2017. szeptember 1., péntek

68. Azt meséld el, Pista!


Apja patikus volt, több patika tulajdonosa. Azt szerette volna, ha a fia is követi őt, sőt túl tesz rajta, és vegyészmérnök lesz. Engedelmes fiúként a piaristáknál tett érettségi után beiratkozott a műszaki egyetemre. A fizikai-kémia azonban kifogott rajta, és a sikertelen termodinamika vizsga után áttette székhelyét Budáról Pestre, a műegyetemről a tudományegyetemre és 1937-ben gyógyszerész diplomát szerzett. Néhány év külföldi tartózkodás után, a háború kitörése előtt hazatért és befejezte vegyészmérnöki tanulmányait. Munkaszolgálat, hadifogság után az '50-es években sikeres író, a rendszer híve, míg a Sztálinvárosban szerzett tapasztalatai ki nem ábrándítják....

Innen pedig átadjuk a szót az írónak, Mácsai Pál tolmácsolásában hallható Örkény István visszaemlékezése. Részlet Azt meséld el, Pista! hangoskönyvből.


"Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené - olykor felállna - az életét, azután megint eltűnne?"


AZT MESÉLD EL, PISTA! - előadás 2 felvonásban, hossza kb. 2 óra 15 perc

Elmondja: Mácsai Pál 
Ügyelő: Sós Eszter/Mózer Zsolt
Az író saját szavaiból összeállította: Bereményi Géza és Mácsai Pál

ELŐADÁSOK IDŐPONTJAI - www.orkenyszinhaz.hu

Örkény István a várostörténeti bejegyzésekben:


Örkény István - A Bónis család /részlet

Ha tetszett, oszd meg, hogy ismerőseidhez, barátaidhoz is eljusson a cikk. Köszönöm!
Megosztás:

0 megjegyzés: