2015. augusztus 26., szerda

Isten hozott Magyarországon!


A VENDÉGEK BEFOGADÁSÁRÓL ÉS GYÁMOLÍTÁSÁRÓL 
A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. Hiszen kezdetben úgy növekedett a római birodalom, úgy magasztaltattak fel és lettek dicsőségessé a római királyok, hogy sok nemes és bölcs áradt hozzájuk különb-különb tájakról. Róma bizony még ma is szolga volna, ha Aeneas sarjai nem teszik szabaddá. Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti. Mert az egy nyelvű és egy szokású ország gyenge és esendő. Ennélfogva megparancsolom neked, fiam, hogy a jövevényeket jóakaratúan gyámolítsad és becsben tartsad, hogy nálad szívesebben tartózkodjanak, mintsem másutt lakjanak. 
Szent István király intelmei Imre herceghez - részlet /1018 körül

Végeláthatatlan kommentháborúban bizonygatják egymásnak okosabbak és még okosabbak hogy hogyan is kellene viszonyulnunk a menekült áradathoz, amivel nap mint nap szembe kell néznünk. 
Ha csak a kormányszintű propagandát, vagy a szélsőjobb által gyártott álhíreket olvasnám, úgy érezhetném magam, mintha egyenesen itt forgatnák a The Walking Dead éppen aktuális epizódjait.
Van aki önjelölt hóhérként akár tettekkel is bizonyítana... igazából bármilyen mélységű gyűlölet is mutatkozzon, szomorú az ilyet olvasni.

És vannak, akik a mobiltelefonok, márkás(abbnak tűnő) ruházat mögött az EMBERT is észreveszik. Nekik köszönhetően talán marad valami emberség is a Földön, személy szerint én is köszönöm minden aktivista, segítő, és emberi civil szerveződésnek, ezt a munkát, tudom, sejtem, nem könnyű.


(...) Megélhetési bevándorlóként emlegetik sokan azokat is, akik nem szűnő vérengzések elől menekülnek Szíriából, Dél-Szudánból, Eritreából vagy Afganisztánból. A híradásokból tudjuk, hogy többségében onnan származnak azok, akik nap mint nap kétszáz-négyszáz fős csoportokban rohanják meg a Franciaországból Angliába vezető alagút bejáratát éjszakánként.
Van, ahol elhúzódó polgárháborúban ölnek százezreket, terrorista és militáns csoportok tízezreket, vagy a szétesett államhatalom képtelen megfékezni az érdekcsoportok mindennapos összecsapásait.
Távol tombol tőlünk az erőszak, ha a térképet nézzük. De ezzel az ürüggyel olyan régóta hagyta a nemzetközi közösség elszabadulni a poklot egyes országokban, hogy az ott élőknek nem marad esélyük arra, hogy szülőföldjükön folytassák életüket.
Ahogy magára hagyta a nyugati világ 1956-ban a kommunista elnyomás ellen fellázadó Magyarországot, mert lekötötte a Szuezi-csatorna államosítása miatt kitört nemzetközi konfliktus és az Egyiptom ellen folytatott közös izraeli-brit-francia háború, úgy hagyta magára a világ a kétezres évek elején azokat az országokat, ahonnan a menekültek elindultak, és érkezésük mostanra vált egyre látványosabbá nálunk is.
forrás és teljes cikk - euronews.comSohasem látott tömeg
  • A második világháború óta először 2013-ban lépte át az 50 milliót a világban élő menekültek és belső menekültek (saját hazájukban maradó, de otthonukat elhagyni kényszerülők) száma.
  • 2014 végére elérte az 59,5 milliót az otthonukból elűzött emberek száma, soha korábban nem nőtt ennyivel a világ menekültjeinek száma egyetlen év alatt.
  • 2014-ben 13,9 millió (közel másfél Magyarországnyi) ember vált újonnan menekültté, azaz kényszerült arra, hogy háborúk és üldöztetés elől menekülve hátrahagyja az otthonát.
  • Talán a legriasztóbb: a menekültek fele gyerek.

forrás és teljes cikk - index.hu

„Senki sincs ott biztonságban. Ha kilógsz a sorból, levadásznak, és senki sem tud megmenteni.” Miután fegyveresek kétszer fenyegették meg halálosan a saját otthonában, a családját a mára több mint 1,5 millió szíriainak és irakinak otthont adó Törökországba menekítette. Amikor ő maga továbbutazott Ukrajnába, a családját egy, az ország középső részén fekvő kisvárosban hagyta.
Szaddam Huszein uralma alatt nőttem föl, nem tudnék elviselni még egy diktatúrát. - mondja Yusuf.
forrás és teljes cikk - index.hu

Személyes történetek, egyéni sorsok, kalandos menekülések, ahányan jönnek, annyiféle történetet lehet olvasni, egy biztos, EMBEREK ŐK IS.


"Ember vagyok, nem állat"

A videón az arcát nyíltan vállaló férfi tört angolsággal mondja el, hogy ő ember, nem állat, ezután körbemutat, hogy látni lehessen a rácsokkal lezárt helyiség zsúfoltságát, majd sorolja a problémákat: “No food, no water, drink for toilet.” Mindezt éjszaka, állításuk szerint a szegedi határrendészeti kirendeltségen.
forrás és teljes cikk - atlatszo.hu

Ilyen embertelen körülmények között várják további jobb sorsukat, és valljuk be, a semmire sem jó (de legalább jó drága) kerítés, illetve az ott szerzett sebesülés is csak egy "örök emlék Magyarországról, tetoválás a szabad világból". A kerítés amúgy megkerülhető, jelen pillanatban átvágható, vagy éppen még az ajtót is kinyitják a menekültek előtt.

"Ember lenni mindég, minden körülményben" - Arany János

A már korábban említett propagandagépezet és az elég gyakran álhíreket terjesztő oldalaknak áldásos munkájának ellenére tényleg sokan segítenek, és íme, ilyen (is) lehetne a hozzáállása egy felelős pozícióban dolgozó politikusnak:

további képek és beszámoló: maltai.hu

Böjte Csaba gondolataiból egy kis részlet:
Ismerős, hogy 1956 után Ausztriában, nyugaton, a magyar menekültek számára befogadó lágerek létesültek, hol nem csak a nyelvet, de az együttélés szabályait is meg lehetett, kellene tanulni. Aki erre hajlandó, azt be lehet fogadni, aki erre nem, azt haza kell toloncolni! Az autó vezetéshez hajtási engedélyt sem lehet erőszakkal szerezni, megvannak a minimumok, mit egy autót vezetni akaró embernek el kell sajátítani, és ha abból eredményesen levizsgázik, akkor kiengedhető a közutakra! Hajtási engedély nélkül, aki kiengedi a forgalomba az embereket, az potenciális gyilkos! Gondolom, hogy azok, akik közénk jönnek, a káosz elől menekülnek, egészen biztos, hogy megértenék, hogy ez a oktatási, nevelési központ az ő és az ő gyermekei érdekében is van! Nem szeretnénk, ha velük együtt a káosz, az anarchia is átcsapna Európába!!
(...)
Itt az idő, hogy hitünkről, keresztény értékeinkről alázattal tanúságot tegyünk! A politikusoknak is, de az egyházainknak is meg kell érteniük, hogy lejárt az az idő, mikor fényes lakásokból bölcs tanításokat mondogathattak. Ki kell lépni Mesterünk, Jézus Krisztus útjára, és meg kell győzzük az embereket, hogy Isten parancsainak megtartása nélkül életünk káoszba, pusztulásba torkol! Ha ezt nem merjük felvállalni, nem tudjuk az embereket szeretettel, szeretetre nevelni akkor a történelem, mind fölösleges kacatokat a süllyesztőbe küld!

Hiszek a szeretet végső győzelmében, Csaba t.

Ezek után felteszem a kérdést:
TÉNYLEG AZ A LEGFONTOSABB, HOGY KINEK MILYEN TELEFONJA VAN, VAGY MILYEN RUHÁBAN ÉRKEZETT?

Nyilvánvaló, a kialakult helyzetet kezelni kell, ha már Európa nem tudott/akart megfelelő módon beavatkozni az afrikai és közel-keleti eseményekbe. Most itt van a következménye, a menekültek jönnek, viszont nem tőlük kell félni, főleg nem a táskába hajtogatott állítólagos "fegyvereiktől", hanem az Iszlám Állam valós fenyegetésétől, Európának, nekünk is érdekünk lenne, ha a menekültek visszatérhetnének saját országukba, vagy éppen kevesebben jöjjenek, mielőtt teljesen kiürülne a problémás térség. 

SZERINTEM....

Képzeld el:
  • nincs semmid, az összes tulajdonod belefér egy hátitáskába
  • rokonok, családtagok vesztek el egy embertelen, értelmetlen háborúban amit ember ember ellen vív
  • menekülsz egy jobb élet reményében, távolság, akadályok nem számít
  • MINDENED az életed, és megmaradt családod, akik ha épp nem veled vannak, telefonon tartjátok a kapcsolatot

Európa, és mi is épp vizsgázunk: EMBERSÉGBŐL

"Fáradtak, kimerültek, mégis úgy érzik, egy kicsit már a szabad világban vannak."
fotó, további képek és interjú Déri Miklóssal - origo.hu

“Amikor a bevándorlásról beszélünk, emberekről beszélünk. Olyan emberekről, mint maguk vagy én - leszámítva, hogy ezek az emberek magukkal vagy velem szemben nem voltak olyan szerencsések, hogy a világ egyik leggazdagabb és legstabilabb részére szülessenek. Emberekről beszélünk, akik a szíriai háború, az ISIS líbiai terrorja vagy az eritreai diktatúra elől menekülnek, és akiket Európának kötelessége befogadni, mert alapértéke, hogy “soha nem küldünk vissza embereket, akik a védelmünkre szorulnak, ezt kőbe vésték a törvényeink és az alapszerződéseink” 
Az Európai Bizottság főbiztosa, Jean-Claude Juncker /2015

Kapcsolódó írásaim:

Megosztás:

0 megjegyzés: