2017. november 2., csütörtök

40 éves jubileumi koncert


Idén ünnepli fennállásának 40. évfordulóját a Paks Városi Vegyes Kar, melynek karvezetője Ujházy Krisztina, aki 2016 nyarán vette át a kórus vezetését, és a többek között a zajos rockszínpadot cserélte le a kicsit nyugodtabb karvezetői pálcára.
Májusban Pakson, és Dunaújvárosban is megünnepelték a kerek évfordulót, illetve többek között Krisztina reformációra íródott zeneműve is ezeken a koncerteken hangzott el első alkalommal. Csendüljenek fel hát ismét a dunaújvárosi koncerten elhangzott zeneművek.



A videó hanganyaga a dunaújvárosi koncerten lett rögzítve, a képek - egy kivételével - a paksi koncerten készítették.

Ujházy Krisztina Reformáció zeneművében az 1517. október 31-én Luther által írt 95 tézisből 7 tétel hangzott el, melyet a kórus németül énekelt, ám a tételek között az érdeklődők hallhatták a magyar fordítást is. A tételek a következők voltak:

  1. Mikor Urunk és Mesterünk azt mondta: „Térjetek meg!” - azt akarta, hogy a hívek egész élete bűnbánatra térés legyen.
  2. Emberi balgaságot hirdetnek, amikor azt mondják, hogy mihelyt a ládába dobott pénz megcsörren, a lélek azonnal a mennybe száll.
  3. Örök büntetést kapnak tanítóikkal együtt, akik a búcsúcédulákkal biztonságban hiszik magukat az üdvösségük dolgában.
  4. Arra kell tanítani a keresztyéneket, hogy aki látja a rászorulót és azt elhanyagolva búcsúra költ, az nem a pápa elengedését szerzi meg, hanem Isten rosszallását.
  5. Az egyház kincse valójában Isten dicsőségének és kegyelmének szent evangéliuma (örömhíre). De ezt méltán igen gyűlölik, mert elsőkből utolsókká tesz.
  6. Ha az egyszerű híveknek aggályos érveit puszta hatalommal elnyomjuk és nem értelmes megválaszolással oldjuk fel, azzal az egyházat és a pápát ellenségeik előtt nevetségessé, a keresztyéneket pedig szerencsétlenné tesszük. Távozzanak tehát azok a próféták, akik azt mondják Krisztus népének: „Béke, béke” - de nincs béke!
  7. Buzdítsuk azért a keresztyéneket, hogy fejüket: Krisztust, bűnhődésen, halálon és poklon át is követni igyekezzenek, és abban bízzanak, hogy inkább sok szorongattatáson át, mintsem a béke biztonságán át jutnak be a mennybe.

http://www.evangelikus.hu/reformacio-zenemu-dunaujvarosban
Megosztás:

0 megjegyzés: