2017. június 22., csütörtök

#7nap - 2


7NAP! Újra eltelt 7 nap, újabb lazább és komolyabb események mentén közeledünk a következő hétvége felé lássuk hát a felhozatalt, miről is fog szólni ez a bejegyzés, mi minden történt, és még mi minden vár ránk! Úgysem fogunk unatkozni!

Hétvégén újra Múzeumkerti Este volt az Intercisa Múzeumban. Pompás, remek koncert, túl vagyunk az apák napján, megnéztem mi lett az angliai Bibury híressé vált sárga opel/vauxhall autójával, élményfürdő újra a város tulajdonába kerül, reméljük kicsit nagyobb körültekintéssel fog újra megnyitni, jó tanácsok hőség idejére, és lássuk milyen programok várnak minket a hétvégén.  Start. Most és itt.

1. Teltházas remek koncert az Intercisa Múzeum udvarán
Igazi képzavarral élve, szinte a csilláron is lógtak, de egy biztos, sok idő eltelt az első és az utolsó Múzeumkerti Este óta, sokan vártuk a Dunaújvárosi Vegyeskar koncertjét, akik méltó módon, remek koncerttel örvendeztették meg a szép számban összegyűlt zeneszerető közönséget. A Dunaújvárosi Vegyeskar, városunk kóruséletének utolsó (és elpusztíthatatlan) bástyája készül az V. Keszthelyi Dalünnepre, ere az alkalomra összeállított két részes, egyházi, és világi kórusművekkel kedveskedtek a hallgatóságnak. Halkan megjegyezném, aki lemaradt a szombati eseményről, a hétvégén Keszthelyen bepótolhatja lemaradását, 23-án pénteken és 24-én szombaton is dobogóra állnak, a pontos időpontok ITT találhatóak. A két kóruszenei blokk között Tótin Szilvia és Pálinkás Eszter fuvoladuóját hallhattuk.




A koncert az esős, borongós, szeles nap ellenére maradt az eredeti helyszínen, az udvaron, még a mentők szirénája, és az egyéb beszűrődő hangok sem zavarták meg ezt a hangulatos estét. Egykori kórustagok, családtagok, barátok, ismerősök, bízom benne, hogy sokak nevében mondhatom: köszönjük a koncertet, sok sikert a keszthelyi fellépéseken, a szervezőktől pedig várjuk a folytatást! 




2. Apák napja


Az élettől kapott legszebb ajándék a gyermek érkezése. Mi férfiak innentől kezdve vagyunk apák, akár akarjuk, akár nem. Persze a biológiai apaság, és a családban betöltött igazi APA szerep a tapasztalatok alapján nagyon messze állhat egymástól. A gyermek életében, de a család életében is meghatározó szerepe van az apának, nem csak az anyának. Így kerek a család, ettől lesz egész.... Nekem ez a természetes, normális.

családi körben - egy egészen átlagos hétvége reggelén

3. Hová lettél kicsi Corsa?
Az ember dolgozik napjközben, délután, este hazamegy, leparkolja a kocsiját a ház előtt, és elteszi magát másnapra. Nagyjából egészen lekerekítve ez lenne egy dolgos hétköznapunk. Nagy valószínűséggel így tett a délnyugat-angliai Gloucestershire megye Bibury településén Peter Maddox is, aki kicsi sárga corsájával garázs hiányában kénytelen volt háza előtt parkolni, még akkor is, ha az utcán található Nagy-Britannia egyik legtöbbet fotózott ikonikus házsora. A 14. századi házikókat rengeteg turista keresi fel minden évben, sőt, a brit útlevél belső borítóján is ez szerepel.


Yuya Matsuo japán világutazó (@esejapan, róla korábban már írtam) - épp Biburyban járt - instagramon megosztott képénél tűnt fel, hogy a kicsi corsa, ami az utóbbi években szinte már az utcakép része lett, nincs már.

Yuya Matsuo (@esejapan) által megosztott bejegyzés,


Rövid keresés után sajnos igazán szomorú hírt találtam, év elején az öreg nyugdíjas fogorvos autóját megrongálták, tönkretették. Nem lehet túlságosan szívbajos, igazán szimpatikus a hozzáállása, mert az eset után kijelentette: nem engedi, hogy a turisták szabják meg, hogy mit tegyen, és a sárga kocsi helyett, aminek kárát a biztosító valószínűleg fedezi, egy lime zöld autót vesz majd. Aztán valami egészen más történt...

Mindeközben egy coventry-i lakos, Matty Bee összegyűjtött egy hatalmas flottányi sárga autót, hogy szolidaritásukat fejezzék ki Maddox irányába. Nagyon sokan jelentkeztek, így az autók számát 100-ra kellett korlátozni.
„Hihetetlen és szívmelengető volt a reakció: Az emberek az ország és a világ minden részéről jöttek, hogy csatlakozzanak a csoporthoz. Minden felvonult itt a háromkerekűtől a Lamborghini szupersportkocsiig. Még sosem láttam ennyi sárga autót egy rakáson” - nyilatkozta elégedetten a főszervező.

Vauxhall (Opel) az idős úr sárga autóját becserélte egy biztonságosabb színű, vadonatúj, szürke 1,4-es Corsára, és a típushoz elérhető sárga fényezést pedig átnevezték Maddox-sárgára.
„Mérges voltam, amikor megláttam, hogy februárban mit műveltek az autómmal csak a színe miatt. De megható volt látni, hogy azóta mennyi támogatást kaptam a Vauxhalltól és az emberektől” - nyilatkozta az események után Maddox.
Minden jó, ha jó a vége....

4. Élmény(be)fürdő
Felépül. Melegített víz. Csak viszi a pénzt. Adósság. Már meleg víz sincs. Bezár. Bank viszi. Újra kinyit, hátha, nem megy. Bezár. Végleg.

Nem megfelelően előkészített döntések, hatalmi és politikai harcok, de felépült az élményfürdő városunkban, pont az uszoda tőszomszédságában, ahonnan területet és játszóteret is elvettek, valamint az amúgy is felújításra, bővítésre szoruló sportintézményt ezzel csak még nehezebb helyzetbe hozták. Az idő során persze bebizonyosodott, hogy önmagában az élményfürdőt nehéz fenntartani.
Most, 2017-ben a Modern Városok Program keretén belül újra városi tulajdonba kerül a fürdőkomplexum, így a tervek szerint az őszi felújítás után 2018-ban újra kinyithat az élményfürdő.

BENT:



ÉS KINT:



Bevallom őszintén, mi szerettük a közelsége miatt, és élveztük, hogy a medencében nem kell úszókkal, vízilabdásokkal osztozni. Most a gyerekkel szívesen mennénk, így bízunk a mielőbbi nyitásban, a városnak is érdeke egy stabilan jól működő, vendégcsalogató intézmény.

5.  Lakossági tanácsok hőséghullám idejére
Jön a meleg, nem árt néhány dolgot észben tartani. Segítségképpen itt olvashatóak Dr. Páldy Anna, Országos Környezetegészségügyi Intézet tanácsadójának ajánlásai


Közegészségügyi tanácsok a hőhullámok hatásainak enyhítésére 
  • Hűtse lakását, folyamatosan figyelje a szobahőmérőt! 
  • Napközben tartsa az ablakokat csukva, használjon függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessen. Csak a szükséges mértékben használja az elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló berendezése, ennek működtetése idején tartsa csukva az ajtót és az ablakot.
    Megjegyzés:
    Hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39 celsius fok közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli, nem javasolt a túlzott légkondicionálás.
    A ventilátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet.
    Fontos a fokozott folyadékpótlás.
  • Ha a fent említettek nem valósíthatók meg, lehetőség szerint töltsön el legalább 2-3 órát légkondicionált helyen.
  • Kerülje a megterhelő fizikai munkát, tartózkodjék árnyékban a legmelegebb órákban.
  • Már most gondoljon arra, hogyan hűtheti lakását a jövőben („hideg” festék, párologtató, zöld növények).
  • Tartsa testhőmérsékletét alacsonyan és fogyasszon sok folyadékot, előzze meg a kiszáradást.
    Megjegyzés:
    Ha elindul otthonról, vigyen magával 1 liter vizet!
  • Gyakran zuhanyozzon vagy fürödjön langyos vízben.
  • Használjon vizes borogatást, hűtse lábát langyos vízben.
  • Viseljen világos, természetes alapanyagú, bő ruhát. Ha a napra megy, viseljen széles karimájú kalapot és napszemüveget.
  • Rendszeresen fogyasszon folyadékot, ne várja meg, míg szomjas lesz! Ne fogyasszon alkoholos és magas cukortartalmú és koffein tartalmú ital!
    Megjegyzés:
    Pótolja az izzadással elvesztett sót is! A vízivás sópótlás nélkül veszélyes lehet.
    Ne feledje: az alkoholos és cukros italok vizet vonnak el a szervezetből, fokozzák a szomjúságot, a koffein vízhajtó hatású!
  • Ha rendszeresen szed gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát, hogyan befolyásolják a gyógyszerek a folyadék szükségletet.
    Megjegyzés:A lázas betegekre különösen oda kell figyelni. Fokozattan ügyeljünk a lázas gyermekek folyadékpótlására!
  • Ellenőrizze testhőmérsékletét!
    Megjegyzés:
    Fontos tudni, ha a testhőmérséklet 38 fok fölé emelkedik, az már káros az egészségre.
    39 fok felett - hőguta alakulhat ki.
    40 fok felett - életveszélyes állapot.
  • Tárolja gyógyszereit megfelelő hőmérsékleten!
    Megjegyzés:
    Ha a szobahőmérséklet 25 fok fölé emelkedik, célszerű a gyógyszereket hűtőben tárolni akkor is, ha ez nincs ráírva a dobozra.
  • Keresse fel orvosát, ha krónikus betegségekben szenved, vagy többféle gyógyszert szed! Ha bármi szokatlan tünetet észlel, azonnal forduljon orvoshoz! 
Vigyázzunk hát magunkra, családtagjainkra, egymásra!

6. Múzeumok éjszakája
A Múzeumok Éjszakája nevezetű kulturális programot - az 1999-ben indult francia példa nyomán - 2003 óta rendezik meg évenként, amolyan könnyed, nyáresti kirándulásként. Dunaújváros idén is csatlakozott az országos rendezvénysorozathoz, június 24-én az Intercisa Múzeum szervezésében a következő programokon vehetnek részt az érdeklődők:


A Kortárs Művészeti Intézetben délután 3 órától várják a kissebbeket, majd a nagyobbakat. Várnai Gyula képzőművész, valamint Páhi-Fekete Noémi és Páhi Péter iparművészek vezetésével  kézműves foglalkozásokon vehetnek részt az apróbbak. 18 órától a KineDok filmklub jóvoltából vetítik le Miroslav Janek Normál autista film című dokumentumfilmjét, majd fél nyolctól tárlatvezetés Deák Nórával. Fél kilenctől pedig Dala Dávid koncert!

Mindkét helyszínen a programok ingyenesek.


7. Helló nyár, helló Petőfi Liget!
Hétvégén, egészen pontosan június 25-én vasárnap elstartol a 2017-es Petőfi Liget programsorozat. Ahogy megszokhattuk, gyönyörű környezetben, a Bartók mögötti Petőfi ligetben idén is remek koncertek várják az érdeklődőket. A plakát eléggé apróbetűs lett, de talán ki lehet hámozni a lényeget.


Ligetnyitón, vasárnap este például a Quintia is színpadra lép, velük mindig öröm a találkozás és a közös munka. Sok szeretettel ajánlom, nem csak őket, hanem az egész programsorozatot!

Megosztás:

0 megjegyzés: