és sok más bútorféle vásárolható.
Ruházati cikkek, textiláruk, nylon fehérnemű, kötött pulloverek és kardigánok bő választékban találhatók majd a vásáron.
Az Illatszerbolt Tabán ajándék szappandobozt, francia Arpége kölnit, csiszolt kölnivizes készletet és még sok más szépítőszert, ajándékozásra alkalmas tárgyat árusít majd.
A jelek szerint a Kiskereskedelmi Vállalat jól felkészült a vásárra, minden látogató megtalálja majd a kedvére valót.
Az augusztus 19-én megnyíló Sztálinvárosi Vásárt délelőtt 10 órakor Halász János belkereskedelmi miniszterhelyettes ünnepi keretek között nyitja meg.

Sztálinvárosi Hírlap 1958. augusztus 19.









Műhelytitkok a vásár-városból 

Hétfőn délelőtt, 24 órával a vásár megnyitása előtt, óriási lendülettel folyik a készülődés, hogy az ünnepélyes megnyitó órájára minden készen álljon és minden rendben legyen. Nem könnyű feladatra vállalkozott a város, mikor elhatározta ennek a nagyarányú vásárnak a megrendezését. A területen óriási nyüzsgés, mozgás folyik, a teherautók, különféle szállító eszközök megállás nélkül forognak a város és a vásár között, ezer szorgos kéz festi, díszíti, zászlókkal ékesíti a vásári pavilonokat és a színes, mozgalmas kép keretében a szemlélődő bámulva nézi azt a rengeteg árut, amit ide nemcsak a város ipari és kereskedelmi üzemeiből, hanem az ország minden részéből felhordtak.
A vásár-város közepén kedves kis tavacskától környezve az ég felé nyúlik a rádiótorony, amelynek huzaljain a világ népeinek sokféle színű zászlócskáit lobogtatja a friss reggeli szél.
A vásár "vezérkara" már a kora reggeli óráktól kint van a területen, minden pavilont gondosan megnéznek, minden kiállítóval a legkisebb részletet is megbeszélik és így derül csak ki, hogy mennyi apró részletkérdésből tevődik össze egy ilyen óriási esemény Az úttörővasút utolsó szakaszának métereit most fejezik be.
- Annak ellenére, hogy a város lakossága társadalmi munkában nagyon sokat segített - mondja Tapolczai Jenő tanácselnök - mégis úgy nézett ki, hogy a hátralévő földmunkát, az úttörővasút utolsó szakaszát nem fogjuk tudni befejezni. Ekkor gyors és jelentős segítséget kaptunk. A szovjet katonák önként jelentkeztek a munka befejezésére, de ugyanakkor a 26. Építőipari Vállalat és a vasút dolgozói is segítségünkre jöttek. Nagyszerű kubikosaink, a derék vasutasok és a mindig baráti segítséget nyújtó szovjet katonák néhány nap leforgása alatt elvégezték a hátralévő munkát, - mondotta az  elnök az úttörővasút építési munkáinak befejezéséről.
A vásári iroda vezetőjétől, Grábits Gyulától megtudtuk, hogy a mai napig összesen 20 millió forint értékű áru érkezett a területre, ez azonban még nem a teljes árumennyiség.
A mai napon még rengeteg mindenféle áru érkezik, különböző helyekről. A vásár nagy arányait jellemzi, hogy eddig százhúszezer köbméter deszkát és sokezer folyóméter dekorációs és egyéb anyagot használtak fel a díszítésekre. A vendéglátóipar számaiból: Érkezett 300 hektó kőbányai, 150 hektó pilseni sör, 150 hektó bor és óriási mennyiségű élelem.
A parkosítási munkálatoknál állandóan 128 kertész dolgozik, míg 50 asztalos és ács, 25 villanyszerelő, 20 dekoratőr éjjel, nappal a pavilonok egyéb munkálatait végzi, A vásár vezetősége szép idő esetén, az előjelek után óriási forgalomra számít.
A Pestmegyei Ruházati Vállalat 60 méteres hosszú pavilonja már befejezés előtt áll. Most rakják fel az utolsó dekorációkat,
- Körülbelül 5 millió forint értékű áruval vonulunk fel - mondja a vezető - és ezek között lesz bőven olyan áru, amely hiánycikknek számít...
- Tehát?
- Szőnyeg, paplan és olyan anyagok, amiket a nők szívesen fognak vásárolni...
Ifj. Badar Balázs fazekas-népművész Mezőtúrról jött el a sztálinvárosi vásárra. Badár Balázs már túl van a 60-on, de azért frissen és nagy lelkesedéssel díszíti a pavilonját és rakja ki az értékes égetett agyagból készült vázákat tányérokat. Minden darab művészeti értékkel bír. Badár Balázs országos hírű művész, ezüst koszorús mester.
Munka közben megállítjuk egy pillanatra.
- Hogy került a vásárra Badár bátyám - kérdeztük a pirospozsgás arcú, fiatalos mozgású iparművésztől.
- Meghívás útján - mondja mosolyogva - de örülök, hogy eljöttem, mert végre megláthattam Sztálinvárost.
Ezután művészi mesterségére terelődik a szó,
- Ötven éve űzöm ezt a mesterséget, apám is fazekas volt. a leányom is az: Badár Júlia népművész...
Megmutatja néhány kiállításra szánt darabját, vázákat és feli dísztányérokat. Ezek a tárgyak agyagból készülnek, utána lesznek égetve és kézihajtású koronggal, hihetetlen művészi ösztönnel, ízléssel alakítják ki rajtuk a legfinomabb formákat és díszeket. Valószínű, hogy Badár Balázs készítményeinek nagy sikere lesz a sztálinvárosi vásáron.
Nem is volna talán helyes, hogy mindent elmondtunk előre.
Sok meglepetés fogja várni a vásár közönségét, amely méreteiben és gazdagságában a nagyvárosi vásárok nívóját közelíti meg.
A sok meglepetés között fel kell hívnunk a vásárlátogatók figyelmét a 26. számú Építőipari Vállalat üvegfalú pavilonjára, ahol az építőipar miniatűr munkagépeit láthatjuk működés közben, a legmagasabb színvonalú technikai megoldásokkal...
 De nem is árulunk el erről többet, úgyis sok-sok nézője lesz ennek a pavilonnak.

Sztálinvárosi Hírlap 1958. augusztus 19.

Ha tetszett, oszd meg, hogy ismerőseidhez, barátaidhoz is eljusson a cikk. Köszönöm!


Megosztás:

0 megjegyzés: