2018. június 28., csütörtök

#7nap - 53


Helló szabadság, helló utazás! Rendhagyó módon Horvátországgal kapcsolatos tudnivalók, érdekességek lesznek most olvashatóak a mai bejegyzésben. Menj, érezd jól magad, nézz körül, és ne felejts el visszajönni! Irány a dalmát tengerpart, mi ezeknek az információknak a tudatában indulunk útnak. Start! Most és itt.

Pihen a családunk az egykori Jugoszlávia tengerpartján a 80-as évek végén /Sreser

1. Autópályák


Szerencsénkre nagyon egyszerűen, szinte végig autópályákon le lehet jutni a tengerpartra. Akik délebbre mennek, érdemes végiggondolni, hogy bevállalják-e esetleg a kalandosabb hegyi útvonalakat Bosznián keresztül, vagy bíznak inkább a gyorsabb haladásban. Mi 2014-ben a kalandosabb útvonalat választottuk, ami tényleg az lett a végén, és most ne is részletezzük a bosnyák mentalitást...
Visszatérve Horvátországra. Némi jótanács, a tankolással ne nagyon spóroljunk, igencsak idegtépő lehet az utolsó cseppekkel várni a következő benzinkutat, sajnos nem olyan sok van belőlük.
Az autópályákon fizetőkapus rendszer van, a díjak lehajtás után fizetendők. Érdemes a bankkártyás sorba állni, nagy sorok inkább a készpénzes sávokban szoktak kialakulni. Amennyiben mégis készpénzzel fizetnének, figyeljünk arra, hogy jól adnak-e vissza! Fizethetünk kuna mellett Euróval is, de a visszajárót kunában kapjuk. 

A határátlépés után:
  • Gorican - Zágráb szakasz: 47 kuna
A Plitvicei tavakig:
  • Zágrábig 47 + Karlovacig 21 vagyis: 68 kuna
Rijeka és az Isztria települései:
  • Zágráb - Rijeka szakasz: 77 kuna
  • Rijeka - Pula szakasz: 51 kuna
  • Rijeka - Rovinj szakasz: 38 kuna
  • Rijeka - Porec szakasz: 46 kuna
Kvarner régió:
  • Zágráb - Rab szigeti komplehajtó: 61 kuna
  • Zágráb - Pag szigeti komplehajtó: 96 kuna
Dalmácia:
  • Zágráb - Zadar észak (Vir sziget, Nin) szakasz: 134 kuna
  • Zágráb - Zadar dél szakasz: 139 kuna
  • Zágráb - Biograd szakasz: 148 kuna
  • Zágráb - Murter szigeti lehajtó: 159 kuna
  • Zágráb - Vodice szakasz: 164 kuna
  • Zágráb - Sibenik szakasz: 169 kuna
  • Zágráb - Trogir szakasz: 186 kuna
  • Zágráb - Split szakasz: 200 kuna
  • Zágráb - Makarska szakasz: 225 kuna
  • Zágráb - Ploce szakasz: 247 kuna
Krk híd ára: 39 kuna


2. Autópálya sorbanállás nélkül


Nincs idegesítőbb, mint 40 fokban, és a benzingőzben várni a sorunkat, márpedig előfordulhatnak ilyenek a szomszédunkban, nem csak a magyar M7-esen. Alternatív útvonalként számolhatunk a szlovén autópályával, ami bár hosszabb, de nem kapus rendszerben működik, a 7 napos (ebbe belefér jobb esetben akár az oda-vissza út is) matrica ára: 5590 Ft (személygépkocsira)
Amennyiben mégis Horvátországon szeretnénk végigautózni, bérelt un. ENC eszköz segítségével könnyen elkerülhető a sorban állás. 



Bővebb információ: 

Amennyiben nincs épp már készleten ilyen kütyü, érdemes felkeresni más ezzel foglalkozó vállalkozásokat is, hátha maradt még valahol a raktárban.



3. Strandoljunk!

Természetesen nem lehet mindenhol kiépített strandra számítani, rengeteg sziklás partszakasz miatt még a vízbejutás sem olyan egyszerű, bár annál izgalmasabb. Mielőtt megérkeznénk, érdemes körbenézni mi mindent tudhatunk meg a kifejezetten strandokkal foglalkozó weboldalról:

www.beachrex.com


Kiválasztott célállomásunkra rákeresve biztos vagyok benne, hogy több találatot is kapni fogunk, megtudhatjuk hogy homokos, vagy kavicsos, körbenézhetünk, megtudhatjuk milyen szolgáltatások várnak minket, és persze mennyire család/bababarát. Vigyázzunk a tengeri sünökkel és a túl forró kövekkel/sziklákkal, strandpapucs legyen rajtunk! Sajnos velem már megismerkedett közelebbről egy sün, nem örült neki. Én sem.

4. Tankolás


Mai napon ezekkel az árakkal lehet számolni, sajnos a mindennél jobban teljesítő - értsd: "MŰKÖDNEK" - gazdaságunk ellenére épp most van történelmi mélypontján a forint. Átszámolni... Inkább ne. Ezt SE.

Naprakész információ:

5. Szálláshely


A jobb helyek már az év elején elkeltek, bár last minute, vagy épp még nem felfuttatott helyeken biztos lehet találni 1-1 jobb szálláshelyet, de érdemes számolni korai foglalás esetén a jelentős kedvezményekkel, így már csak az utazás és a szabadidős tevékenységeinket kell megtervezni.
Sátrasoknak ha van is hely, fő szezonban már meg kell küzdeni az árnyékosabb területekért, érdemes a kempinget bejárni mielőtt leszúrjuk az első cöveket, hátha...

Azért érdemes körbenézni a hotelek, panziók, apartmanok kínálata között:


bátrabbaknak:
www.airbnb.hu

6. Helló Európa, viszlát roaming!



2017. június 15-től az EU országain belül történő időszakos utazások során alapesetben a belföldivel azonos díjakon mobilozhatsz, internetezhetsz. Részletekért azért nem árt felkeresni a szolgáltató weboldalát, nehogy meglepetés érjen, de javaslom, nyugodtan használjuk a szállodai/panziós nyílt Wifi hálózatot, - betartva persze az adataink védelmére vonatkozó alapvető elvárásokat - , töltsünk fel bátran képeket, hívjuk ismerőseinket, családtagjainkat. ... és strandoljunk sokat! 

7. Horvátország szépségei



+1.

Megosztás:

0 megjegyzés: