2017. december 7., csütörtök

#7nap - 26


Túl vagyunk az első hóesésen, Mikulással is találkoztunk, és még hol a vége, rohanunk a karácsonyi ünnepek felé, szinte nincs is megállás. Mai bejegyzésben essen szó a múlt héten megjelent portrékönyvről és a retro naptárról, igen, van, kapható, részletek, személyes élményeim alább olvashatóak. Hétfő hajnalban elstartolt a Dunaújváros Legjobb Helye címéért a harc, tessék csak szavazni, apropó ha idén nem, majd jövőre bekerül személyes kedvencünk, majd egy kicsit a családi Mikulásozásról és ünnepvárásról, és ha már ünnepvárás, egy igazi premier, az advent alkalmából elkészült hangoskönyvünkből egy kis részlet. A folytatásban is mese, egy több mint 60 éves mese, A kis Mukk története, biztos sokak emlékeznek rá. Zárásképpen pedig egy meghívó a Dunaújvárosi Vegyeskar szombati koncertjére, és még egy felhívás, jövő csütörtökön VÉRADÁS az Fehér SZTK épületében. Start! Most és itt.

1. Mi, DUNAÚJVÁROSIAK


Teltházas retro bulival egybekötött könyvbemutatón vehettük kézbe első alkalommal Miskolczi Miklós szerkesztésében  megjelent Mi, DUNAÚJVÁROSIAK portrésorozat második (sokkal bővebb) kötetét. Ha a szerkesztőt kérdeznénk, biztos vagyok benne, hogy sokkal nehezebb volt az újabb kötetre való anyagot összegyűjteni, de a végeredményt tekintve ez már részletkérdés, remek anyag lett. Hozzá kell tenni, mindez "bagóért", hiszen az első kötet árán juthattunk a kiadványhoz. 

Miskolczi Miklós dedikál, akár régi könyveket is (kezében az Első Évtized)

Találkozások, történetek, barátságok, jó zene, hangulatos rendezvény, ahogy azt 2 éve már "megszokhattuk".

Akikre még én is sok szeretettel, tisztelettel gondolok vissza, hiszen ismerhettem őket:

Bánkövi András:
Nagy bridzsszeánszokat tartottak annak idején édesapámék, általában havonta nálunk gyűltek össze, ilyenkor a nagyszoba alakult át alkalmi kártyaklubbá. Középen a nagy összehajtható asztal, talán egy ember forgásban mindig szabad volt, így alkalma volt kiosonni a konyhába, ahol édesanyám a szendvicseket készítette, és egyáltalán nem volt oda a hatalmas bagófüstért, rendszerint az igen alapos szellőztetés után is sokáig érezhettük, hogy ott jártak. András bácsi dörmögő hangján vicceket mesélt, rendszerint jó hangulatban teltek a beszélgetések, és ez az évek múlásával sem változott.
Kulcson évekig készült a nyaralójuk garázsa, ebben amikor tudtunk segítettünk, bár gyermekként inkább a hűs Duna és a kajak (amit soha nem vittek le nekem a vízre) jobban vonzott, mint a lapátolás. Kisorosziba is talán velük mentünk első alkalommal, bár koromból adódóan erre már nem emlékszem, viszont a család annyira megszerette a szigetcsúcsi vadkempinget, hogy évekig, évtizedekig oda jártunk és még most 

Csépán György:
Nagyon fiatalon kerültem első munkahelyemre, a gimibe, ott ismertem meg. Nem sokat beszéltünk, testnevelő tanárként az épület két ellentétes pontján mozogtunk. Szigorúsága, lelkesedése viszont egyértelmű volt. Sajnos a sors fintora, hogy a közlekedési baleset okozóját is ismertem. Dühös voltam, nem is akartam elhinni, hogy ilyen megtörténhet. Sajnos nem ismerhettem meg igazán. Emlékére rendezett magasugrógálákon viszont örömmel dolgoztam, sajnos ezek a versenyek is (ahogy a radari sportcsarnok is) lassan a feledésbe borulnak. Kár....

id. Pálfalvi János
Nem ismertem, mégis tudtam róla hogy ki ő. Jellemzően, ha az utcán sétált, nyakából nem hiányozhatott a fényképezőgép. Megrögzött lokálpatrióta volt, a város szeretete csodálatra méltó, igyekszem én is sokat meríteni belőle, és nagyon hiányzik, hogy mostanában nem látom az utcáinkon...

A Mi DUNAÚJVÁROSIAK 2. kötet a Dunaújvárosi Szuperinfó szerkesztőségében (Vasmű út 35) és a Dunaújvárosi Hírlap Ügyfélszolgálati irodájában (Vasmű út 33) kapható (800 Ft/db).

A könyv mellett Rozsnyai Zoltán retro naptárát is megcsodálhattuk, megvehettük, az ötvenes évek elejét megörökítő 12 képpel emlékezhetünk a városépítésre, a kezdetekre, 2018-ban (is).

Retro Naptár fotó: Rozsnyai Zoltán - facebook

A Retro Dunaújváros, sorszámozott naptár kapható a Rolling Nyomda Bt, Dunaújváros, Budai N.A. út 5 sz alatt a nyomdában, valamint a Dunaújváros, Bartók Béla út 2. fszt. 1 szám alatt, 1500 Ft áron. Továbbá rendelhető a 70/398-4433-as telefonszámon. 

Karácsonyfa alá városunkat szerető, ismerő barátainknak, ismerőseinknek....

2. Dunaújváros Legjobb helye 2017


Az év utolsó napjáig változtathatunk az eredményen, az első körből az 5 legtöbb ajánlást kapott hely került fel a virtuális szavazólapunkra, így ezek közül kerül ki a végső nyertes. Aki még nem szavazott, itt is megteheti:



Kíváncsian várom, várjuk a végeredményt! December 31-én este 9 után eredményhirdetés!

3. Találkozás a Mikulással


Nagy cég, sok ember, sok gyerek, jó hangulat. Ha röviden jellemezni kellene a munkahelyi Mikulás rendezvényünket, elsősorban csak köszönet érte, hogy idén is ilyen profin megszervezték az estét, bár a tavalyi ugrálóvár idén hiányzott egy kicsit - a gyereknek természetesen...
Nem bíztunk semmit a véletlenre. Pestre voltunk hivatalosak, és tudnivaló, a délutáni pesti araszolgatás finoman fogalmazva sem embernek való, pláne nem gyermekes embereknek. Idén sem volt jobb a helyzet, elég idegesítő fél óra alatt megtenni kb 10 utcasaroknyi távot, de kibírtuk, tavalyihoz képest még a parkolással sem volt sok gondunk. Remek fogadtatás, gyermekbarát programok, zene, kézműves foglalkozások, éééés a Mikulás a szánkójával. Nem számoltam mennyi gyermek termett hirtelen a nem is oly magas színpad előtt, és jó időbe telt, mire mi is sorra kerültünk, de megérte. Kicsit tartottunk tőle, hogy Lili gyermekünk mennyire fog megilletődni, de szerencsére jól fogadta a helyzetet.

Itthon is jól fogadta, pláne az ajándékoknak köszönhetően, amiket kézbe véve nagyon hamar feloldódott. 

Neeeeem, nem Apa....


Várjuk a Karácsonyt, adventi naptárunk pedig pontosan jelzi mennyit kell még aludni....

4. Adventi hangoskönyv

készül...

Nem mindennapi feladatra vállalkoztunk Timárné Udvari Emesével, advent alkalmából elkészítettük első közös kis alkotásunkat, ami a dunaújvárosi Adventi Forgatagban a betlehemi jászolnál (közvetlenül Emese kuckója mellett) hallható. 

betlehemi jászol a városháza tér hátsó sarkában

Karácsonyi mesék, versek. történetek Emese hangján. Mi ezzel készültünk, hogy szebbé tegyük a karácsonyi készülődést. Remélem sikerült. Ízelítőnek pedig fogadjátok sok szeretettel Kindelmann Győző Egy szakajtó liszt című meséjét.


Hogy lesz-e folytatás? Biztos vagyok benne. Köszönet a meghitt pillanatokért, a közös munkáért! 

Udvari Emese kézműves díszítőfestő. Ajándéktárgyak készítésével foglalkozik, amiket az adventi vásárban meg is lehet nézni, és természetesen lehet vásárolni is, amíg van miből. Csodavilág, Meseudvar.... 


5. A kis Muck története

mesés történet a kis Mukkról

Maradjunk a mesék birodalmában még egy kicsit. Talán sokan emlékszünk rá, nekem is valahol a gyermekkori könyvespolcomon kapott előkelő helyet a kis Mukk (Muck) története, és a napokban futottam bele újra, immáron filmes környezetben. Szinte hihetetlen, a mesefilmet 1953-ban, több mint 60 éve készítették. Fogadjátok sok szeretettel.


6. Adventi koncert a Dunaújvárosi Vegyeskarral


7. Véradás

Több millióan vannak a világon, akik vért adnak, sőt, rendszeresen teszik ezt. Emberek milliói köszönhetik nekik az életüket, úgy, hogy közben nem is ismerik egymást.

Miért kell vér?
A vér a gyógyítás számos területén nélkülözhetetlen. Nemcsak műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez, hanem vérkészítményekhez is szükség van rá. A felhasználás szempontjából meghatározó a vércsoport. Ez lehet A, B, 0, vagy AB-s, és ezen belül Rh pozitív (ez a gyakoribb) vagy Rh negatív. Ennek a vérátömlesztésnél van fontos szerepe, hiszen a pácienseknek csoport-azonos vért kell kapniuk.  A 0-s úgynevezett univerzális adó, aki mindenkinek adhat vért, az AB pedig az univerzális kapó, aki bármely más vércsoportba tartozó személytől kaphat. Előfordul, főleg nyáron, vagy több napos ünnepek után, hogy egy-egy vércsoportból átmenetileg csökken a készlet. Ilyenkor megtörténhet, hogy a tervezhető műtéteket el kell halasztani.
A társadalom elöregedése, a romló népegészségügyi mutatók előrevetítik a véradók számának csökkenését, ugyanakkor a vérre szorulók számának növekedését is. Így az országban naponta jelenleg szükséges kb. 8000 egységnyi készlet előteremtése várhatóan egyre nehezebb lesz. Ezért jelent nagyon sokat az önkéntes segítség. Egy felnőtt emberi szervezetben körülbelül 5 liter vér található, a véradás során körülbelül 4,5 decilitert vesznek le, ami nem jelent nagy megterhelést egy egészséges szervezet számára.

A véradásnak létezik térítéses és célzott formája is - amikor rokonok, barátok adnak rászoruló szerettüknek vért - de a biztonságos vérellátás alapvető bázisát mégis az önkéntes véradók jelentik, akik a szó szoros értelmében életmentők. Tevékenységük fontosságát mi sem jelzi jobban, mint hogy a világ lakosságának mintegy négyötöde még mindig nem lehet biztos abban, hogy ha a helyzet úgy kívánná, jutna neki elegendő vér.

Aki vért ad, a saját egészségnek is használ ezzel, hisz a megelőző kötelező tesztek tulajdonképpen szűrővizsgálatok. Az Országos Vérellátó Intézetben ugyanis a levett véren minden alkalommal, még a rendszeres véradók esetében is elvégzik a kötelező teszteket, a HIV, a Hepatitis-B vírus, a Hepatitis-C vírus, a szifilisz vizsgálatot és a vércsoport meghatározást. Az egészséges vérből vörösvérsejt-koncentrátum, plazmakészítmények és vérlemezke-koncentrátum készül, így egy egység teljes vér három beteg életén segíthet!

Egy tanulmány azt is megállapította, hogy a rendszeres véradókat, akik évente kétszer adnak vért, kevésbé sújtják a gyakori, népbetegségnek számító egészségügyi problémák is, mint például a szívinfarktus vagy a stroke.
A véradók többségét azonban sokkal inkább a jó szándék motiválja: az örömteli tudat, hogy adhat, segíthet, életet, életeket menthet.

Ráadásul maga a véradás is előnyös folyamatokat indít be a szervezetben. A levett 4-500 milliliternyi vérmennyiség arra ösztönzi a vérképző szerveket, csontvelőt, hogy új, friss vért, vörösvértesteket képezzen. A félévenkénti véradás egy olyan élettani láncolatot indít be, amelynek következtében a véradó vére, ezzel gyakorlatilag egész szervezete megújul. Ez napjainkban különös fontossággal bír, mert a káros környezeti hatások, és a megváltozott étkezési szokások révén szervezetünkbe egyre több szennyeződés kerül.

Jótettben a jutalma

A véradás menete a következő: Előkészületként regisztráció, adatlap és egészségügyi állapotra vonatkozó kérdőív kitöltése (nem hosszú), néhány pohár folyadék elfogyasztása, orvosi és laborvizsgálat. Ezt követi maga a tényleges véradás, ami leginkább egy, a megszokottnál kényelmesebb körülmények közt elvégzett, laborvizsgálathoz szükséges vérvételhez hasonlít. Miután a párnázott nyugágyhoz hasonló vérvételi ágyon elhelyezkedik a véradó, tizenöt perc alatt leveszik a vért. Az egyetlen kellemetlenség a pillanatnyi, apró tűszúrás. Befejezésként még pár perc pihenő az ágyon, és kész is!
forrás: bhc.hu


Találkozzunk a véradóban!
Megosztás:

0 megjegyzés: