2017. február 10., péntek

Hogyan ismerd fel az álhíreket - How to spot fake news


Korábban, amíg időm jobban engedte, jobban utánajártam 1-1 álhírnek, ilyenkor viszonylag gyorsan rá lehetett jönni honnan, milyen korábbi kép-, híranyagból gyúrtak össze egy állati nagy baromságot, de az internetezők java részét ezek nem érdeklik, hiszen annak hisznek, amit éppen olvasnak. nincs már nagyon józan paraszti ész, eszetlenül nyomkodjuk a megosztást, ezzel pillanatok alatt rengeteg helyre eljutnak a hülyeségek (is), és nyilván, ha a szomszéd, vagy a barát/barátnő is megosztja, akkor még biztosabb, hogy akár igaz is lehet. 

A hírek valódisága, hitelessége nem attól függ, hogy hányan osztják meg,
és nem függ a lájkok számától. 


A jelenségre, a média nyilvánvaló manipulációjára sok helyen, több formában is felhívják a figyelmet, még én is írtam már róla. Van ellenszere, humoros, vagy éppen komolyabb formában, de ha szeretjük magunk eldönteni minek, és főleg kinek hiszünk, ne ítéljünk elhamarkodottan, gondolkozzunk mielőtt a médiagépezet hirdetőoszlopaivá válnánk magunk is!

A Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (http://www.ifla.org/) összeállította a fent látható kis információs táblát, aminek segítségével akár magunk is könnyedén eldönhtetjük az éppen kételyeket ébresztő cikkek további sorsát. Nagy Ádám magyar fordításában, de az eredeti, angol, illetve bármely nyelven sok szeretettel ajánlom én is, használata nem kötelező, de erősen ajánlott, és tartalma, mondanivalója akár megosztható, terjeszthető is. 

Akik mostanában biztos nem unatkoznak:
Megosztás:

0 megjegyzés: