2016. szeptember 4., vasárnap

Tudta? V. - Háború gyermekei


A tévé kékes bársonyával kibélelt világ



2015-ben több mint harmincezer kísérő nélküli fiatal érkezett Németországba. Mihez kezdenek velük?



Magyarországon sem jobb a helyzet 2015-ben (szeptemberi adatok):

Az országba özönlő menekülttömegben nem tűnnek fel, de a korábbi évekhez képest 2015-ben nagyjából megtízszereződött a Magyarországra felnőtt kísérő nélkül érkező 18 év alatti menekültek száma.
Ez a csoport az egyébként is kiszolgáltatott menekültek közül a legsérülékenyebb, hiszen a gyerekek, fiatalok sok esetben a szüleik elvesztése után indulnak útnak. A magyar menekültügyi rendszer 2011 óta kezeli őket megkülönböztetett figyelemmel: a kísérő nélküli kiskorú migránsokat a gyermekvédelmi rendszerbe tereli, ahol elvileg sokkal jobb és több ellátásra lennének jogosultak, mint a többi menekült.
A kísérő nélküli kiskorú menekültek a gyermekvédelmi törvények teljes körű, úgynevezett „otthont nyújtó” ellátásra jogosultak, ami napi ötször étkezést, ruházkodási pénzt és oktatást jelenti.
2015-ben az országba érkezett felnőtt kísérő nélküli kiskorú menekültek 95 százaléka 14 és 18 év közötti, de volt köztük 421 14 év alatti kisgyerek is. A veszélyes útra szinte kizárólag – 99 százalékban – fiúk vállalkoztak. Meglepő módon a többi menekülthöz képest kicsit más a kísérő nélküli kiskorúak nemzetiségi megoszlása: 90 százalékuk Afganisztánból jön, csupán a 4 százalékuk szír, 3 százalékuk koszovói, 1-1 százalékuk szomáliai és pakisztáni, a többiek pedig Egyiptomból, Bangladesből, Irakból, Iránból és Szerbiából jöttek.


Aki teheti, menekül.



Szíria - A háború gyermekei

A számos díjjal kitüntetett Anthony Wonke dokumentumfilmje Szíria véres polgárháborújáról, négy gyermek nézőpontjából bemutatva. A humanitárius katasztrófa mára már több mint 90 ezer életet követelt és mintegy kétmillió embert tett hontalanná, akiknek a fele gyermek. Az ő szemükkel nézve még megrázóbb a szíriai tragédia.


Megosztás:

0 megjegyzés: