2017. november 23., csütörtök

#7nap - 24


Ne is húzzuk az időt, én már nagyon vártam, ez lesz helyben az 500. blogbejegyzés itt, és lesz itt még 1000 is! Az "ünnepi" számban mondok köszönetet zenekarunk és jómagam nevében is az apostagi jótékonysági koncert szervezőinek, és külön alkalmi fodrászunknak. Egy kicsit komolyabb téma a folytatásban, vajon megbízunk-e egy olyan cégben, akit hazugságon kaptak, avagy konkrétan megbízunk-e a Roszatomban? Hirtelen éles kanyar vissza a filmek és a könyvek világába, újabb rangos elismerés Enyedi Ildikó filmjének, és hamarosan megjelenik a Mi, DUNAÚJVÁROSIAK II. kötete. Könyvbemutató, retro hangulat, szerintem telt ház lesz, ahogy két éve is. Zárásképpen pedig egy jótékonysági futást, és egy emlékhangversenyt ajánlok az olvasók figyelmébe. Start! Most és itt.

1. 500
Kereken ez az 500. bejegyzés az oldalon, igaz a legelső bejegyzés még csak egy kép volt, azóta pedig már mennyi mindent megélt az oldal... 

 2017 nyarán végrehajtott ráncfelvarrás

Köszönet az olvasóknak, köszönet a családnak, és külön köszönet a mindennapoknak, amikből ez a blog is táplálkozik, nem egy esetben elég nagy merítéssel a témát az olvasott, megélt, tapasztalt dolgok adják. De talán ez természetes is egy blog esetében, legyen szó várostörténetről, zenéről, vagy éppen a családi mindennapjainkról. És ez így marad még, remélhetőleg nagyon sokáig, nagyon sok olyan anyag van még, amit a mai napig nem tudtam - idő hiányában - feldolgozni. Van még a tarsolyban, maradok, leszek... és ha van kedvetek, tartsatok velem.

2. Apostag
Remek hangulatú koncerten vagyunk túl, múlt hét péntek este az apostagi művelődési ház falait rengettük meg, és le a kalappal a szervezők előtt, köszönünk minden földi jót, amivel kedveskedtek. 


A koncertünk - és a kezdés előtti izgatott várakozás percei amúgy röviden összefoglalva:



Aki többre is kíváncsi, sok szeretettel várjuk a Midnight Express következő koncertjére, amit még mi sem tudunk pontosan hogy mikor, de két dolog biztos: 1.: LESZ. 2.: írni fogok róla :)

Ezen felül itt szeretném külön kiemelni, és megköszönni Pétervári Erzsébet (Böbe) fodrász munkáját, aki a zenekar tagjainak hajvágását elvállalta. Aki tehát Apostagon jár és fodrászt keres, menjen Böbéhez! 


3. Rossz atom


Nem tudom ki hogy van vele, én speciel nem bíznék abban a brigádban, ami/akik valahol már leszerepeltek. Pláne ha nem is mondanak igazat, letagadják, próbálják eltitkolni baklövésüket. Márpedig most valami ilyenről lesz szó, ugyanis szó sincs Paks leállításáról. Pedig...

Október elején több európai meteorológiai központ is enyhe radioaktivitás-növekedést mért a kontinens felett.  A sugárszennyezett  felhő Oroszország vagy Kazahsztán felől érkezett. és mivel ilyen anyag se a természetben, se atomerőműben nem keletkezhetett, valamilyen más típusú nukleáris üzemből szivároghatott ki. A Roszatom még ugyanebben a hónapban közleményben próbálta nyugtatni a közvéleményt, Oroszország felett szinte sehol nem mutatták ki a szennyeződést, pláne nem a Dél-Urálban. A közleményről persze hamar kiderült, hogy valótlanságot állított. Persze egy alternatív idősíkban minden rendben van, minden szép és jó, nyugodjunk meg, tényleg, elvégre Csernobilban is így kezdődött minden. Tagadás, sumákolás. Így Paks vonzáskörzetében, ahol hamarosan elkezdik - sajnos - a gigaberuházást, vajon mire számíthatunk? A jelek szerint nem sok jóra, és mire majd mire esetleg a hírek visszaérnek Svédországból, vagy egyéb helyekre, talán már mindegy is lesz már. Élvezzük a nem mindennapi dózisokat, elvégre nem mindenkinek jut....
Nem egyszer, és nem kétszer estünk neki 1-1 bejegyzés alatt kitárgyalni mennyire biztonságos az atomenergia. Álláspontom továbbra is változatlan, nem szeretnék légószirénák hangjára felriadni, menekülni, se Paks1, se Paks2 miatt. Hogy eltúloztam volna a nukleáris baleset jelentőségét? Igen. Direkt. Azt viszont kár tagadni, hogy egy eltitkolt "balesetről" van szó, bármilyen mértékű is legyen az esemény.
"A tájékoztatással minden rendben van, amíg minden rendben van" - írta le kritikusan Domány András a Jel-Kép folyóiratban hat évvel az 1986-os atomkatasztrófa előtt. Csernobil azt is világossá tette, hogy az alapelvként megfogalmazott "gyors, pontos, hiteles" tájékoztatás akkor működik a legkevésbé, amikor igazán igény volna rá. 

Csernobil - és a magyar tömegtájékoztatás 1986-ban - polhist.hu


4. Testről és lélekről


Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje sikert sikerre halmoz. Februárban az Arany Medve díjat kapta meg, júniusban a Sydneyi Filmfesztivál fődíját, most novemberben pedig a lengyel Arany Békát nyerte. 

Az Arany Medve díj átvétele beszédében Enyedi Ildikó még így fogalmazott: 
"egyszerű filmet akartunk csinálni, mint egy pohár víz".
Nos ha egyszerű is, számos zsűrit győzött meg. Nem hiába. Gratulálok! Újra, meg újra.


5.  Mi DUNAÚJVÁROSIAK II.


Elkészült, nyomdában van, lassan kezünkbe is vehetjük Miskolczi Miklós segítségével összeállított a Mi, DUNAÚJVÁROSIAK portrékönyvet. ez már a második ilyen összeállítás, az első gyűjtés 2015 decemberében jelent meg. A könyvbemutatónak idén is a Béke Étterem ad otthont, itt lehet majd dedikálni, de egy igazi retro buli is kezdetét veszi. Érdemes időben érkezni, a telt ház már most biztosra vehető... A könyv ára idén is csak(!) 800 Ft. Ugye Te is ott leszel?

Mikor:
2017. november 30. csütörtök 18:00

Hol:
Béke Étterem


6. Jótékonysági futás nemes céllal


Mikor:
2017. november 25. szombat 09:00-től

Hol:
Városháza tér


7. Karai József Emlékhangverseny


2017. november 25-én 17 órakor rendezi meg a dunaújvárosi Móricz Zsigmond általános iskola a Karai József Emlékhangversenyt a zeneszerző születésének 90. évfordulója alkalmából.

Koncert kicsiknek és nagyoknak! Egy biztos, jó lesz!

Mikor:
2017. november 25. szombat 17:00

Hol:
Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza

Megosztás:

0 megjegyzés: