2017. november 30., csütörtök

#7nap - 25


Újabb egy hét, nyakunkon a karácsony, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy mennyi mindent nem csináltunk még meg, mi mindennel vagyunk elmaradva. Lassítsunk. Vasárnap elstartolt Dunaújváros legjobb helyét kereső szavazásunk, jönnek is szép számmal az ajánlások, hétfőtől már csak az első 5-re lehet szavazni. Izgalmas lesz, az biztos! Bár a nyertest még nem tudhatjuk, de a jövőt elképzelhetjük, illetve megnézzük hogy a Föld 2050 projektben hogy tekintenek a most még egy kicsit távolabbi jövőre, de vissza is nézünk, mit is gondoltak 1902-ben a jövőről. Adományok, ételosztást, előbbit már most lehet, utóbbit pedig nem sokáig. Ja de, egyeseknek.... 10 tétel a manipulációról, egy igazán remek koncert a KMI-ben, Vál-völgyi Mikulásvonat, és a hétvégén elstartol az Adventi forgatag is a városháza téren. Jönnek az ünnepek.... Addig is 7NAP. Start! Most, és itt.

1. Dunaújváros legjobb helye 2017
Már több százan adták le javaslataikat arra vonatkozóan, hogy mit tartanak Dunaújváros legjobb helyének. Lassan összeáll (vasárnap éjfélig) a TOP5-ös lista, hétfőtől már csak azokra lehet szavazni. További részletek hétfőn reggel.
Ami már most látszik, Dunaújváros természeti adottságai egyedülállóak, szeretünk kimozdulni a paneldzsungelből, és - bár most az időjárás nem túl barátságos - szabadidőnket örömmel töltjük el a szabadban. Szalki-sziget, Duna-part fent és lent már most erős versenyben van, és még nem is említettük a belvárosi szabadidős tereket, a felújított Városháza tér, a Petőfi liget, vagy akár ide lehetne sorolni a Dunaújvárosi Egyetem előtti parkot is.
Láthatóan a fiatalabbak is képviselik magukat, a Kaptárra nagyon sokan adták le jelölésüket, de a hajnali lángosozást is sokan emlegetik, ami tény, finom, igaz egy kicsit később is, egy jó piacozást követően.

Hogy lehet-e szeretni a városunkat? Persze. Csak hagyjuk otthon a távirányítót, van még elég csatorna ahol elérnek minket a hírek, és mozduljunk ki, nem kerül semmibe.


Aki még nem adta le a jelölését, ITT megteheti még vasárnap éjfélig!


2. Mit hoz a  jövő?


Nálam megesik, hogy még a holnapi napot sem tudom, nem hogy a távolabbi jövőről tudnék bármiféle pontos információval szolgálni, de természetesen visszatekintve az elmúlt évekre, évtizedekre, elég sok minden változott meg a környezetünkben, és nyilván így lesz a jövőt tekintve is.
Kezdődött a fekete-fehér tévével, ami az évek alatt egyre színesebb, tűpontosabb lett, nem is beszélve a térhatásokról, és a készülék méreteiről. Sokan emlékezhetünk még a vonalas telefonra, amit a mobilok tulajdonképpen kiszorítottak a piacról, de a mobilok is apránként átveszik a számítógépeink munkáját, holott annak idején még a betárcsázós internet korában... pedig ez itt volt, nem is oly rég. 
Kíváncsian várom mit hoz a jövő, illetve gyermeki érdeklődéssel figyelem a sci-fi filmek prognózisát mi mindent próbálnak megvalósítani/láttatni a jövőre vonatkozóan.
A jövőt szeretné közelebb hozni a Kaspersky által is támogatott Föld 2050 projekt, az ő elképzelésükben láthatjuk 30 év múlva a nagyobb városokat.


https://2050.earth/


Nagyon sok minden fog történni 2050-ig. tulajdonképpen ez is "csak" egy fikció. ahogy azt is érdemes megnézni, főleg így utólag, hogy annak idején hogy képzelhették el a jövőt a múltban. Mondjuk egy 1902-ben bemutatott némafilm segítségével kicsit bepillantást nyerhetünk, hogy mit gondoltak a jövőről .... 


Az Utazás a Holdba (Le Voyage dans la lune) egy 1902-ben bemutatott fekete-fehér tudományos-fantasztikus némafilm. A film története két népszerű regényen alapszik: Jules Verne Utazás a Holdba és H. G. Wells Emberek a holdban című művén. A filmet Georges Méliès írta és rendezte testvére, Gaston, segítségével. Méliès a párizsi Folies Bergère varieté táncosait kérte fel a Holdon élő földönkívüli lények megformálására.
A film 14 perc hosszúságú, ha másodpercenkénti 16 képkockás sebességgel játsszák, ami a standard sebesség volt a film készítésekor. A film bemutatásakor nagyon nagy sikernek örvendett és Méliès több száz filmje közül a legismertebb. Az Utazás a Holdba a filmtörténet egyik legkorábbi ismert sci-fi filmje. A film készítése során az elsők között alkalmaztak animációs technikákat és speciális effektusokat, így Méliés műve egyben az első animációs filmek egyikének is tekinthető.
Szóval irány az "ismeretlen", csak előre.... INNEN MÁR NINCS VISSZAÚT! 

3. Segítség a rászorulóknak


Ha hihetünk a kiszivárgott híreknek, akkor nem sokáig lehet ételosztásokat szervezni, ugyanis a Népszava birtokába jutott EMMI-tervezet csak állami, önkormányzati és egyházi szervezeteknek adna ilyen célra területfoglalási engedélyt.
Értjük, megszűnnek a hatalmas sorok, és ha nincs sor, akkor nincsenek rászorulók. Aki csak egyszer is osztott ételt, vagy valamilyen formában részt vett ilyen rendezvényeken, az tudja milyen hálásak azok, akikről szól ez az egész... És szemlátomást egyre többen vannak...
Választás évére ráfordulva pedig majd osztanak az "önkormányzatok", a politika kegyeltjei pedig büszkén feszíthetnek, készülhetnek a jobbnál jobb kampányfotók. Ebből már kaphattunk ízelítőt. Hogy meddig hagyjuk ezt, az már csak rajtunk múlik....

Ha pedig segíteni szeretnénk, a lehetőség adott itt helyben is:


Az akcióhoz időközben csatlakozott a BEST BARBER, (Kőműves utca 9.), a BOXUTCA, (Petőfi utca 110.) de a hétvégi vízilabda Euroliga meccsei alatt is fogadják az adományokat.


4. Manipuláció magasiskolája


Hogy ki mit hisz el, az egy dolog, nagyon sokszor esett róla már szó, mi mindent elhiszünk, továbbosztunk, az viszont már súlyosabb, ha vallási vezetőink (felekezettől függetlenül), politikusaink riogatnak, néha egészen orbitális hazugságokkal. Ezen a kormányzat sem segít, mi több, pont ebből táplálkozik a jelenleg is futó Soros-kampány, amiből egyre jobban látszik, semmi sem igaz. A folyamat viszont szomorú, és úgy néz ki, még messze a gödör alja. A propagandagépezet működik, működtetik. (apropó, te már visszaküldted ugye?!)

Noam Chomsky világhírű nyelvész tíz tételben foglalta össze a hatalom tömegeket manipuláló mesterkedéseinek lényegét. Tanulságos...

  1. Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.
  2. A nép úgy kell tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.
  3. A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a “fehér” propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a “szürkét” (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a “feketét” (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezek karöltve azon kell munkálkodjanak, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentsék a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.
  4. A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek, akik ezt az érvet (“majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk”) évszázadokon keresztül hajlandó benyelni és elfogadni.
  5. Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetők egyszerűen kell megfogalmazzák az üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naív lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.
  6. Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.
  7. Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.
  8. A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.
  9. A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.
  10. Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Ezt elérendő belső (és titkos) nyilvántartásokat kell felfektetni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok (szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani. Megfoghatatlan, érzelmi töltetű, nagy és közös célokat kell kitűzni, amelyek alkalmasak arra, hogy lelkesítsék a tömegeket. Ha nyilvánosságra kerülnek, ezeket a törekvéseinket határozottan (ha kell: erőszakosan) tagadni és cáfolni kell.

5. DÉS & DÉS


Nem mindennapi eseményre várja az érdeklődőket a Kortárs Művészeti intézet, ugyanis Dés Lászlóval és Dés Andrással fog beszélgetni Gyöngyössy Csaba, és természetesen zenélni is fognak. Akik ismerik őket, talán mondani sem kell, nem mindennapi program lesz ez...


HOL:Kortárs Művészeti Intézet - Dunaújváros (Vasmű út 12.)

MIKOR:2017. december 2., szombat 19:00

Moderátor:Gyöngyössy Csaba

Belépődíj: 1500 Ft

Jegyek elővételben november 28-tól vásárolhatók a helyszínen. Előzetes jegyigénylés az icadunaujvaros@gmail.com e-mailcímen. 


6. Ha elindul a vonat...Eljött az ideje, hogy végre kicsit mi is növeljük a felcsúti kisvasút látogatottságát, ugyanis a hétvégén mi is vonatozni fogunk, ráadásul rég nem látott barátainkat is meglátogathatjuk végre.


Sál, sapka, meleg teát meg ott veszünk...7. Adventi forgatag a Városháza téren


Megosztás:

0 megjegyzés: